You are here

Κοντά στο μηδέν τα επιτόκια μεγάλων καταθέσεων

21/10/2019 07:02

Φλερτ με μηδενικά επιτόκια στις μεγάλες καταθέσεις κάνουν όλες οι εγχώριες τράπεζες στην προσπάθεια τους να διαχειριστούν την πλεονάζουσα ρευστότητα που διαθέτουν.

Σύμφωνα με τηλεφωνική έρευνα της StockWatch ανάμεσα στις τράπεζες, τα επιτόκια που δίνονται για καταθέσεις €100 χιλ. ξεκινούν από 0% και φθάνουν μέχρι το 0,6%.

Τα επιτόκια καταθέσεων έχουν μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και αναμένεται να μειωθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, καθώς οι τράπεζες επιδιώκουν βελτίωση των καθαρών επιτοκιακών τους περιθωρίων και μείωση του κόστους που επωμίζονται για «στάθμευση» της πλεονάζουσας ρευστότητας στην ΕΚΤ.

Οι τράπεζες έχουν στα ταμεία τους πολύ περισσότερα χρήματα από όσα μπορούν να διαθέσουν σε δάνεια.  Η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας δημιουργεί ροή αποταμιεύσεων στις τράπεζες την ίδια στιγμή, όμως, που περίπου οι μισοί δανειολήπτες δεν μπορούν να λάβουν πρόσθετα δάνεια λόγω μη εξυπηρέτησης των υφιστάμενων τους υποχρεώσεων.

Η βελτίωση της ρευστότητας στις τράπεζες οφείλεται εν μέρει στις μαζικές πωλήσεις και διαγραφές δανείων έναντι ακινήτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά υποχώρησε τον Αύγουστο του 2019 στο ιστορικό χαμηλό του 0,17% σε σύγκριση με 0,34% τον προηγούμενο μήνα.

Τον Δεκέμβριο του 2008 τα καταθετικά επιτόκια για νοικοκυριά έφθαναν το 6,03%, δίνοντας στους καταθέτες μια ουσιαστική εναλλακτική επενδυτική επιλογή.

Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες σημείωσε πτώση τον περασμένο Αύγουστο στο ιστορικό 0,22%, σε σύγκριση με 0,35% τον προηγούμενο μήνα. Τον Δεκέμβριο του 2008 τα καταθετικά επιτόκια για επιχειρήσεις έφθαναν το 4,81%.

Οι καταθέσεις στο σύστημα ανέρχονται στα €48,5 δισ. ενώ τα δάνεια σε €34,3 δισ. Ένα χρόνο πριν, οι καταθέσεις ανέρχονταν στα €51,1 δισ. και τα δάνεια σε €45,9 δισ.

Η Ελληνική Τράπεζα άρχισε να χρεώνει αρνητικό επιτόκιο σε μεγάλες καταθέσεις, στην προσπάθεια της να διαχειριστεί την υπερβάλλουσα ρευστότητα που υπάρχει στο σύστημα και στα ταμεία της.

Τον ίδιο δρόμο φαίνεται να ακολουθεί και η Τρ. Κύπρου. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πανίκος Νικολάου επεσήμανε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής αρνητικών επιτοκίων ή πρόσθετων χρεώσεων σε εταιρικές καταθέσεις.

Της Γεωργίας Χαννή