You are here

Λάμπρος Πιερή: Διαφώνησα με τη διαδικασία πώλησης της ΣΚΤ

28/08/2018 10:22

Παραιτήθηκε το Μάρτιο του 2018 από την επιτροπεία της ΣΚΤ επειδή διαφώνησε με τη διαδικασία πώλησης της τράπεζας βάσει της οποίας αναιρέθηκε ότι χρειαζόταν αύξηση των προβλέψεων κατά €816 εκ., ανέφερε στην κατάθεση του ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση της ΣΚΤ, το μέλος της επιτροπείας Λάμπρος Πιερή.

Στον απόηχο της χθεσινής κατάθεσης του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο κ. Πιερή ανέφερε ότι οι λόγοι που αναφέρθηκαν για αύξηση των προβλέψεων ήταν μεταξύ άλλων ο μηδενισμός της αξίας για δάνεια με καθυστέρηση πέραν των δέκα ετών, ο μηδενισμός της αξίας των εξασφαλίσεων για δάνεια με πρώτη κατοικία με καθυστέρηση πέραν των επτά ετών, μηδενισμός της αξίας των εξασφαλίσεων για αναδιαρθρωμένα δάνεια με πρώτη κατοικία με καθυστέρηση πέραν των δυο ετών, η μηδενική αύξηση στις τιμές ακινήτων για περίοδο επτά ετών μέχρι την ημερομηνία ρευστοποίησης και αλλαγές στις μεθόδους υπολογισμού του βαθμού ίασης των δανειοδοτήσεων.

Σημείωσε ότι η ΣΚΤ διαθέτει €2,7 δισ. σε δάνεια για πρώτη κατοικία, το 45% από αυτά είναι μη εξυπηρετούμενα, ενώ τα €2 δισ. είναι δάνεια πρώτης κατοικίας κάτω των €350 χιλ.

Πρόσθεσε ότι «το σύνολο αυτής της διαδικασίας ήταν €816 εκ.».

«Στην επιστολή παραίτησης μου προς την ΚΤ αναγράφω ότι όλα αυτά ήταν λόγω των κακών επιδόσεων να μετατρέψουν την υποθήκη πρώτης κατοικίας σε ταμειακή ροή» σημείωσε.

Σε ερώτηση του κ. Αρέστη είπε ότι «διαφώνησα διότι οι υπολογισμοί ήταν ακραίοι, δεν έχουν γίνει πουθενά αλλού αυτοί οι υπολογισμοί. Η δική μου άποψη είναι ότι εάν αυτά τα μέτρα μεταφέρονται και στις υπόλοιπες τράπεζες τα αποτελέσματα θα ήταν πανομοιότυπα».

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση του κ. Αρέστη, είπε ότι δεν γνωρίζει αν αυτός ο τρόπος υπολογισμού επιβλήθηκε από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές ή τις ντόπιες.

Οι επόπτες στη Φρανκφούρτη δεν ήθελαν αν υπάρχει κρατική τράπεζα και στόχος τους ήταν να επιλύσουν εξωτραπεζικά με άμεση λύση μεγάλο μέρος του προβλήματος των ΜΕΔ και γι’ αυτό επήλθε αυτή η λύση για το Συνεργατισμό, ανέφερε ο κ. Πιερή.

Σε ερώτηση αν το πρόβλημα των ΜΕΔ προέκυψε μετά το 2013 λόγω οικονομικής κρίσης ή προϋπήρχε ο κ. Πιερή ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες καθώς όπως είπε, άλλαξε η εποπτεία και ο τρόπος υπολογισμού των ΜΕΔ για τον Συνεργατισμό.

Πρόσθεσε ότι ΜΕΔ έχουν και οι υπόλοιπες τράπεζες και κάποιες περισσότερα από την ΣΚΤ.

Σημείωσε επίσης, ότι πράγματι υπήρχαν ατασθαλίες σε κάποια ΣΠΙ και ανάφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση της ΣΠΕ Στρουμπίου ενώ, πρόσθεσε ότι 15 περιπτώσεις οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ανέφερε ότι ενώ είχε συμφωνηθεί πως οποιοδήποτε μέλος της επιτροπείας θα μπορούσε να ζητήσει και να πραγματοποιηθεί διερεύνηση ενός δανείου, κανένα μέλος δεν έθεσε ποτέ τέτοιο ζήτημα.

Είπε ότι έστειλαν επιστολή στην επικεφαλής του ΕΕΜ Ντανιέλ Νουί ζητώντας να μετατεθεί σε κατοπινό στάδιο το onsite inspection ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, ωστόσο δεν έγινε αποδεκτό.

«Θεωρώ ότι οι επόπτες στη Φρανκφούρτη δεν ήθελαν να υπάρχει κρατική τράπεζα. Επίσης, -και αυτό θεωρώ ότι το ασπάζεται μέρος της ΚΤ- ήθελαν να επιλύσουν και να βγάλουν εξωτραπεζικά με άμεση λύση μεγάλο μέρος των ΜΕΔ και γι’ αυτό επήλθε αυτή η λύση. Επίσης σε όλες τις διαδικασίες ελέγχου από τους επόπτες υπήρχε η συνεχής διαδικασία ότι η τράπεζα θα χρειαστεί τόσα κεφάλαια και υπήρχε φημολογία από το 2015 ότι το μαξιλάρι του €1δις που είχε η ΚΔ δεν θα ήταν αρκετό. Η δική μου άποψη είναι ότι οι επόπτες δεν ήθελαν να συνεχίσει να λειτουργεί. Το 2013 υπήρξε μια λύση σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα. Από τότε εγώ θεωρώ ότι οι επόπτες δεν ήθελαν το κράτος να είναι μέτοχος».

Σε ερώτηση του μέλους της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιου Χαραλάμπους για τη χθεσινή αναφορά του γενικού ελεγκτή ότι ο λειτουργός του υπουργείου οικονομικών Διονύσης Διονυσίου ελάμβανε επιπρόσθετα €25 χιλ. από το Συνεργατισμό όταν παρακαθότανε στις συνεδρίες, παρά το ότι πληρωνόταν, ο κ. Πιερή είπε ότι δεν θυμόταν την περίπτωση.

Της Ηρώς Ευθυμίου