You are here

Κόκκινα τα μισά δάνεια των developers

11/01/2022 13:54

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο εξακολουθούν να είναι από τα ψηλότερα στην Ευρώπη παρά τη σημαντική απομόχλευση των τελευταίων χρόνων.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, ελληνικές και κυπριακές τράπεζες είναι στην κορυφή των χωρών με τα ψηλότερα κακά δάνεια.

Ο δείκτης NPLs στον τομέα των κατασκευών ανήλθε στο 48,8% το τρίτο τρίμηνο του 2021, από 49,4% το προηγούμενο τρίμηνο και 50,2% το πρώτο τρίμηνο.

Ακολουθεί ο κατασκευαστικός τομέας στην Ελλάδα με 21% από 30,2% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν 8,8% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με 9,4% το προηγούμενο τρίμηνο.

Στην πρώτη θέση με προβληματικά δάνεια είναι η Κύπρος και στον τομέα του real estate με τον δείκτη να είναι στο 25,3% από 28,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Αναφορικά με το συνολικό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ανέρχεται στο 6,9% και είναι ο δεύτερος ψηλότερος στην ΕΕ μετά την Ελλάδα (10,5%).

Αναφορικά με την κάλυψη των ΜΕΔ, το ποσοστό της Κύπρου είναι κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) δημοσίευσε την περιοδική επικαιροποίηση στον πίνακα κινδύνων της, ο οποίος συνοψίζει τους κυριότερους κινδύνους και τα τρωτά σημεία του τραπεζικού τομέα της ΕΕ χρησιμοποιώντας ποσοτικούς δείκτες κινδύνου.

Ο δείκτης κεφαλαίων CET1 ανήλθε στο 15,4%. Στην Κύπρο ο δείκτης κεφαλαίων είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Τα δάνεια στο πλαίσιο της επιλέξιμης αναστολής της ΕΑΤ μειώθηκαν περαιτέρω το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Της Γεωργίας Χαννή