You are here

ΚΤΚ: Καμία έκθεση τραπεζών σε ομόλογα Credit Suisse

20/03/2023 17:54

Οι κυπριακές τράπεζες δεν έχουν οποιανδήποτε έκθεση σε ομόλογα AT1 της Credit Suisse ανέφερε σε ανακοίνωση η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ).

«Συνεπώς το τραπεζικό μας σύστημα δεν θα υποστεί ζημιά σε σχέση με τα εν λόγω ομόλογα», υπογραμμίζεται.

Η ΚΤΚ σημειώνει περεταίρω ότι το τραπεζικό μας σύστημα διαθέτει ψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, χαρακτηριστικά που αυξάνουν σημαντικά την ανθεκτικότητα του.

Επίσης η ΚΤΚ αναφέρει ότι καλωσορίζει τα μέτρα που έλαβαν οι Ελβετικές αρχές για διατήρηση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Προηγήθηκε η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνου Ηροδότου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, όπου ανέδειξε πως το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό και σε θέση να συνεχίζει να στηρίζει την πραγματική οικονομία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αποφασίστηκε ότι οι συναντήσεις αυτές θα πραγματοποιούνται  σε τακτική βάση για ανταλλαγή απόψεων.

Στη σημερινή συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Διοικητής είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα. Ειδικότερα  σε σχέση με την ελβετική τράπεζα Credit Suisse, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Διοικητής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις ενέργειες που έλαβαν οι ελβετικές Αρχές, ώστε να διασφαλιστεί η παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σε ό,τι αφορά τον εγχώριο τραπεζικό τομέα επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κοινή αντίληψη ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό και σε θέση να συνεχίζει να στηρίζει την πραγματική οικονομία.

Τονίστηκε ότι οι κυπριακές τράπεζες διαθέτουν σήμερα σημαντική κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα. Αυτό οφείλεται και στη συνετή πολιτική και την επιτυχή διαχείριση των διαφόρων σημαντικών προκλήσεων του τομέα κατά τα τελευταία χρόνια.

Γ.Χ.