You are here

Το Lone Star δεν τα βάζει κάτω με την Τρ. Κύπρου

15/09/2022 06:53

To αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Lone Star, δεν φαίνεται από τις τελευταίες κινήσεις του, να τα βάζει κάτω σε σχέση με την επιδίωξη του να εξαγοράσει την Τράπεζα Κύπρου.

Το κλιμάκιο ανώτερων συμβούλων του ταμείου, που όπως αποκάλυψε χθες η StockWatch, βρίσκεται στη Λευκωσία από την περασμένη Δευτέρα, συνεχίζει τις επαφές του με οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες του τόπου, σε μία προσπάθεια να πείσει ότι η πρότασή του για εξαγορά του μεγαλύτερου εγχώριου τραπεζικού συγκροτήματος, «δεν αποτελεί ένα επενδυτικό στόχο με βραχυπρόθεσμη προοπτική».

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες το νομοσχέδιο , σύμφωνα με το οποίο θα παρέχει ασφαλιστικές δικλείδες και δικαίωμα παρέμβασης του κράτους σε περιπτώσεις εξαγορών μεγάλων οργανισμών ή εγχώριων τραπεζών, ειδικότερα συστημικών, από τη στιγμή που θα διαπιστώνεται πως θίγεται η ασφάλεια και η δημόσια τάξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το εν λόγω ν/σ, κατά γενική ομολογία, δεν είναι άσχετο με τις εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου και αυτό προκύπτει μέσα και από τις πολύ πρόσφατες δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ Κωνσταντίνου Πετρίδη, όταν κλήθηκε να σχολιάσει κινήσεις ξένων επενδυτών για εξαγορά εγχώριων τραπεζών.

«Ως χώρα οφείλουμε να διαφυλάξουμε την τραπεζική σταθερότητα προς το δημόσιο συμφέρον», υπέδειξε ο ΥΠΟΙΚ.

«Εάν δούμε ότι υπάρχουν επίφοβες και επιθετικές εξαγορές, ενδεχομένως από το εξωτερικό, θα μπορούμε να τις αναλύσουμε για να διαπιστώσουμε εάν θα πρέπει ή όχι να τελεσφορήσουν», τόνισε ο κ. Πετρίδης, ο οποίος χθες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Τραπεζών ήταν ιδιαίτερα σαφής ως προς την ανάγκη για σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Είπε μεταξύ άλλων ο ΥΠΟΙΚ:

«Η χώρα, η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα πέρασαν ένα επώδυνο χθες. Το αύριο είναι μπροστά μας. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ομαλότητα. Προειδοποιώ ότι λανθασμένες πολιτικές ενδεχομένως να οδηγήσουν στην κατάρρευση και επειδή αυτή η χώρα έχει και παρόν και μέλλον, ας μη το καταστρέψουμε μόνοι μας».

Το plan b της Lone Star

Τις τελευταίες μέρες είναι έντονο το αφήγημα πως η Lone Star θα μπορεί μέσω των ιρλανδικών εποπτικών αρχών, που είναι εγγεγραμμένη η Τρ. Κύπρου, να προχωρήσει τη διαδικασία εξαγοράς μέσω ενός scheme of arrangement και στη βάση των ιρλανδικών κανόνων εξαγοράς.

Νομικοί που έχουν γνώση των διαδικασιών εξαγοράς οργανισμών και ειδικότερα τραπεζικών ιδρυμάτων, ανέφεραν στη StockWatch ότι με βάση τον κανόνα του Ιρλανδικού δικαίου περί εξαγορών, θα πρέπει το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου να συμμετέχει στο scheme of arrangement.

Τόνισαν ότι δεν θα μπορεί να ολοκληρωθεί μία τέτοια διαδικασία (scheme of arrangement) χωρίς τη συμμετοχή της διοίκησης της τράπεζας.

Στην προκειμένη περίπτωση, υπέδειξαν, το ΔΣ της Τρ. Κύπρου τάσσεται ομόφωνα κατά της εξαγοράς του συγκροτήματος και με βάση αυτό το δεδομένο, όπως είπαν, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία από πλευράς Lone Star.

Επιπρόσθετα, οι ίδιοι νομικοί επεσήμαναν ακόμη έναν θετικό παράγοντα για το ΔΣ της Τρ. Κύπρου, ότι δηλαδή τα περιουσιακά της στοιχεία, ανεξάρτητα εάν είναι εγγεγραμμένη στην Ιρλανδία, βρίσκονται στην Κύπρο όπως και οι λειτουργικές της εργασίες.

To αμερικανικό επενδυτικό ταμείο, συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο δύο ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων.

Της γερμανικής IKB Deutsche Industriebank AG και της πορτογαλικής Novo Banco SA. 

Η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των εν λόγω τραπεζών έγινε όταν και οι δύο τράπεζες, που δεν είναι συστημικές, είχαν τεθεί σε εκκαθάριση, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με την Τράπεζα Κύπρου.

Υπενθυμίζεται πως το αμερικανικό ταμείο, υπέβαλε σε χρονικό διάστημα δύο μηνών τρεις προτάσεις για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες απορρίφθηκαν ομόφωνα από το ΔΣ της τράπεζας.

Το εν λόγω ταμείο, έχει προθεσμία να υποβάλει νέα πρόταση το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. 

Του Λεύκου Χρίστου