You are here

Κλείνει το θέμα κεφαλαίων η Τρ. Κύπρου

21/02/2019 07:18

Κλείνει το θέμα κεφαλαίων η Τράπεζα Κύπρου ξεκαθαρίζοντας ότι τα κεφάλαια της βρίσκονται αρκετά πιο πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις και απαντώντας στα ερωτήματα που πλανούνται εδώ και καιρό στην αγορά για τους κεφαλαιακούς της σχεδιασμούς.

Με χθεσινή ανακοίνωσή της η Τράπεζα Κύπρου σημειώνει ότι οι εποπτικές απαιτήσεις σε σχέση με τα κεφάλαια της Τράπεζας και μετά την ολοκλήρωση της σχετικής αξιολόγησης από την ΕΚΤ, παραμένουν αμετάβλητες.

Ως εκ τούτου, με τα κεφάλαια που ανακοίνωσε ότι είχε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018, που είναι αρκετά πιο πάνω από τις απαιτήσεις, η Τράπεζα στέλνει το μήνυμα ότι δεν προκύπτει ουσιαστική αλλαγή στην κεφαλαιακή της κατάσταση.

Η απαίτηση για το CET 1 υπολογίζεται στο 10,5% και στο συνολικό δείκτη επάρκειας στο 14%. 

Στο τέλος Σεπτεμβρίου η Τράπεζα είχε βασικά κεφάλαια (CET 1) 13,2% και συνολικά κεφάλαια 16,2%.  Τα κεφάλαια της Τράπεζας ήταν «αρκετά πιο πάνω από τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις», αναφέρει η ανακοίνωση της Τράπεζας.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας συνάδει με τις εκτιμήσεις από το εποπτικό περιβάλλον της Τράπεζας – που δημοσίευσε πριν ένα μήνα η StockWatch – που ανέφεραν ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι, σε αυτή τη συγκυρία, επαρκώς κεφαλαιοποιημένο.

Helix

Η Τράπεζα Κύπρου ξεκαθάρισε επίσης το θέμα του Project Helix, το οποίο αφορά την πώληση €2.7 δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων.  Η καθυστέρηση στην έγκριση του project από την ΕΚΤ είχε προκαλέσει ανησυχίες για την έκβαση του.

Χθες η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το project θα ολοκληρωθεί στις αρχές του δεύτερου τριμήνου, με μια σημαντική διαφοροποίηση, αφού αντί €450 εκ. η Τρ. Κύπρου θα δανείσει τελικά στην Apollo, που θα αγοράσει τα δάνεια, μόνο €50 εκ.

Η διαφοροποίηση της πράξης διευκολύνει τον λογιστικό χειρισμό, καθώς μετριάζεται ο κίνδυνος που οι επόπτες θεωρούσαν ότι αναλαμβάνει η Τράπεζα με τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις

Ένα ζήτημα που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι ο λογιστικός χειρισμός των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων που ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει με νομοθετικές αλλαγές ώστε οι ζημιές να περιλαμβάνονται ως assets για κάποιο διάστημα.

Πρόταση νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού που κατατέθηκε στη βουλή προνοεί αλλαγή στον τρόπο χειρισμού αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων που προκύπτουν από ίδρυμα που έχει εξυγιανθεί (π.χ. από τη Λαϊκή), ώστε να πιστώνονται στην Τράπεζα, με ανάλογες κεφαλαιακές επιδράσεις.

«Συγκεκριμένες τροποποιήσεις στη νομοθεσία, οι οποίες τελούν υπό εξέταση, είναι πιθανόν, εάν εγκριθούν, να οδηγήσουν σε βελτιωμένο χειρισμό των ΑΦΑ (όπως αυτές διαμορφωθούν στο μέλλον) ως προς τα εποπτικά κεφάλαια», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ανήλθαν σε €381 εκ. και αναγνωρίζονται σε φορολογικές ζημιές οι οποίες μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα από τη Λαϊκή Τράπεζα, τον Μάρτιο 2013», αναφέρει η ανακοίνωση.  Έκτοτε οι απαιτήσεις μειώθηκαν κατά €80 εκ.

Η τράπεζα ανακοίνωσε για το εννεάμηνο του 2018 ζημιές €37 εκ.  Στα αποτελέσματα περιλήφθηκαν οι ζημιές €150 εκ. από το πρόγραμμα πώλησης δανείων στην Apollo, με την ονομασία Helix.

Η τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει τα προκαταρτικά αποτελέσματα για το 2018 στις 4 Μαρτίου.

Χθες ανακοίνωσε ότι το τελικό αποτέλεσμα τετάρτου τριμήνου 2018, εξαιρουμένων των €80 εκ. από την απομείωση των φορολογικών υποχρεώσεων, θα παραμείνει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το τρίτο τρίμηνο.

Η μετοχή της Τράπεζας έκλεισε χθες στο €1,00 έναντι €1,51 που ήταν στις αρχές του έτους.

Της Γεωργίας Χαννή