You are here

Κριτική μετόχων για χρεώσεις Τράπεζας Κύπρου

28/08/2018 16:23

Κριτική για τις επιπρόσθετες χρεώσεις που έχει επιβάλει πρόσφατα η BOCH ασκήθηκε από τους μετόχους της Τράπεζας κατά τη σημερινή γενική συνέλευση όπου ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BOCH Τζον Χούρικαν απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχων σημείωσε ότι η οποιαδήποτε τράπεζα είναι επιχείρηση και λειτουργεί στο πλαίσιο μίας ελεύθερης τραπεζικής με τους πελάτες της να έχουν τα δικά τους δικαιώματα.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Τράπεζα Κύπρου είναι επιχείρηση και ως τέτοια δεν μπορεί να καταστεί φιλανθρωπικό ίδρυμα, είπε.

Ενισχύοντας την απάντηση του προς τους μετόχους, εξήγησε ότι όταν τα επιτόκια ήταν ψηλά υπήρξε περισσότερη ευελιξία για να παρέχει η τράπεζα καλύτερες αποδόσεις στους καταθέτες και στους μετόχους «και τότε όλοι κερδίζαμε περισσότερα χρήματα» παρατήρησε.

Υποστήριξε ότι η διεύθυνση της τράπεζας εξέτασε διεξοδικά το όλο θέμα και έγινε η ανάλογη έρευνα δαπανών η οποία κατέδειξε ότι δεν υπήρχε συμφέρον για όλα τα μέρη.

Η χρήση «χαρτιού» είπε, εννοώντας το μπλοκ επιταγών, δεν προσφέρεται σήμερα και υπέδειξε ότι η τράπεζα προσπαθεί να ενθαρρύνει τους πελάτες της να απαλλαγούν από τη διαδικασία των επιταγών.

«Ενθαρρύνουμε», σημείωσε, «τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. κάτι το οποίο σταδιακά θα επιτευχθεί».

Σε άλλες ερωτήσεις των παρευρισκομένων ο πρόεδρος του ΔΣ Τζόσεφ Άκκερμαν αναφερόμενος στην απόφαση της τράπεζας για την πώληση δανείων ύψους €5,7 δισ. τη χαρακτήρισε σοφή απόφαση και συμφέρουσα για τους μετόχους καθώς, θα μειώσει, όπως είπε, τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, θα ελαφρυνθεί ο ισολογισμός της τράπεζας και θα απομακρυνθεί το ενδεχόμενο νέων προβλέψεων.

Ανέφερε ότι η Τράπεζα Κύπρου, με την απόφαση αυτή βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και εξέφρασε τη βεβαιότητα οι αγορές θα το εκτιμήσουν αυτό.

Σε ότι αφορά το θέμα της αξίας της μετοχής που παραμένει καθηλωμένη, ο πρόεδρος του ΔΣ της BOCH αφού εξήγησε στους μετόχους που υπέβαλαν σχετικές παρατηρήσεις ότι δεν είναι ορθό να γίνονται σχόλια για την τιμή της μετοχής, επεσήμανε το γεγονός ότι όλοι οι μέτοχοι ακόμη και τα ίδια τα μέλη του ΔΣ που επίσης είναι μέτοχοι και αγόρασαν μεγάλα πακέτα μετοχών, έχουν εξίσου ενδιαφέρον για την πορεία της Τράπεζας Κύπρου στο χρηματιστήριο.

«Έχουμε ενδιαφέρον αλλά και συμφέρον όλοι μας να πηγαίνει καλά η μετοχή της τράπεζας μας» σημείωσε ο κ. Άκκερμαν καθώς, όπως εξήγησε, η τιμή της μετοχής μίας δημόσιας εταιρείας και στην προκειμένη περίπτωση της ΒΟCH, αντανακλά εν γένει στην πρόοδο της τράπεζας.

Πρόσθεσε ότι οι πλείστοι μεγαλομέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου δεν έχουν κερδίσει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε χρήματα από τότε που αγόρασαν μετοχές.

Τόνισε ωστόσο, ότι η διεύθυνση και η διοίκηση της τράπεζας πράττουν ότι είναι δυνατό και σωστό, λαμβάνοντας αποτελεσματικά μέτρα και ειδικότερα σε θέματα κεφαλαιακής επάρκειας, για να μπει σε κερδοφόρα πορεία η BOCH.

«Πιστεύω ότι αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα σε σχέση με την τιμή της μετοχής με θετικά μέτρα και στρατηγική και ελπίζουμε ότι οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά» παρατήρησε.

Υπέδειξε για ακόμη μία φορά την απόφαση της διοίκησης για την πώληση κόκκινων δανείων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Διαβεβαίωσε ότι η τράπεζα δεν αναμένεται, κατά την άποψη του, να χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια.

Σε άλλες ερωτήσεις των μετόχων, σε ότι αφορά την απόφαση να παραμείνει στην προεδρία του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου για μόνο ένα χρόνο ακόμα ο κ. Άκκερμαν και άλλα δύο χρόνια ο κ. Χούρικαν, ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου είπε ότι παρόλο ότι το χρονικό διάστημα παραμονής και των δύο είναι σύντομο εντούτοις, τόνισε, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Χούρικαν μπορούν να πράξουν πολλά.

Σημείωσε ότι όταν θα ωριμάσει ο χρόνος για να αναλάβει ο νέος πρόεδρος, ο ίδιος και ο κ. Χούρικαν θα είναι δίπλα του για ένα χρονικό διάστημα.

Υποστήριξε ότι δεν θα ήταν καλό ο νέος πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας να κληρονομήσει τον ίδιο διευθύνοντα σύμβουλο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κ. Χούρικαν με τη συμπλήρωση της νέας θητείας του θα αποχωρήσει οριστικά.

Εξέφρασε την άποψη ότι μεταξύ πρόεδρου του ΔΣ και διευθύνοντα συμβούλου της τράπεζας θα πρέπει να υπάρχει καλή χημεία. «Διαφορετικά», όπως είπε, «δεν θα είναι καλό για την τράπεζα».

Σε άδεια καθίσματα η γενική συνέλευση

Είναι ίσως η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η παρουσία μετόχων στην ετήσια γενική συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου ήταν πενιχρή.

Αυτό συζητήθηκε έντονα, πριν και μετά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης, με κάποιους εκ των μετόχων να επισημαίνουν ότι η ώρα που ορίζεται για τη διεξαγωγή της ΕΓΣ ενδεχομένως να μην προσφέρεται αφού, όπως είπαν, οι πλείστοι μέτοχοι της τράπεζας εργάζονται τη συγκεκριμένη ώρα.

Η σημερινή εικόνα δεν άφησε ασυγκίνητο το προεδρείο της συνέλευσης με τον κ. Χούρικαν να παραδέχεται ότι τα «οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου ανακοινώθηκαν σε μία άδεια αίθουσα».

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία των μετόχων επί των ψηφισμάτων που είχαν ενώπιον τους έγινε ηλεκτρονικά.

Λ.Χρ.