You are here

Κερδίζουν έδαφος οι ξένες τράπεζες

28/09/2012 08:08
Σημαντικό έδαφος έναντι των εγχώριων πιστωτών κερδίζουν οι ξένες τράπεζες αλλάζοντας το χρηματοπιστωτικό χάρτη.

Εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός τομέας, οι ξένες τράπεζες έχουν κερδίσει μεγάλο μερίδιο αγοράς σε βάρος των εγχώριων τραπεζών τόσο στις δανειοδοτήσεις όσο και στις καταθέσεις.

Η συρρίκνωση του ενεργητικού των εγχώριων τραπεζών ανατρέπει τα δεδομένα στην εγχώρια αγορά, κάνοντας χώρο για τη διείσδυση νέων παικτών. Τις αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη παρακολουθεί με ενδιαφέρον η Κεντρική Τράπεζα που αναμένει την κάθοδο νέων τραπεζών στην Κύπρο.

Τα νέα στοιχεία της εποπτικής αρχής αποτυπώνουν τις τάσεις που άρχισαν να δημιουργούνται στην αγορά και τις ανατροπές που έχουν επιφέρει οι κεφαλαιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

Το μερίδιο των ξένων τραπεζών στα δάνεια αυξήθηκε το φετινό Αύγουστο κατά 5,76% φθάνοντας το 20,11% από 14,35%.

Αντίθετα, το μερίδιο των μεγάλων τραπεζών συρρικνώνεται καθώς οι κεφαλαιακές τους ανάγκες περιορίζουν σημαντικά τα νέα ανοίγματα.

Η Τράπεζα Κύπρου έδωσε δάνεια €16,3 δισ. από €16,1 δισ. πέρσι και η Λαϊκή €11,7 δισ. από €10,9 δισ.

Μείωση 0,71 ποσοστιαίων μονάδων είχε και το μερίδιο της Ελληνικής Τράπεζας στο 6,23%.

Παρά την ενίσχυση του μεριδίου των ξένων τραπεζών, οι νέες δανειοδοτήσεις σε κυπριακές επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι περιορισμένες. Τον Αύγουστο ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης σε κατοίκους Κύπρου περιορίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, στο 2,4%.

Οι ξένες τράπεζες διεκδικούν μερίδια και στις καταθέσεις, αφού οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οδηγούν σε ενδοσυστημικές ανακατατάξεις.

Παρά τα προβλήματα και την αβεβαιότητα στην οικονομία, το σύνολο των καταθέσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν παρουσιάζει ουσιαστικές μεταβολές, φθάνοντας τα €70,7 δισ. τον Αύγουστο του 2012 από €69,8 δισ. τον Αύγουστο του 2011.

Τη μεγαλύτερη μείωση στις καταθέσεις είχε η Λαϊκή Τράπεζα. Έχασε €2,5 δισ. σε δώδεκα μήνες ή μερίδιο 3,69%.

Στην Τράπεζα Κύπρου οι απώλειες ανήλθαν στα €312,3 εκ. (0,77%).

Οι καταθέσεις των ξένων τραπεζών, που περιλαμβάνουν και τη Russian Commercial Bank, αυξήθηκαν κατά €1,9 δισ. τους τελευταίους δώδεκα μήνες και το μερίδιο τους κατά 2,54 ποσοστιαίες μονάδες.

Σημαντικές καταθέσεις €944,7 εκ. κερδίζει και ο Συνεργατισμός ή μερίδιο 1,10% τον τελευταίο χρόνο.

Ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο κέρδισε η Eurobank φθάνοντας το 4,26% που την καθιστά την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα σε καταθέσεις, μετά τις τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες.

Αύξηση €256,6 εκ. παρουσιάζουν και οι καταθέσεις της Ελληνικής Τράπεζας.

Της Γεωργίας Χαννή