You are here

Κυπριακές Τράπεζες: Το πιο ψηλό εργατικό κόστος στην EE

04/07/2022 06:25

Oι κυπριακές τράπεζες κατέχουν την πρωτιά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σε ότι αφορά το εργατικό κόστος, με βάση στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης κόστους προσωπικού επί ιδίων κεφαλαίων των κυπριακών τραπεζών ανέρχεται στο 12% και είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ.

Τα στοιχεία της ΕΑΤ έρχονται σε μία περίοδο που τα έσοδα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος παραμένουν υπό πίεση και προς αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού προωθούν επιχειρηματικά πλάνα για μείωση, τόσο του εργατικού, όσο και του λειτουργικού τους κόστους στο πλαίσιο του γενικότερου στόχου που έχουν θέσει για επιτάχυνση της ψηφιοποίησης και της ανάγκης μείωσης του αριθμού των καταστημάτων και κατά συνέπεια του αριθμού του προσωπικού τους.

Oι εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη, όπως επίσης και ο εγχώριος επόπτης, έχουν υποδείξει κατά κόρον τα τελευταία χρόνια στις κυπριακές τράπεζες την ανάγκη να προχωρήσουν στην εφαρμογή επιχειρηματικών πλάνων με βασικούς άξονες τη μείωση του λειτουργικού και εργατικού τους κόστους και στην επίσπευση των δράσεων τους για την εισαγωγή της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών τους με στόχο τη σταθερή κερδοφορία των οργανισμών.

Οι δύο συστημικές τράπεζες Κύπρου και Ελληνική έχουν υπό μάλης σχέδια εθελούσιας εξόδου και είναι θέμα χρόνου να τα εξαγγείλουν.

Πιο κοντά είναι η Τράπεζα Κύπρου η οποία με βάση το επιχειρηματικό της πλάνο θα πρέπει εντός του 2022 να προχωρήσει σε μείωση των καταστημάτων κατά 25% και του προσωπικού κατά 15%, όπως άλλωστε είχε ανακοινωθεί με αφορμή την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων για το τρέχον έτος

Όπως έγγραψε την περασμένη βδομάδα η StockWatch, η ΒOCH θα προχωρήσει σύντομα σε εξαγγελία νέου σχεδίου εθελούσιας εξόδου για αποχώρηση περίπου 500 ατόμων.

Πέραν της Κύπρου, διψήφιο κόστος προσωπικού επί ιδίων κεφαλαίων έχει η Ρουμανία (11,2%), η Γαλλία (11,1%), η Ιταλία (10,8%), η Ισπανία (10,7%), η Ουγγαρία (10,6%), η Ολλανδία (10,4%) και η Γερμανία (10,1%).

Στην Ελλάδα ο δείκτης διαμορφώνεται στο 6,9%.

Της Γεωργίας Χαννή