You are here

Λεπτομερείς δεσμεύσεις στην Κομισιόν για εκποιήσεις

26/11/2019 07:21

Λεπτομερείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το θέμα των εκποιήσεων έδωσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν, ώστε να εγκριθεί η κρατική ενίσχυση που έδωσε στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα πριν την εξαγορά των στοιχείων ενεργητικού της από την Ελληνική.

Το εύρος και βάθος των δεσμεύσεων αποκαλύπτει έγγραφο που κατέθεσε μετά από ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση στη βουλή, μετά από ερώτηση του προέδρου της ΕΔΕΚ και βουλευτή Μαρίνου Σιζόπουλου.

Οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σμίκρυνση του χρόνου που χρειάζονται οι τράπεζες για εκποιήσεις, τη μείωση της επιφυλασσόμενης τιμής, τη διευκόλυνση της επιδότησης ειδοποίησης εκποίησης και αλλαγές στο δικαστικό σύστημα ώστε να μην χρησιμοποιείται για καθυστέρηση των εκποιήσεων.

Ως γνωστό, η βουλή υιοθέτησε τις συστάσεις της Κομισιόν τον Ιούλιο του 2018 αλλά ένα χρόνο αργότερα, και εφόσον εγκρίθηκε η συμφωνία με τον Συνεργατισμό, τις άλλαξε ξανά, με αποτέλεσμα η Κύπρος να αθετήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.  Η κυβέρνηση προσέφυγε στο Ανώτατο κατά των αποφάσεων της βουλής και έκτοτε εκκρεμεί η απόφαση.

Το έγγραφο που κατέθεσε η κυβέρνηση αναδεικνύει και άλλες δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κύπρος ώστε να εγκριθεί η κρατική ενίσχυση του Συνεργατισμού, πριν το κλείσιμο του.

Οι δεσμεύσεις αφορούν:

  1. Η Κύπρος επιβεβαιώνει ότι ενημέρωσε τον αγοραστή για τις δεσμεύσεις που αφορούν την πώληση ενεργητικού και παθητικού, περιλαμβανομένης της παρακολούθησης των υποχρεώσεων.
  2. Σε διάστημα τριών μηνών από την απόφαση, η Κύπρος θα πρέπει να υποβάλει στην ΕΕ για έγκριση τα προσχέδια για το πώς η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων θα διαχειριστεί τα στοιχεία ενεργητικού.
  3. Σε διάστημα ενός μηνός, η Κύπρος θα πρέπει να υποβάλει στην ΕΕ προσχέδιο για τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο γα την αντιμετώπιση των ΜΕΔ.
  4. Σε διάστημα 15 μηνών, ο αγοραστής θα πρέπει να ενοποιήσει τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού που απέκτησε ενώ θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση με τη πολιτική διαχείρισης κινδύνων του αγοραστή.
  5. Σε διάστημα 15 μηνών, το όνομα του Συνεργατισμού θα εξαφανιστεί
  6. Εντός μιας μέρας από την απόφαση, ο Συνεργατισμός θα υπογράψει μεταβατική συμφωνία με τον αγοραστή.
  7. Οι εργαζόμενοι του Συνεργατισμού, θα μεταφερθούν στον αγοραστή εντός 15 μηνών και ο αριθμός τους δεν θα ξεπεράσει τους 1200.
  8. Αριθμός καταστημάτων μέχρι 72 του Συνεργατισμού θα ενοικιαστούν από τον αγοραστή
  9. Όλα τα υπόλοιπα καταστήματα θα πρέπει να κλείσουν σε διάστημα 15 μηνών.
  10. Όλες οι απαιτήσεις των μετόχων της τράπεζας θα παραμείνουν στον Συνεργατισμό.
  11. Θα πρέπει η εναπομένουσα οντότητα να επιστρέψει τα χρήματα βοήθειας που έλαβε.
  12. Η μετοχική συμμετοχή της τράπεζας στην Altamira, θα παραμείνει στην εναπομένουσα οντότητα και θα ρευστοποιηθεί ή πωληθεί σε ιδιωτικό τρίτο μέρος σε διάστημα 6 μηνών μέσα από μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία.
  13. Η εναπομένουσα οντότητα θα δώσει πίσω την τραπεζική της άδεια ή να μειώσει το σκοπό της άδειας της στο ελάχιστο.
  14. Η μοναδική δραστηριότητα της εναπομένουσας οντότητας θα είναι η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας αποπληρωμής του κράτους.
  15. Η εναπομένουσα οντότητα δεν θα προχωρήσει σε εξαγορά οποιαδήποτε συμμετοχής εκτός στο πλαίσιο της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων.
  16. Η εναπομένουσα οντότητα θα διοικείται από ανεξάρτητα μέλη με διεθνή εμπειρία στη διαχείριση ΜΕΔ.
  17. Τα αποτελέσματα από τη διαχείριση της εναπομένουσας οντότητας θα αξιολογούνται τακτικά με πιθανότητα αναπροσαρμογής των στρατηγικών και επιχειρηματικών πλάνων.
  18. Η διαχείριση θα γίνεται από ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης με κανένα επιχειρηματικό σύνδεσμο με την εναπομένουσα οντότητα.
  19. Η εναπομένουσα οντότητα έχει το δικαίωμα μεταφοράς του χαρτοφυλακίου ενεργητικού σε άλλη κρατική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
  20. Οι συνθήκες για τις δεσμεύσεις 13 μέχρι 19 απευθύνονται στην κρατική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της εναπομένουσας οντότητας.
  21. Η Κύπρος θα πρέπει να λάβει μέτρα για μείωση των ΜΕΔ όπως είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, και η μείωση του χρόνου εκποιήσεων και αγοράς του ακινήτου από τις τράπεζες. Παράλληλα, η Κύπρος θα πρέπει να εκσυγχρονίσει το δικαστικό της σύστημα.
  22. Επίτροπος θα παρακολουθεί την πρόοδο στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κύπρου με ευθύνη την υποβολή εκθέσεων ανά εξάμηνο.
Της Γεωργίας Χαννή