You are here

Λαϊκή: Κουρεύτηκαν €3,7 δισ., θα πάρουν πίσω €230 εκατ.

26/01/2021 11:25

Μόνο οι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας θα λάβουν αποζημιώσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ) Άδωνη Παπακωνσταντίνου. Οι καταθέτες υπολογίζεται ότι έχασαν γύρω στα €3,7 δισ. ενώ θα πάρουν πίσω κάτω από €230 εκατ.

Όπως ανέφερε χθες ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου στη Βουλή, η Κεντρική, ως Αρχή Εξυγίανσης, έχει υποβάλει στις 8 Ιανουαρίου 2021 στο δικαστήριο αίτηση για διορισμό εκκαθαριστή της Λαϊκής.

Οι πιστωτές της Λαϊκής που θα πρέπει να αποζημιωθούν από τα €232 εκατ. περιουσιακά στοιχεία που απέμειναν στην πρώην τράπεζα, είναι εννέα.Η περιουσία διανέμεται κατά σειρά προτεραιότητας με βάση τη νομοθεσία, ως εξής:

-Οφειλές προς το κράτος και τα δημαρχεία

-Οφειλές σε ημικρατικούς οργανισμούς

-Παροχείς υπηρεσιών και αγαθών

-Συνεργάτες

-Δικαιούχοι εγγυητικών επιστολών της Τράπεζας

-Καταθέτες

-Κάτοχοι ομολόγων

-Κάτοχοι αξιόγραφων

-Μέτοχοι

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, οι πέντε πρώτες κατηγορίες δεν έχουν να παίρνουν χρήματα καθώς δεν υπάρχουν οφειλές. Οι μόνοι που θα αποζημιωθούν είναι οι καταθέτες, επισημαίνει, καθώς τα χρήματα δεν θα φτάσουν για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2020 ανέρχονταν στα €232 εκατ., περιλαμβανομένων και €140 εκατ. που λήφθηκαν από τις μέχρι τώρα πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής. Από το πιο πάνω ποσό θα αφαιρεθούν τα έξοδα που θα έχουν μεσολαβήσει μέχρι την εκκαθάριση της πρώην τράπεζας. Το 2013 τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής είχαν αποτιμηθεί στα €663 εκατ. από τον οίκο KPMG και στα €800 εκατ. από τον ΣΥΚΑΛΑ.

Της Γεωργίας Χαννή