You are here

Κέρδη €95 εκ. για Τρ. Κύπρου

13/05/2019 18:04

Κέρδη €95 εκ. ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2019 η Τρ. Κύπρου έναντι κερδών €43 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2018 και ζημιών €67 εκ. το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Η τράπεζα περιλαμβάνει ζημιά από το Project Helix €21 εκ. κυρίως σε σχέση με τη διαδικασία και τον χρόνο ολοκλήρωσης ενώ υπάρχει θετική επίδραση ύψους €109 εκ. σε συνέχεια τροποποιήσεων στη φορολογική νομοθεσία που υιοθετήθηκαν τον Μάρτιο 2019

Οι προβλέψεις μειώθηκαν κατά 10% σε €47 εκ., σε σύγκριση με €52 εκ.

«Το 2019 είναι η χρονιά κατά την οποία η Διεύθυνση προβαίνει στους τελικούς σημαντικούς σχεδιασμούς αναφορικά με την ολοκλήρωση της βελτίωσης του ισολογισμού. Έχουμε επίσης δουλέψει σκληρά για την αναθεώρηση του επιχειρηματικού μας μοντέλου. Το πρόγραμμα Ψηφιακής Μεταμόρφωσης που ξεκίνησε το 2017, τώρα αρχίζει να προσφέρει μια εμφανώς βελτιωμένη εμπειρία στους πελάτες και το μέγεθος του δικτύου καταστημάτων μας είναι τώρα στο μισό από ότι ήταν το 2013. Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη περαιτέρω εξορθολογισμού, περαιτέρω εκσυγχρονισμού και μείωσης του κόστους λειτουργίας της Τράπεζας. Γίνεται σημαντική δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση και αποτελεί κύριο σημείο εστίασης για τη Διεύθυνση αυτή τη χρονιά. Με ικανοποίηση διατηρούμε την ηγετική μας θέση σε μια ολοένα και πιο ισχυρή Κυπριακή οικονομία, η οποία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 3.9% κατά το 2018. Παραμένουμε, όσο ποτέ άλλοτε, επικεντρωμένοι στη συνεχή αναζήτηση λύσεων, τόσο οργανικών όσο και μη, ώστε να καταστήσουμε την Τράπεζα έναν πιο ισχυρό, πιο ασφαλή οργανισμό, επικεντρωμένο στην Κύπρο και στο μέλλον, ικανό να στηρίξει την Κυπριακή οικονομία», αναφέρει σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Κύπρου John Hourican ο οποίος αποχωρεί από την τράπεζα τον Σεπτέμβριο.

Τα αποτελέσματα αναλυτικά
Τα καθαρά έσοδα από τόκους και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο για το πρώτο τρίμηνο 2019 ανήλθαν σε €102 εκ. και 2.27% αντίστοιχα, πριν την κατηγοριοποίηση του χαρτοφυλακίου Helix ως ομάδα εκποίησης που κατέχεται προς πώληση.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους παρέμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με €104 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο 2018 και μειωθήκαν κατά 3% σε σχέση με €106 εκ. το πρώτο τρίμηνο 2018.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο για το πρώτο τρίμηνο 2019 αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 2.27% λόγω της θετικής επίδρασης που είχε η μείωση του όγκου και του κόστους των καταθέσεων. Η μείωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου σε ετήσια βάση κατά 11 μονάδες βάσης αντικατοπτρίζει τον χαμηλότερο όγκο δανείων και την πίεση στα δανειστικά επιτόκια.

Τα μη επιτοκιακά έσοδα για το πρώτο τρίμηνο 2019 ανήλθαν σε €74 εκ., αποτελούμενα κυρίως από καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες ύψους €40 εκ., καθαρά κέρδη από διαπραγμάτευση συναλλάγματος και καθαρά κέρδη από συναλλαγές με χρηματοοικονομικά μέσα και πώληση/διάλυση θυγατρικών ύψους €10 εκ., καθαρά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες ύψους €12 εκ., καθαρά κέρδη από επανεκτίμηση και πώληση επενδύσεων σε ακίνητα και πώληση αποθεμάτων ακινήτων ύψους €4 εκ. και λοιπά έσοδα ύψους €8 εκ.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες για το πρώτο τρίμηνο 2019 ανήλθαν σε €40 εκ., στα ίδια επίπεδα με το πρώτο τρίμηνο 2018 και σε σύγκριση με €43 εκ. το τέταρτο τρίμηνο 2018 (μειωμένα κατά 9% σε τριμηνιαία βάση) λόγω εποχικότητας.

