You are here

ΚΤ: Αποδέσμευση 10% ανασφάλιστων BOCY

02/04/2013 07:09
Σε αποδέσμευση του 10% των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου και μερική χαλάρωση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίου προχωρεί η Κεντρική Τράπεζα, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις με την τρόικα.

Το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο από το 40% που θα δεσμευθεί από την Τρ. Κύπρου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής της. Το υπόλοιπο 60% καταθέσεων πέραν των €100 χιλ. θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας με αναγκαστική ανταλλαγή με μετοχές.

«Σήμερα στις 2:30 μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στην παρουσία τόσο του διοικητή όσο και του υπουργού Οικονομικών, συζητήθηκε και το 40% όπως και τα περιοριστικά μέτρα», είπε στο κρατικό ραδιόφωνο ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας Γιάγκος Δημητρίου.

«Σήμερα θα απελευθερωθεί το 10% των κεφαλαίων που είναι δεσμευμένα στην Τράπεζα Κύπρου μετά τις έντονες προσπάθειες διοικητή και υπουργού Οικονομικών», είπε.

«Δεσμευθήκαμε να δώσουμε κάποια στοιχεία στους εκπροσώπους της τρόικας, ώστε να γίνει προσπάθεια να απελευθερωθεί και το υπόλοιπο ποσό».

«Δεν υπάρχει θέμα να κουρευτούν και οι υπόλοιπες καταθέσεις, είναι άλλοι λόγοι που προσπαθούν να τις προφυλάξουν και έχουν να κάνουν περισσότερο με την εκροή κεφαλαίων», πρόσθεσε.

«Δεν συμμεριζόμαστε αυτούς τους φόβους, γιατί υπάρχουν τα περιοριστικά μέτρα, αλλά ήταν δύσκολο να πειστούν οι εκπρόσωποι της τρόικας», συνέχισε.

«Βρισκόμαστε και εμείς σε αρκετά δύσκολη θέση, προσπαθούμε να πείσουμε την τρόικα», είπε.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι εντός της ημέρας θα εκδοθεί επίσης τρίτο διάταγμα για τα περιοριστικά μέτρα.

Μετά τη δημοσίευση του διατάγματος θα προκύψουν οι εξής χαλαρώσεις:

• Χαλαρώσεις για έκδοση επιταγών από άτομα μέχρι €9 χιλ. το μήνα ανά πιστωτικό ίδρυμα. Κάθε άτομο μπορεί να εκδίδει επιταγές επί του λογαριασμού αυτού για οποιοδήποτε σκοπό κάθε μήνα.

• Όσο αφορά το εγχώριο εμπόριο έχουμε αυξήσει το ποσό από €5 στις €25 χιλ. για πληρωμές στο εγχώριο εμπόριο, είτε με επιταγή, είτε με άλλο τρόπο πλην μετρητά, χωρίς έγκριση από την ΚΤ.

• Δεν υπάρχει περιορισμός για δίδακτρα εντός και εκτός Κύπρου.

• Στις καταθέσεις προθεσμίας επιτρέπεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την ημερομηνία λήξης για να προστεθούν άλλοι δικαιούχοι στην κατάθεση και για χρονικό διάστημα ίσο με το αρχικό.