You are here

Κρίσιμη περίοδος για τις τράπεζες

19/08/2019 07:01

Κρίσιμη είναι η αμέσως επόμενη περίοδος και το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους για τις τράπεζες εν αναμονή σοβαρών εξελίξεων που ενδεχομένως να δώσουν έντονα το στίγμα ενός νέου τραπεζικού περιβάλλοντος.

Οι αναμενόμενες εξελίξεις και τα τεκταινόμενα στο τραπεζικό σύστημα εκτυλίσσονται εν μέσω ενός πολύ δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος καθώς άρχισαν να εμφανίζονται σοβαρές ενδείξεις για παγκόσμια ύφεση.

Οι τραπεζικές εξελίξεις θα περιοριστούν κυρίως στις δύο μεγάλες εγχώριες συστημικές τράπεζες, της Κύπρου και της Ελληνικής, οι ισολογισμοί των οποίων ταλανίζονται εδώ και έξι χρόνια από το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Τα δεδομένα για το επίμαχο αυτό ζήτημα δείχνουν ότι ο δρόμος που θα διανύσουν οι δυο συστημικές τράπεζες για μείωση των ΜΕΔ παραμένει μακρύς αν ληφθεί υπόψη η εμπλοκή που έχει ανακύψει με αφορμή τους νέους χαλαρωτικούς νόμους που ψήφισε η βουλή για τις εκποιήσεις.

Οι αναφορές επί των εν λόγω νόμων που έκανε ο γενικός εισαγγελέας και οι πιέσεις που ασκούν οι εποπτικές αρχές για να μην στρεβλωθούν οι αρχικοί, πιο αυστηροί νόμοι, επιβαρύνουν το περιβάλλον για τις τράπεζες, που προσπαθούν εδώ και χρόνια να πείσουν την Φρανκφούρτη για την πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων που έχουν στους ισολογισμούς τους.

Στο κυπριακό εγχώριο τραπεζικό σύστημα παραμένουν, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΚΤ προβληματικά δάνεια €10,3 δισ.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν από τις εποπτικές αρχές αναφέρουν ότι έχει δοθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα προς τις τράπεζες για δραστική μείωση των ΜΕΔ μέχρι τέλος του 2020, αφού η Κύπρος φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στα προβληματικά δάνεια.

Για επίσπευση της εξυγίανσης των ισολογισμών οι τράπεζες βρίσκονται σε επαφές για πώληση πακέτων δανείων.

Η Ελληνική δια του ανώτατου εκτελεστικού της διευθυντή Ιωάννη Μάτση, προανήγγειλε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, την πρόθεση της τράπεζας να πωλήσει χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ σε επενδυτικό ταμείο. Διέρρευσε, αλλά δεν έχει διαψευστεί, πρόκειται για την Pimco που είναι σήμερα ένας εκ των μεγάλων μετόχων της τράπεζας και εκπροσωπείται ήδη στο ΔΣ της ΗΒ.

Η Τράπεζα Κύπρου πώλησε χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ ύψους €2,8 δισ. το 2018, συναλλαγή που παρά τις αρχικές ανακοινώσεις ολοκληρώθηκε σχεδόν ένα χρόνο αργότερα.

Η συναλλαγή περιελάβανε εταιρικά δάνεια και δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) εξασφαλισμένα με εξασφαλίσεις ακίνητης περιουσίας, ωστόσο το σύνολο του απομείναντος χαρτοφυλακίου ΜΕΔ της BOCH, παραμένει υψηλό με την τράπεζα να έχει εξασφαλίσει ακίνητα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της ανταλλαγής χρέους έναντι γης.

Αλλαγές στα διοικητικά

Μέχρι τέλος Αυγούστου θα ξεκαθαρίσει η νέα σύνθεση του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας. Στις 28 Αυγούστου οι μέτοχοι της ΗΒ θα κληθούν σε έκτακτη γενική συνέλευση να αναδείξουν το 13-μελές συμβούλιο.

Η μάχη για τη διεκδίκηση των πλείστων θέσεων στο νέο ΔΣ του ομίλου θα περιοριστεί μεταξύ Δήμητρας Επενδυτικής και Wargaming.

Ωστόσο, η συνέλευση θα δώσει τις πρώτες ξεκάθαρες ενδείξεις για τις συμμαχίες που θα προκύψουν μεταξύ των πολλών μεγαλομετόχων της Τράπεζας αλλά και τη στρατηγική που θα υιοθετήσει η Τράπεζα για αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει.

Στις 26  Αυγούστου θα συνέλθει το ΔΣ της BOCH και την επομένη θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου 2019. Η συνεδρίαση αυτή θα είναι η τελευταία για τον Τζον Χούρικαν, ο οποίος αποχωρεί και τη θέση του θα αναλάβει, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί εδώ και τρείς μήνες, ο Πανίκος Νικολάου.

Προσβλέπουν αλλαγή μοντέλου νοοτροπίας

Στα ανώτατα δώματα της Τράπεζας Κύπρου υπάρχει προσδοκία ότι το συγκρότημα με την αλλαγή σκυτάλης και την ανάθεση της ανώτατης θέσης σε κύπριο τραπεζίτη, θα διαφοροποιήσει το μοντέλο της σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών.

Ένα από τα πολλά ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο νέος CEO της Τράπεζας Κύπρου θα είναι η ανάγκη μείωσης του εργατικού κόστους.

Ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού της BOCH Σόλωνας Μάτσιας στο πλαίσιο συνάντησης του με μεγάλη μερίδα προσωπικού σε παγκύπρια κλίμακα επιβεβαίωσε ότι είναι θέμα χρόνου να τεθεί ενώπιον του προσωπικού ένα νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου.  Εντός της Τράπεζας άρχισαν ήδη να κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για τη φόρμουλα αποζημιώσεων για όσους επιλέξουν να φύγουν προς το τέλος του έτους, όταν αναμένεται να εκδηλωθεί η πρωτοβουλία της Τράπεζας για μείωση του προσωπικού της.

Πάντως οι εποπτικές αρχές δεν πιέζουν τις συστημικές τράπεζες μόνο για μείωση των ΜΕΔ, αλλά και στη χωρίς άλλη καθυστέρηση για μείωση του εργατικού κόστους, αφού η εισοδηματική τους βάση, όχι μόνο δεν διευρύνεται, αλλά συρρικνώνεται.

Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει μόνο η Τράπεζα Κύπρου αλλά και οι άλλες τράπεζες που δίνουν έμφαση στη λιανική τραπεζική.  Ως εκ τούτου αναμένονται κινήσεις για μείωση του προσωπικού και αλλού.

Του Λεύκου Χρίστου