You are here

Λύσεις για χιλιάδες ανασφάλιστους του Συνεργατισμού

06/03/2019 07:12

Λύσεις για διευθέτηση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες πελάτες της πρώην ΣΚΤ μετά τον τερματισμό των ομαδικών ασφαλιστικών συμβολαίων σε δάνεια της πρώην ΣΚΤ, προωθεί η ΚΕΔΙΠΕΣ, προσπαθώντας ταυτόχρονα να οχυρωθεί έναντι νομικών αγωγών εκ μέρους πελατών της.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην απάντηση του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη προς τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου ο οποίος είχε απευθύνει ερώτηση σχετικά με το θέμα, τα ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής και γενικού κλάδου που έχουν παραμείνει στην ΚΕΔΙΠΕΣ ανέρχονται στις 90,4 χιλ.

Όπως διευκρινίζεται, η πρώην ΣΚΤ διατηρούσε μέχρι πρόσφατα συμφωνίες γενικού αντιπροσώπου ή και συνδεδεμένου ασφαλιστικού διαμεσολαβητή με τις εταιρείες Allianz Ελλάς ΑΕ και Universal Life, εισπράττοντας ασφάλιστρα συνήθως μέσω της χρέωσης των χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων των πελατών των ΣΠΙ, περιλαμβανομένων διευκολύνσεων που αφορούσαν ΜΕΔ.

Οι συμφωνίες τερματίστηκαν στις 5 Νοεμβρίου 2018, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις των ΔΣ της ΣΕΔΙΠΕΣ και της ΚΕΔΙΠΕΣ για νομικούς λόγους, όπως αναφέρεται, εφόσον ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της ΣΚΤ ως αδειοδοτημένο πιστωτικό ίδρυμα.

Διατηρώντας την εν λόγω άδεια η ΣΚΤ μπορούσε να προσφέρει συμπληρωματικά υπηρεσίες ασφαλιστικής διαμεσολάβησης προς τους πελάτες της, γεγονός που έπαυσε να ισχύει μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΣΚΤ στις 3 Σεπτεμβρίου 2018.

Η εναπομείνασα οντότητα δεν δύναται να διεξάγει άλλη οικονομική δραστηριότητα πέραν της αξιοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων, ούτε να αποκτά πελάτες ή να προσφέρει προϊόντα, σημειώνεται. Παράλληλα, αναφέρεται ότι είχε κριθεί οικονομικά ασύμφορο και ηθικά επιλήψιμο να συνεχιζόταν η πρακτική χρέωσης ασφαλίστρων στα δάνεια των πελατών καθότι ισοδυναμούσε με πληρωμή ασφαλίστρων από μια κρατική εταιρεία, με ελάχιστες πιθανότητες είσπραξης τους.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Τράπεζα συμφώνησε για συνέχιση της υφιστάμενης πρακτικής μόνο για τους μήνες Σεπτέμβριο – Νοέμβριο 2018, στους δανειολήπτες που μεταφέρθηκαν κοντά της, για να δοθεί χρόνος για άλλες διευθετήσεις.

Ο τερματισμός των συμφωνιών διαμεσολάβησης όπως υποστηρίζεται, έγινε υπό την προϋπόθεση να ληφθούν νομικές γνωματεύσεις από εσωτερικούς και εξωτερικούς συμβούλους για τη νομιμότητα των εν λόγω αποφάσεων, να εξαντληθούν οι προσπάθειες φιλικού διακανονισμού και να προσφερθεί βοήθεια και υποστηρικτικές υπηρεσίες κατά τη μεταβατική περίοδο στις ασφαλιστικές εταιρείες καθώς και να ενημερωθούν έγκαιρα οι ασφαλισμένοι προς αποφυγή αντιδράσεων και παραπόνων από πελάτες και εποπτικές αρχές. Οι πελάτες ενημερώθηκαν με επιστολή ημερομηνίας 28 Νοεμβρίου 2018, όπως σημεώνεται.

Συμφωνία με Universal για 55 χιλ. πελάτες

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, έχει ήδη επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία μεταξύ ΚΕΔΙΠΕΣ και Universal Life, της οποίας ο τερματισμός ομαδικών συμβολαίων επηρεάζει συνολικά 55 χιλ. πελάτες (70,3 χιλ. συμβόλαια) που ανήκουν ασφαλιστικά στην ΣΕΔΙΠΕΣ / ΚΕΔΙΠΕΣ.

Οι 37 χιλ. εξ αυτών έχουν δάνεια με την ΣΕΔΙΠΕΣ/ΚΕΔΙΠΕΣ ενώ οι υπόλοιποι απλά τύγχαναν ασφάλισης μέσω ομαδικών ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής.

