You are here

Κλείνει από ώρα σε ώρα η συμφωνία για Συνεργατισμό

14/06/2018 12:57

Τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) θα διασφαλιστούν είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας ότι η συμφωνία για τη ΣΚΤ αναμένεται να κλείσει από ώρα σε ώρα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις ηγεσίες των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ και ΕΤΥΚ, στην παρουσία του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και του κυβερνητικού εκπροσώπου, αναφορικά με το θέμα του Συνεργατισμού, ο κ. Προδρόμου είπε ότι κατά τη συνάντηση «συζητήθηκε το ζήτημα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

«Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η συμφωνία ακόμα δεν έχει επιτευχθεί επομένως τα όσα λέμε είναι υπό την αίρεση ότι θα καταλήξει η συμφωνία αυτή που γίνεται για τη μετεξέλιξη της ΣΚΤ και για την απορρόφηση μέρους των εργασιών της από μια άλλη τράπεζα», είπε.

«Εκείνο που έχει καταγραφεί στη συνάντηση είναι η επανάληψη της θέσης της κυβέρνησης ότι τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της ΣΚΤ θα διασφαλιστούν. Η συζήτηση θα πρέπει να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες και εφόσον έχουμε τη συμφωνία για το μέλλον της ΣΚΤ, οι διαπραγματεύσεις αυτές θα γίνουν ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την ίδια την τράπεζα», πρόσθεσε.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «ένα μέρος των υπαλλήλων θα ακολουθήσει τις εργασίες της τράπεζας που θα απορροφήσει μέρος των εργασιών της ΣΚΤ, ένα μέρος των υπαλλήλων θα απασχοληθεί στον φορέα που θα είναι η μετεξέλιξη της Συνεργατικής, επομένως τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες και στοιχεία θα τα έχουμε εφόσον καταλήξουμε στη συμφωνία».

Διευκρίνισε ότι ο υπουργός οικονομικών ενημέρωσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, «σε αδρές γραμμές, για την πορεία της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι μέρος της διαπραγμάτευσης είναι και τα εργασιακά ζητήματα και τα δικαιώματα των υπαλλήλων».

Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος είπε ότι η ίδια η φύση της συμφωνίας προϋποθέτει το ότι αν απορροφηθούν οι εργασίες θα απορροφηθεί και το αντίστοιχο προσωπικό. Το βέβαιο είναι ότι μέρος της συνολικής συμφωνίας θα είναι και το μέλλον των εργαζομένων, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση δεν έγινε συζήτηση για ποσά, ενώ κληθείς να πει πότε αναμένεται να κλείσει η συμφωνία για τη ΣΚΤ, είπε «από ώρα σε ώρα, είμαστε στην τελική φάση».

Τέλος, ανέφερε πως «ήταν ωφέλιμο ότι ακόμα και πριν τη συμφωνία έγινε προκαταρκτική συνάντηση με τις συντεχνίες, διότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο υπουργός οικονομικών και η κυβέρνηση, γενικότερα, θέλουμε να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με τους συνδικαλιστικούς φορείς, εφόσον η θέση της κυβέρνησης και η επιδίωξη της είναι η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων της ΣΚΤ».

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης μιλώντας εκ μέρους όλων του συνδικαλιστικού κινήματος είπε, «υπήρξε επαναβεβαίωση ότι ισχύουν οι δεσμεύσεις που έδωσε ο υπουργός οικονομικών ότι όσοι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν από το Συνεργατισμό και θα πάνε στην Ελληνική Τράπεζα θα πάνε με όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν από τις συμφωνίες και συμβάσεις που υπάρχουν».

Σχετικά με το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης είπε ότι «για να είναι πραγματικό σχέδιο εθελούσιας εξόδου πρέπει να είναι ελκυστικό και η συμφωνία είναι ότι θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες σε εντατικές διαβουλεύσεις με τη ΣΚΤ που θα ξεκινήσουν άμεσα». Το τρίτο σημείο, είπε, που συζητήθηκε στη σύσκεψη είναι ότι «όσοι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στη συνεργατική η οποία πιθανόν να μετονομαστεί σε φορέα ή κάτι άλλο θα διασφαλιστούν επίσης τα δικαιώματα τους όπως προβλέπονται μέσα από τις συμφωνίες».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης θα το δώσει ο σημερινός εργοδότης που είναι η κυβέρνηση επαναλαμβάνοντας ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα θυματοποιηθεί».

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας δήλωσε ότι «αυτό που κρατάμε είναι η επαναδέσμευση της κυβέρνησης ότι είναι κατοχυρωμένα τα δικαιώματα των εργαζομένων», είπε, και επεσήμανε ότι «τις επόμενες ημέρες θα εμπλακούμε σε εντατικό διάλογο με τη ΣΚΤ έτσι ώστε να καταλήξουμε στις πρόνοιες και στα σημεία που αφορούν το σχέδιο».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου δήλωσε ότι «θα αναμένουμε να δούμε πως υλοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης για πλήρη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΤΥΚ Λοΐζος Χατζηκωστής είπε ότι «αναμφίβολα μας ενδιαφέρει να διασφαλιστεί ο σημερινός υπάλληλος της Συνεργατικής και αυτός που θα φύγει και θα πάει στην Ελληνική και αυτός που θα παραμείνει καθώς επίσης μας ενδιαφέρει για να έχουμε μέλλον και προοπτική γι’ αυτούς που θα μεταφερθούν στην Ελληνική ότι το νέο σχήμα θα είναι βιώσιμο και θα μπορεί να λειτουργήσει».

Ο κ. Χατζηκωστής συμφώνησε ότι το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης θα πρέπει να είναι ελκυστικό για να έχει επιτυχία και να λυθεί το πρόβλημα.

Της Ηρώς Ευθυμίου