You are here

Μ. Αγαθοκλέους: Η συμφωνία με Altamira δεν προέβλεπε επιπτώσεις

14/09/2018 13:30

Η πρώην επικεφαλής της Μονάδας Διαχείρισης Κινδύνων της ΣΚΤ, Μαρία Αγαθοκλέους, ανέφερε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, ότι η συμφωνία με την Altamira δεν προέβλεπε επιπτώσεις για την εταιρεία σε περίπτωση που δεν επιτύγχανε τους στόχους της.

Στη συνέχεια της κατάθεσης της ανέφερε ότι στο τελικό κείμενο της συμφωνίας διαφοροποιήθηκε το συγκεκριμένο σημείο.

Στην ερώτηση εάν η Altamira αποτελούσε μονόδρομο για τη Συνεργατική, ανέφερε ότι «ουσιαστικά η Altamira ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και γνώριζε για χαρτοφυλάκια λιανικής τραπεζικής. Επομένως γνώριζε τις δυσκολίες, επιπλέον ήταν και η πρώτη στη διαχείριση ακινήτων».

Σε ερώτηση του κ. Χαραλάμπους εάν ερωτήθηκε ως η επικεφαλής της Μονάδας Διαχείρισης Κινδύνων ΣΚΤ, για τη συμφωνία με την Altamira είπε ότι «όταν ενημερώθηκε η εκτελεστική επιτροπή για την απόφαση της επιτροπείας να συνεργαστεί με την Altamira μας παρουσίασαν το πλάνο και τους όρους της συμφωνίας τα αξιολογήσαμε και διατυπώσαμε εισηγήσεις για τους κινδύνους που διαπιστώσαμε».

Μετά, «σε διαβούλευση με στελέχη της Altamira υιοθετήθηκαν αρκετές από τις εισηγήσεις μας» είπε.

Η κ. Αγαθοκλέους θα αποχωρήσει στο πλαίσιο του σχεδίου εθελούσιας εξόδου από τη ΣΚΤ, θα παραμένει όμως για δύο μήνες για σκοπούς διευθέτησης κάποιων εκκρεμοτήτων, ανέφερε στα μέλη της επιτροπής.

Απαντώντας σε ερώτηση του μέλους της ερευνητικής επιτροπής εάν υπήρχε προληπτικός έλεγχος στα ΣΠΙ είπε ότι «υπήρχε η υπηρεσία εποπτείας και ανάπτυξης ΣΠΙ ρόλος της οποίας ήταν να εποπτεύει και να διασφαλίζει τη χρηστή διοίκηση των ΣΠΙ».

Πρόσθεσε εντούτοις ότι πριν από το 2013 οι έλεγχοι ήταν ανεπαρκείς λέγοντας ότι «αν θυμάμαι καλά όταν έγινε ο έλεγχος από τη Pimco οι προβλέψεις των ΣΠΙ ήταν γύρω στα €450 εκ. για ένα χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων γύρω στα €4 δισ., δηλαδή κοντά στο 10%, το οποίο σε μια περίοδο 6-7 χρόνων έπρεπε να ανέβει πέραν του 60%.

Είπε επίσης ότι δεν υπήρχαν εποπτικές συστάσεις σε θέματα κεφαλαίων και απομειώσεων προ του 2013. Ανέφερε ακόμα ότι τα ΣΠΙ δεν είχαν τις δομές για ένα σωστό πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων, ενώ δεν υπήρχε και η ανάλογη κουλτούρα.

Σε άλλη ερώτηση των μελών της επιτροπής κατά πόσο είχε ένδειξη για τις παραδοχές στις οποίες θα κατέληγαν οι Ευρωπαίοι επόπτες στον επιτόπιο έλεγχο που έγινε Ιανουάριο του 2018, η κ. Αγαθοκλέους απάντησε αρνητικά.

Όπως είπε, συζητούσαν με τους επόπτες σε μηνιαία βάση το θέμα των απομειώσεων, διάφορες παραμέτρους και παραδοχές, αλλά δεν είχαν ένδειξη ότι θα γινόταν επιτόπιος έλεγχος αρχές Ιανουαρίου και θα υιοθετούντο τόσο ακραίες παραδοχές που θα μηδένιζαν τις εξασφαλίσεις.

Της Ηρώς Ευθυμίου