You are here

Κραδασμοί από τη μεγάλη επιστροφή της Pimco

09/08/2019 07:16

Θόρυβο και ερωτήματα προκαλεί η δυναμική επιστροφή της πιο αμφιλεγόμενης ξένης εταιρείας που είχε ποτέ σχέση με την Κύπρο.

H Pimco, η έκθεση της οποίας είχε δαιμονοποιηθεί και αμφισβητηθεί από ολόκληρο το πολιτικό σύστημα το 2012 και 2013, μπαίνει δυναμικά στο τραπεζικό σύστημα που αξιολόγησε, με σημαντική συμμετοχή στην Ελληνική Τράπεζα (17%) και με πιθανή αγορά μεγάλου μέρους των προβληματικού ισολογισμού της (€1,5 δισ.).

Η Pimco, εάν και εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες που δημοσίευσε πριν μια βδομάδα το Bloomberg, φαίνεται να επανέρχεται δριμύτερη στο νησί, αγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία της Ελληνικής, τα οποία είχε αποτιμήσει πριν από έξι χρόνια, με την περιβόητη έκθεση της.

Οι πληροφορίες ότι η Pimco προτίθεται να αγοράσει μεγάλο χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ της Ελληνικής, ενώ είναι μεγαλομέτοχος της, προκαλεί ερωτήματα τόσο για τη στάση των εποπτών όσο και της Ελληνικής.

Η πρόεδρος της ΕΚ Δήμητρα Καλογήρου στην οποία θέσαμε τα σχετικά δημοσιεύματα, ανέφερε στη StockWatch ότι χθες επρόκειτο να ζητήσει από τη διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας ενημέρωση για τις πληροφορίες που διέρρευσαν προ επτά ημερών.

Θα πρέπει, πρόσθεσε η επόπτης, να πει η τράπεζα κατά πόσο ευσταθούν ή όχι οι δημοσιογραφικές πληροφορίες περί αγοράς πακέτου ΜΕΔ από την Pimco, διότι αυτό αφορά όλους τους μετόχους της τράπεζας.

Εκπρόσωπος της Ελληνικής Τράπεζας που ρωτήθηκε σχετικά από τη StockWatch, περιορίστηκε να δηλώσει: «Ουδέν σχόλιο. Είναι φήμες της αγοράς».

Ωστόσο, το Bloomberg, επικαλούμενο την περασμένη Παρασκευή πληροφόρηση από ενημερωμένες, αλλά ανώνυμες πηγές, ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ ότι η Pimco έχει ήδη προβεί σε δεσμευτική προσφορά για την αγορά μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων από την ΗΒ.

Στο δημοσίευμα προστίθεται ότι το deal με την Ελληνική, ενδέχεται να υλοποιηθεί εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Η διαρροή των πληροφοριών για την Pimco και τα περί αγοράς πακέτου ΜΕΔ από την Ελληνική έχει προκαλέσει συζητήσεις αλλά και πολλά ερωτήματα, σύμφωνα με άτομα που είναι γνώστες του αντικειμένου και των εποπτικών διαδικασιών

Στην περίπτωση που οι πληροφορίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δημιουργείται το ερώτημα εάν η διοίκηση και η διεύθυνση της τράπεζας προχώρησαν ή όχι, ως είθισται, να προκηρύξουν την πώληση του μεγάλου μέρους του πακέτου των ΜΕΔ, για να επιλεγεί η πλέον συμφέρουσα τιμή από πλευράς των υποψηφίων αγοραστών των κόκκινων δανείων.

Προκύπτει, όπως σημειώνουν, και το ερώτημα για το πως και ποιοι έχουν καθορίσει την τιμή με την οποία η Pimco έχει αγοράσει ή προτίθεται να αγοράσει το συγκεκριμένο πακέτο ΜΕΔ.

Hαγορά αναμένει σαφή ενημέρωση και για το κατά πόσο προκύπτει ή όχι ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, δεδομένου ότι ένας εκ των μεγάλων μετόχων της Ελληνικής, είναι η εταιρεία Poppy Sarl (17,3%), η οποία συνδέεται με την Pimco και φέρεται ως υποψήφιο ταμείο να αγοράσει ΜΕΔ της τράπεζας. Η Poppy Sarl έχει παράλληλα παρουσία στο ΔΣ της Ελληνικής που θα εγκρίνει ή όχι πιθανή αγορά του πακέτου δανείου από την Pimco.

Πριν ακόμη γίνει γνωστό το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου από το βήμα της ολομέλειας της βουλής που είχε συνέλθει για την ψήφιση του επίμαχου νόμου του ΔΗΚΟ για τις εκποιήσεις, είχε υποστηρίξει ότι εντός των λίγων προσεχών βδομάδων θα πωληθούν πακέτα ΜΕΔ ύψους €4 δισ.

Σημειώνεται ότι η Pimco, είχε αναλάβει να ετοιμάσει έκθεση για την περίοδο 2012-2015 σε σχέση με τις κεφαλαιακές ανάγκες του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Η έκθεση της Pimco, είχε προκαλέσει τότε θύελλα αντιδράσεων από το πολιτικό και τραπεζικό σύστημα το οποίο αμφισβήτησε στην ολότητα της την πολυσυζητημένη έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, προέκυπταν κεφαλαιακές ανάγκες €9 δισ. για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα από τις αναμενόμενες ζημιές στα χαρτυφυλάκια των τραπεζών.

Η συντριπτική πλειονότητα των κεφαλαιακών αναγκών είχε εντοπιστεί στην Τράπεζα Κύπρου και στην πρώην Λαική (από €4 δισ.) οι οποίες τον Μάρτιο του 2013 βρέθηκαν σε καθεστώς εξυγίανσης, με τους ανασφάλιστους καταθέτες της Λαϊκής να χάνουν σχεδόν όλα τους χρήματα και αυτούς της Τρ. Κύπρου σχεδόν τα μισά.