You are here

Μ. Καμμάς: Κάποιοι δεν πήραν το μήνυμα αλλαγών στις τράπεζες

27/12/2018 13:26

Οι τράπεζες στην Κύπρο ανησυχούν ότι η υιοθέτηση ορισμένων από τους σκληρότερους κανονισμούς για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στον κόσμο δεν έχει αναγνωριστεί πλήρως στο εξωτερικό, δήλωσε τη Δευτέρα ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Μιχάλης Καμμάς.

Ο κ. Καμμάς δήλωσε στο Associated Press ότι οι τράπεζες έχουν προκλήσεις τις «ξεπερασμένες αντιλήψεις» και εργάζονται για την ενημέρωση σχετικά με τις προσπάθειες μεταρρύθμισης

Σημείωσε ότι η αυστηρότερη εποπτεία και οι οδηγίες έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο ενός «σημαντικού αριθμού» τραπεζικών λογαριασμών από το 2014.

«Σήμερα, οι διαδικασίες των κυπριακών τραπεζών περιλαμβάνουν ορισμένες από τις πιο προηγμένες πρακτικές τραπεζικής συμμόρφωσης παγκοσμίως», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι διεθνή όργανα εποπτείας, όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και η Διεθνής Διαφάνεια, έχουν αναγνωρίσει τις ισχυρές προσπάθειες της Κύπρου αλλά ότι το μήνυμα δεν είχε φτάσει σε ορισμένους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ο κ. Καμάς είπε ότι η κρίση έπληξε τις κυπριακές αρχές ότι έπρεπε να καθαρίσουν το τραπεζικό σύστημα και ότι η πίεση για κάτι τέτοιο είχε έρθει «τόσο από πολιτική δέσμευση όσο και από εξωτερικές αρχές». Ανέφερε ότι η Κύπρος συνεργάζεται στενά με τις ξένες εποπτικές αρχές της ΕΕ και των ΗΠΑ για να διασφαλίσει ότι η νομοθεσία του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι πλήρως σύμφωνη με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Ορισμένες από τις βασικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν υποχρεωτικές προσωπικές συναντήσεις μεταξύ τραπεζών και ιδιοκτητών λογαριασμών και ισχυρές ρυθμίσεις για την αποκάλυψη του ατόμου που είναι ο τελικός κάτοχος τραπεζικού λογαριασμού.

Νωρίτερα φέτος, η Κύπρος εισήγαγε επίσης νέους κανονισμούς που απαγορεύουν στις κυπριακές τράπεζες να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με οντότητες που χαρακτηρίζονται ως εταιρείες κέλυφος.

Γ.Χ.