You are here

ΚΤ, ΥΠΟΙΚ και τράπεζες να αναλάβουν ευθύνες για χρεώσεις

24/01/2022 14:13

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταναλωτών καλεί την Κεντρική Τράπεζα ως Αρμόδια Αρχή για εφαρμογή του νόμου που αφορά στις τραπεζικές χρεώσεις, τον Υπουργό Οικονομικών που εξέδωσε τα σχετικά Διατάγματα και τις τράπεζες, να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την πιστή εφαρμογή της υπό αναφορά νομοθεσίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά από τη δημοσιότητα που δόθηκε με αφορμή την εξαγγελία των δυο μεγαλύτερων τραπεζών για αυξήσεις σε τέλη τους και τις δημόσιες καταγγελίες των οργανώσεων καταναλωτών, οι τράπεζες αναγκάστηκαν να άρουν την παρανομία τους και να αποδέχονται τους τρεχούμενους λογαριασμούς ως λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά.

«Για τη μέχρι πρόσφατα παρανομία των τραπεζών σε βάρος των καταναλωτών, καμιά Αρμόδια Αρχή δεν καταλόγισε ευθύνες σ’ οποιονδήποτε», τονίζεται.

Πέραν όμως της άρσης της πιο πάνω παρανομίας, προστίθεται, εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα μια εκ πρώτης όψεως παρανομία των τραπεζών.

«Τουλάχιστο η μια μεγάλη τράπεζα, δεν αποδέχεται ένα κοινό τρεχούμενο λογαριασμό να οριστεί ως λογαριασμός πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά, κατά παράβαση του νόμου 64(Ι)/2017 στον οποίο όπως επισημαίνεται, αναφέρεται ότι:

«λογαριασμός πληρωμών» σημαίνει το λογαριασμό που τηρείται στο όνομα ενός ή περισσότερων καταναλωτών και χρησιμοποιείται για την εκτέλεση πράξεων πληρωμής·»

«Οι καταναλωτές έφθασαν στα όριά τους. Δεν αντέχουν άλλο την εκμετάλλευσή τους, από οπουδήποτε αυτή προέρχεται», καταλήγει  ανακοίνωση.

Το θέμα των τραπεζικών χρεώσεων θα συζητηθεί για τρίτη συνεχή εβδομάδα, στην αυριανή συνεδρία της επιτροπής Εμπορίου, τα μέλη της οποίας πιέζουν για ανάκληση των σχετικών αποφάσεων των τραπεζών, ενώ σε μια άλλη εξέλιξη, ο γγ του ΑΚΕΛ με επιστολή του ζήτησε από τον ΥΠΟΙΚ να καλέσει σε διαβούλευση τις τράπεζες.