Σημειώνεται ότι πελάτες κάτω των 60 ετών που αποτελούν το 75% του χαρτοφυλακίου, μπορούν να επωφεληθούν από ίδια ή χαμηλότερα ασφάλιστρα από αυτά των σχεδίων που έχουν τερματιστεί.

Σε ότι αφορά πελάτες με δάνεια που μεταφέρθηκαν στην Ελληνική, επισημαίνεται ότι γι’ αυτούς η Ελληνική Τράπεζα ενημέρωσε ότι προχωρά από την 1η Ιανουαρίου 2019 σε παροχή ίδιας ασφαλιστικής κάλυψης με το ίδιο κόστος.  Η τράπεζα ενημέρωσε τους ασφαλισμένους πελάτες της των οποίων τα δάνεια μεταφέρθηκαν σε αυτήν, ότι θα τους εντάξει αυτόματα σε νέο ομαδικό σχέδιο με τις ίδιες καλύψεις και ασφάλιστρο για το έτος 2019.

Πρόσθετες διευθετήσεις με CNP και Universal

Επιπρόσθετα, η ΚΕΔΙΠΕΣ, έχει καταλήξει σε κοινά αποδεκτή διευθέτηση με την CNP και τη Universal Life για παροχή ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ενδιαφέροντος από τους ασφαλισμένους πελάτες της πρώην ΣΚΤ, με την αποστολή σχετικής επιστολής να τροχοδρομείται εντός των ημερών.

Η επιστολή περιλαμβάνει τις επιλογές που θα έχουν οι πελάτες για εξασφάλιση προσφοράς είτε από την CNP, είτε από την Universal Life.

Προστίθεται ότι πέραν των πιο πάνω διευθετήσεων, η Altius Insurance ανακοίνωσε την πρόθεση της να προσφέρει ασφάλεια ζωής για εξασφάλιση δανειοληπτών που παρέμειναν στη ΣΕΔΙΠΕΣ.

Διαχείριση παραπόνων και νομική προετοιμασία

Η διαχείριση σχετικών παραπόνων έχει ανατεθεί στην ομάδα που χειρίστηκε τα παράπονα για τους συμψηφισμούς ενώ, με βάση απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής, τα αιτήματα ή και παράπονα θα τυγχάνουν εξέτασης κατά περίπτωση και αναλόγως της μορφής του αιτήματος/παραπόνου.

Σε παραδείγματα που παρατίθενται, σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ζητηθεί προσφορά και το ασφάλιστρο που προσφερθεί είναι ψηλότερο από ότι χρεωνόταν ο πελάτης μέχρι σήμερα, στις πλείστες περιπτώσεις θα πρέπει να το επωμισθεί.

Στις περιπτώσεις όπου δεν δίνεται προσφορά λόγω ηλικίας ή προβλημάτων υγείας του πελάτη, ενδεχομένως να υπάρχει διαφορετικός χειρισμός κατά τρόπο που να μην αποτελεί νομικό προηγούμενο, όπως αναφέρεται.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η νομική υπηρεσία σε συνεννόηση με τους εξωτερικούς νομικούς συμβούλους της ΣΕΔΙΠΕΣ/ΚΕΔΙΠΕΣ προβαίνει στην απαιτούμενη νομική προεργασία και προετοιμασία για περιπτώσεις όπου επηρεαζόμενοι πελάτες επιλέξουν να κινηθούν νομικά εναντίον της ΣΕΔΙΠΕΣ/ΚΕΔΙΠΕΣ.

Ανοικτό ενδεχόμενο για μέτρα έναντι δανειοληπτών

Στην απάντηση του κ. Γεωργιάδη προς τον κ. Στεφάνου φαίνεται να διατηρείται ανοικτό το ενδεχόμενο νομικών μέτρων έναντι δανειοληπτών οι οποίοι δεν θα αποκαταστήσουν την ασφάλιση τους, μετά τον τερματισμό ομαδικών ασφαλιστικών συμβολαίων σε δάνεια της πρώην ΣΚΤ.

Όπως σημειώνεται, η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει προβεί σε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για άμβλυνση των συνεπειών προς τους δανειολήπτες ως απόρροια της απόσυρσης της τραπεζικής άδειας της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Λτδ.

Σε σχέση με την αναφορά που περιλαμβάνεται στη σχετική επιστολή προς τους δανειολήπτες, για λήψη νομικών μέτρων εκ μέρους της ΣΕΔΙΠΕΣ σε περίπτωση μη ασφάλισης των δανειοληπτών, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι η οποιαδήποτε ασφαλιστική κάλυψη είναι αναγκαία και επιβάλλεται να γίνει καθώς αυτό είναι προς όφελος των δανειοληπτών.

Της Μαρίας Χαμπή