Τα καθαρά κέρδη από διαπραγμάτευση συναλλάγματος, καθαρά κέρδη από συναλλαγές με χρηματοοικονομικά μέσα και πώληση/διάλυση θυγατρικών ύψους €10 εκ. για το πρώτο τρίμηνο 2019, αποτελούμενα κυρίως από καθαρά κέρδη από διαπραγμάτευση συναλλάγματος ύψους €7 εκ. και καθαρά κέρδη από επανεκτίμηση χρηματοοικονομικών μέσων ύψους €3 εκ., ήταν μειωμένα κατά 65% σε ετήσια βάση και 32% σε τριμηνιαία βάση. Η ετήσια μείωση οφείλεται κυρίως σε ad-hoc κέρδη από διάθεση ομολόγων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 ύψους €19 εκ. Η τριμηνιαία μείωση οφείλεται κυρίως σε αυξημένα κέρδη από διαπραγμάτευση συναλλάγματος κατά το τέταρτο τρίμηνο 2018 που προέκυψαν από το κλείσιμο των θέσεων που κατείχε η Τράπεζα για σκοπούς αντιστάθμισης και αφορούσαν εργασίες του εξωτερικού που τερματίστηκαν.

Τα καθαρά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες ύψους €12 εκ. για το πρώτο τρίμηνο 2019, παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το πρώτο τρίμηνο 2018, αλλά ήταν μειωμένα κατά 19% σε τριμηνιαία βάση κυρίων λόγω αυξημένων ασφαλιστικών απαιτήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο 2019.

Τα καθαρά κέρδη από επανεκτίμηση και πώληση επενδύσεων σε ακίνητα και από πώληση αποθεμάτων ακινήτων για το πρώτο τρίμηνο 2019 ανήλθαν σε €4 εκ., που σχετίζονται με καθαρά κέρδη από την πώληση αποθεμάτων ακινήτων (κέρδη ΔΑΑ), στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο (καθαρά κέρδη €3 εκ.) και σε σύγκριση με καθαρά κέρδη ύψους €19 εκ. για το πρώτο τρίμηνο 2018, αποτελούμενα από καθαρά κέρδη από πώληση αποθεμάτων ακινήτων ύψους €11 εκ. (κέρδη ΔΔΑ) και κέρδη από επανεκτίμηση ύψους €8 εκ. ως αποτέλεσμα επαναταξινόμησης.

Τα συνολικά έσοδα για το πρώτο τρίμηνο 2019 ανήλθαν σε €176 εκ., σε σύγκριση με €189 εκ. για το τέταρτο τρίμηνο 2018 (μειωμένα κατά 6% σε τριμηνιαία βάση), και με €211 εκ. το πρώτο τρίμηνο 2018 (μειωμένα κατά 17% σε ετήσια βάση).

Έξοδα

Τα συνολικά έξοδα για το πρώτο τρίμηνο 2019 ανήλθαν σε €105 εκ. σε σύγκριση με €110 εκατ. για το τέταρτο τρίμηνο 2018, εκ των οποίων 54% αφορούν κόστος προσωπικού (€57 εκ.), 40% αφορούν άλλα λειτουργικά έξοδα (€42 εκ.) και 6% (€6 εκ.) αφορούν ειδικό φόρο και συνεισφορά στο ΕΤΕ.

Το κόστος προσωπικού ανήλθε σε €57 εκ. για πρώτο τρίμηνο 2019, αυξημένο κατά 9% σε ετήσια βάση (σε σύγκριση με €52 εκ. το πρώτο τρίμηνο 2018, και μειωμένο κατά 3% σε τριμηνιαία βάση σε σύγκριση με €59 εκ. για το τέταρτο τρίμηνο 2018, το οποίο περιλάμβανε ποσό ύψους €4 εκ. που καταχωρήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο 2018 και αφορά προηγούμενα τρίμηνα και το μη επαναλαμβανόμενο κόστος προσωπικού για συγκεκριμένα έργα. Η υπόλοιπη αύξηση ύψους €2 εκ. οφείλεται στην αύξηση της συνεισφοράς του εργοδότη προς το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων από την αρχή του έτους, καθώς και στην έναρξη καταβολής εισφορών από τον εργοδότη στο Γενικό Σύστημα Υγείας από τον Μάρτη 2019.

Ο δείκτης κόστος προς έσοδα αναπροσαρμοσμένος για τον ειδικό φόρο και συνεισφορά στο ΕΤΕ για το πρώτο τρίμηνο 2019 ανήλθε σε 56% σε σύγκριση με 54% για το δ’ τρίμηνο 2018, αντικατοπτρίζοντας κυρίως τη μείωση στα συνολικά έσοδα. Η Διεύθυνση παραμένει επικεντρωμένη στη μείωση των εξόδων αυτή τη χρονιά και γίνεται σημαντική δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο 2019 ανήλθαν σε €47 εκ., σε σύγκριση με €32 εκ. για το τέταρτο τρίμηνο 2018 (αυξημένες κατά 49% σε τριμηνιαία βάση), και σε σύγκριση με €52 εκ. το πρώτο τρίμηνο 2018 (μειωμένες κατά 10% σε ετήσια βάση). Η τριμηνιαία αύξηση αντικατοπτρίζει περαιτέρω μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό.

