You are here

Λαβωμένες οι τράπεζες από τα χαμηλά επιτόκια

11/09/2018 06:51

Τα σημαντικά προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες αναδεικνύουν τα εξαμηνιαία τους αποτελέσματα, καθώς συνεχίζουν να χάνουν έσοδα χωρίς ανάλογη προσαρμογή στο εξοδολόγιο τους.

Τα αποτελέσματα προκύπτουν εν μέσω των έντονων προσπαθειών που καταβάλλουν για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω πώλησης δανείων και – στην περίπτωση της Ελληνικής – αγοράς του «καλού» ενεργητικού της Συνεργατικής.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ζημιές €54 εκ. για το πρώτο εξάμηνο του 2018 έναντι ζημιών €554 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2017.  Οι ζημιές προκύπτουν λόγω της πώλησης δανείων σε τρίτους και καταγράφονται παρά τη μεγάλη μείωση στη χρέωση που πέρασε η Τράπεζα στα βιβλία της για επισφάλειες.

Οι προβλέψεις μειώθηκαν κατά 85% στα €99 εκ. από €656 εκ. πέρσι.

Η Ελληνική ανακοίνωσε κέρδη €34,7 εκ. για το πρώτο εξάμηνο του 2018 έναντι ζημιών €23,4 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2017 λόγω λογιστικών αλλαγών που αφορούν τις προβλέψεις και παρά τη σημαντική υποχώρηση των καθαρών εσόδων της και τη διόγκωση των διοικητικών εξόδων.

Τα αποτελέσματα της Ελληνικής αναμένεται να διαφοροποιηθούν σημαντικά προς το τέλος του έτους, όταν θα ενσωματωθούν και τα στοιχεία από τον ισολογισμό της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας που εξαγόρασε όπως και η έκδοση νέου κεφαλαίου.

Η μείωση των καθαρών εσόδων της BOCY ανήλθε στο 8% ενώ της Ελληνικής στο 11% καθώς οι δύο συστημικές τράπεζες συνεχίζουν να νιώθουν τις πιέσεις από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της Τράπεζας Κύπρου είναι μειωμένα κατά 21% και της Ελληνικής κατά 13%.

Όσον αφορά τα έσοδα δικαιωμάτων και προμηθειών, η BOCH σημειώνει μείωση 5% και η Ελληνική 6%.

Η συρρίκνωση των εσόδων προκύπτει την ίδια στιγμή που παρατηρείται αύξηση του εξοδολογίου.

Σε σχέση με τα έξοδα τους, η Τράπεζα Κύπρου σημειώνει αύξηση 2% ενώ για την Ελληνική φθάνει το 11%.

Αναφορικά με τις προβλέψεις των τραπεζών υπάρχει διαφοροποίηση. Οι προβλέψεις της Τρ. Κύπρου μειώθηκαν κατά 85% ενώ της Ελληνικής διαμορφώθηκαν σε αντιλογισμό €7,4 εκ. σε σχέση με χρέωση €78 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Στα θετικά σημεία των αποτελεσμάτων των δύο συστημικών τραπεζών είναι η βελτίωση στη διαχείριση προβληματικών δανείων.

Οι δύο τράπεζες καταγράφουν υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων τους μετά τις εντατικές προσπάθειες για είσπραξη ενώ πιέσεις άρχισαν να δέχονται τα κεφάλαιά τους λόγω της εφαρμογής του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων της Τρ. Κύπρου μειώθηκε στο 38% από 47% το 2017 μετά την πώληση πακέτου δανείων €2,8 δισ. στην Apollo και της Ελληνικής στο 51,16% από 53,3%.

Ο δείκτης κάλυψης των τραπεζών βελτιώνεται. Για την Τράπεζα Κύπρου ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΔ με προβλέψεις φθάνει το 49% από 48% το 2017 και για την Ελληνική στο 61,9% από 59,6%.

Πιέσεις άρχισαν να δέχονται τα πρωτοβάθμια κεφάλαια των τραπεζών ξεπερνώντας ωστόσο τα εποπτικά όρια και φθάνοντας το 14%.

Της Γεωργίας Χαννή