You are here

Κινήσεις αναθέρμανσης αγοράς καταναλωτικών δανείων

10/05/2019 07:06

Προσπάθειες αναθέρμανσης της αγοράς καταναλωτικών δανείων καταβάλλουν οι τράπεζες με την προσφορά ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων και διάφορων ωφελημάτων στους δανειζόμενους.

Οι τράπεζες άρχισαν να λανσάρουν στην αγορά διάφορα πακέτα για καταναλωτικά δάνεια, κυρίως για δάνεια αγοράς αυτοκινήτου.

Τα επιτόκια που προσφέρονται είναι ιδιαίτερα χαμηλά ξεκινώντας από 3% έναντι σχεδόν 7% που ήταν το 2012 ενώ οι μηνιαίες δόσεις ξεκινούν από πολύ χαμηλά μόλις €134 το μήνα.

Οι τράπεζες προσφέρουν επιλογή για κυμαινόμενο επιτόκιο για όλη τη διάρκεια του δανείου ή σταθερό επιτόκιο.

Το επιτόκιο διαφοροποιείται ανάλογα με το αν το αυτοκίνητο είναι καινούργιο ή μεταχειρισμένο και μπορεί να μειωθεί ανάλογα με το ύψος της προκαταβολής.

Το μέγιστο ποσό χρηματοδότησης φθάνει τις €50 χιλ. ή 80% της αξίας για καινούριο αυτοκίνητο και €20 χιλ. για μεταχειρισμένο.

Μέγιστη περίοδος αποπληρωμής είναι 7 χρόνια για καινούριο και 5 για μεταχειρισμένο.

Κάποιες τράπεζες δεν χρεώνουν για πρόωρη ολική ή μερική εξόφληση μετά τον 1ο μήνα από την εκταμίευση.

Κάποιες επίσης προσφέρουν ωφελήματα όπως είναι εκπτώσεις σε ασφαλιστικά συμβόλαια, δωρεάν άνοιγμα λογαριασμών και χρεωστικής κάρτας και δωρεάν σύνδεση με ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, προσφέρονται πιο χαμηλά επιτόκια για αγορά υβριδικών ή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα καταναλωτικά δάνεια των νοικοκυριών ανέρχονται στο €1,8 δισ.

Το 2012 και 2013 ανέρχονταν στα €3 δισ.

Η δραστική μείωση των καταναλωτικών δανείων σχετίζεται με το προφίλ ρίσκου των συγκεκριμένων δανείων αλλά και με τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στους ισολογισμούς των νοικοκυριών.

Λόγω του ότι μεγάλος αριθμός νοικοκυριών έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αδυνατούν να προχωρήσουν σε νέα δανειοληπτικά ανοίγματα, παρά τις ιδιαίτερα ευνοϊκές επιτοκιακές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Οι προωθητικές ενέργειες των τραπεζών εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα και ενδεχομένως να σχετίζονται με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για αγορές οχημάτων, που αναμένεται να ενισχύσουν την αγορά.

Της Γεωργίας Χαννή