Helix
Η τράπεζα σημειώνει ότι η νομική ολοκλήρωση του Project Helix είναι σε εξέλιξη, μετά την έγκριση από την ΕΚΤ τον Μάρτιο 2019, αναφορικά με τη Μεταφορά Σημαντικού Κινδύνου (Significant Risk Transfer, «SRT»). Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο 2019.

Η τράπεζα καταγράφει δεκαέξι συνεχή τρίμηνα οργανικής μείωσης των ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ).  Τα ΜΕΔ μειώθηκαν κατά €157 εκατ. σε €4.6 δις (€2.4 δις μετά τις προβλέψεις), αναπροσαρμοσμένα για το Helix.

Το ποσοστό ΜΕΔ προς δάνεια ανέρχεται σε 35% και η κάλυψη με προβλέψεις ανέρχεται στο 48%, αναπροσαρμοσμένα για το Helix.

Ισχυρή θέση ρευστότητας

Η τράπεζα έχει σημαντικό πλεόνασμα ρευστότητας ύψους €3.8 δις, αναπροσαρμοσμένο για το Helix

Οι καταθέσεις ανήλθαν σε €16.3 δισ. στο τέλος του τριμήνου, μειωμένες κατά 3% σε τριμηνιαία βάση, αυξημένες κατά 1% σε ετήσια βάση για την Κύπρο.

Τα μεικτά δάνεια του Συγκροτήματος ανήλθαν σε €15,882 εκατ. στις 31 Μαρτίου 2019, σε σύγκριση με €15,900 εκ. στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Τα δάνεια στην Κύπρο ανήλθαν σε €15,686 εκ. στις 31 Μαρτίου 2019 αποτελώντας το 99% του συνόλου των δανείων του Συγκροτήματος.

Ο  Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις ανέρχεται στο 67% αναπροσαρμοσμένος για το Helix.

Κεφάλαια

Όσον αφορά την κεφαλαιακή της θέση, ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) ανέρχεται σε 14.9% αναπροσαρμοσμένος (pro forma) για το Helix  (13.4% μη αναπροσαρμοσμένος)

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής Επάρκειας φθάνει το 17.9% αναπροσαρμοσμένος για το Helix (16.2% μη αναπροσαρμοσμένος)

Όσον αφορά τη στρατηγική της τράπεζας, αναφέρεται ότι η βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου παραμένει κύρια προτεραιότητα του Συγκροτήματος. Το Συγκρότημα προχώρησε με επιτυχία σε λύσεις αναδιάρθρωσης δανείων στο ευρύτερο φάσμα του προβληματικού του χαρτοφυλακίου και αναμένει ότι αυτό θα συνεχιστεί μετά το Helix με στόχο περίπου €800 εκ. για το 2019, καθώς το μέγεθος του χαρτοφυλακίου και το μείγμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αναμένεται να αλλάξει ριζικά μετά την ολοκλήρωση του Project Helix. Παράλληλα, το Συγκρότημα συνεχίζει να διερευνά ενεργά στρατηγικές για περαιτέρω επιτάχυνση της μείωσης του κινδύνου περιλαμβανομένων περεταίρω πωλήσεων χαρτοφυλακίου.

Η στρατηγική του Συγκροτήματος επικεντρώνεται στην αναμόρφωση του επιχειρηματικού μοντέλου για ανάπτυξη των κύριων δραστηριοτήτων του στην Κύπρο μέσω μιας πολιτικής συνετού νέου δανεισμού.

Προκειμένου να βελτιώσει περαιτέρω τη χρηματοδοτική της δομή, η Τράπεζα εντείνει τις προσπάθειές της για διαχείριση των καταθέσεων, αξιοποιώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των πελατών προς την Τράπεζα και τις βελτιωμένες μακροοικονομικές συνθήκες.

Η Διεύθυνση παραμένει επικεντρωμένη στη μείωση των εξόδων αυτή τη χρονιά και γίνεται σημαντική δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση. Το Πρόγραμμα Ψηφιακής Μεταμόρφωσης που ξεκίνησε το 2017 αρχίζει να προσφέρει μια εμφανώς βελτιωμένη εμπειρία στους πελάτες (βλέπε πιο κάτω) και το μέγεθος του δικτύου καταστημάτων είναι τώρα στο μισό από ότι ήταν το 2013.