You are here

Κορυφώνονται οι ζυμώσεις για νέο διοικητή

14/03/2019 07:25

Κορυφώνονται οι ζυμώσεις για τον επικείμενο διορισμό του νέου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ένα περίπου μήνα πριν τη λήξη της θητείας της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

Συγκλίνουσες πληροφορίες δίνουν προβάδισμα στον νυν εκτελεστικό σύμβουλο της Κεντρικής Τράπεζας και πρώην έφορο της μονάδας αποκρατικοποιήσεων, Κωνσταντίνο Ηροδότου.  Ο κ. Ηροδότου, με πείρα στην επενδυτική τραπεζική, φαίνεται να μην έχει προσεγγιστεί επίσημα για να αναλάβει τη θέση αλλά όσοι παρακολουθούν στενά το ζήτημα, θεωρούν ότι τυγχάνει της απαραίτητης πολιτικής στήριξης για το διορισμό.

Για τη θέση του διοικητή είχε ακουστεί και το όνομα του Ανδρέα Περσιάνη, που είναι μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας.

Είχε ακουστεί επίσης το όνομα του Τάκη Αράπογλου ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα και προορίζεται για πρόεδρος του ΔΣ της Τρ. Κύπρου.

Κάποια από τα άλλα ονόματα που κατά καιρούς αναφέρονταν, έπαψαν να απασχολούν όσους βρίσκονται κοντά στις εξελίξεις, χωρίς αυτό να τους αποκλείει από τις αποφάσεις του προέδρου.

Από πλευράς της κυβέρνησης μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία επίσημη δήλωση για το θέμα.

Ανεπίσημα, υπάρχει μια τάση μη διάψευσης του ατόμου που ακούγεται για τη θέση, δηλαδή του κ. Ηροδότου, ωστόσο δεν αποκλείεται να διοριστεί και άλλο άτομο.

Οι ψίθυροι που ακούγονται κάνουν λόγο για ανακοίνωση του διορισμού εντός των επόμενων ημερών παρόλο που η κυβέρνηση αναφέρει ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί τις τελευταίες μέρες.

Η κυβέρνηση διαμηνύει, πάντως, ότι δεν επιθυμεί διορισμό ακαδημαϊκών, παραπέμποντας σε προηγούμενες εμπειρίες και σε κριτική που ασκείται από πανεπιστημιακούς αλλά και στην ανάγκη να υπάρχει κάποια προηγούμενη πείρα στα τραπεζικά.

Η διοικήτρια της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση της τον Απρίλιο καθώς λήγει η θητεία της.

Ο διορισμός της στο πηδάλιο της ΚΤ είχε ανακοινωθεί στις 11 Μαρτίου 2014 μετά την παραίτηση του Πανίκου Δημητριάδη, τον οποίο η πρώτη κυβέρνηση Αναστασιάδη προσπάθησε να εκδιώξει.

Πέραν του νέου διοικητή, η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει και για την πλήρωση των θέσεων των δύο μελών που παραμένουν κενές στο ΔΣ, ενός εκτελεστικού και ενός μη εκτελεστικού.

Αναμένεται επίσης η πλήρωση της θέσης διευθυντή στο τμήμα εποπτείας και ανώτερου διευθυντή για τη διεύθυνση τραπεζικών εργασιών.

Στα σκαριά βρίσκεται νομοσχέδιο για πλήρη αναδόμηση του τρόπο λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας και του ρόλου του διοικητή, το οποίο όμως δεν έχει προχωρήσει με αποτέλεσμα οι εκτελεστικοί σύμβουλοι να μην έχουν συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες στο οργανόγραμμα της Τράπεζας, πέραν της συμμετοχής τους στο ΔΣ και στην αρχή εξυγίανσης.

Της Γεωργίας Χαννή