You are here

Μ. Παπαδόπουλος: Μετά το 2013 ξεκίνησε άλλη εποχή για ΣΚΤ

14/09/2018 10:23

Μετά το 2013 ξεκίνησε μια άλλη εποχή για το Συνεργατισμό και η προσοχή ήταν στραμμένη στη διαχείριση των ΜΕΔ ανέφερε στη δική του μαρτυρία ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση της ΣΚΤ, ο πρώην ανώτερος διευθυντής της ΣΚΤ, Μάριος Παπαδόπουλος.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής, Γεώργιος Αρέστη, στην έναρξη της διαδικασίας των σημερινών καταθέσεων ανέφερε ότι οι τρεις σημερινοί μάρτυρες θέλησαν να δώσουν οι ίδιοι κατάθεση και εκπροσωπούνται από τον δικηγόρο της ΣΚΤ Χρίστο Τριανταφυλλίδη.  

Ο κ. Παπαδόπουλος ο οποίος παραμένει στον Συνεργατισμό  στη διάδοχο κατάσταση της ΣΚΤ την ΚΕΔΙΠΕΣ ενώ από το 2003 διετέλεσε γραμματέας του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Πάφου ανέφερε ότι το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου μετά τις συγχωνεύσεις του 2018, είχε τη χειρότερη εικόνα στο θέμα των κόκκινων δανείων. Τα μικρά ΣΠΙ της Πάφου ήταν σε άσχημη κατάσταση με τα ΜΕΔ σε κάποια ΣΠΙ να ανέρχονται στο 80% -90%, είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση επέρριψε ευθύνη στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές για τη σημερινή κατάληξη του Συνεργατισμού.
«Η σημερινή κατάληξη του Συνεργατισμού ήταν απόφαση των εποπτών του εξωτερικού διότι εξυπηρετούσε μακροοικονομικά την οικονομία της Κύπρου», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της ερευνητικής επιτροπής.

Πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι οι επόπτες έθεσαν πιο ψηλά τον πήχη στη Συνεργατική από τις υπόλοιπες τράπεζες, άρα ήταν πιο απαιτητικοί ως προς τα χρονοδιαγράμματα επίλυσης του προβλήματος των ΜΕΔ. Κατά συνέπεια αισθάνονταν ότι θα έπρεπε να αποκρατικοποιηθεί ο Συνεργατισμός. Ήταν ουσιαστικά απόφαση των εποπτών του εξωτερικού η πώληση της ΣΚΤ», τόνισε.

Απέρριψε ότι η απόφαση αυτή των εποπτών ήταν απότοκο των κακών χειρισμών της ΣΚΤ λέγοντας ότι «οι στόχοι εκπληρώνονταν, τονίζοντας ότι είχαν επιτευχθεί ακόμη και οι στόχοι που είχαν τεθεί μετά τον Αύγουστο του 2017. Οι επόπτες όμως θεώρησαν ότι θα έπρεπε να δοθεί μια ριζική λύση η οποία θα εξυπηρετούσε το ευρύτερο μακροοικονομικό πλαίσιο της Κύπρου.

Στην ερώτηση του πρόεδρου της επιτροπής γιατί δεν το είπαν πιο νωρίς και επέτρεψαν και την κρατική ενίσχυση με €1,5 δισ., απάντησε ότι «θεωρώ ότι ήταν μονόδρομος τα όσα έθεσε η ΕΕ».

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στην προ του 2013 εποχή είπε ότι υπήρχε μια εξάρτηση εκλογής των επιτροπειών και έλλειψη αυστηρής εποπτείας, μέχρι το 2011 δινόταν σημασία στην εξασφάλιση και όχι στη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων ενώ μέχρι το 2008 ήταν αρκετά δύσκολο να ελεγχθεί ένας δανειολήπτης ακόμα και τις υποχρεώσεις που είχε εντός Συνεργατισμού. «Δεν υπήρχαν τα μέσα», είπε.

Καμία ένδειξη για την εξέλιξη των πραγμάτων

Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο από κάποιο σημείο και μετά μέσα στο 2017 άρχισαν τα πράγματα να φαίνονται ότι γίνονταν δύσκολα απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι μετά το τέλος του καλοκαιριού του 2017 είχαμε κληθεί στην Κεντρική Τράπεζα στη οποία μας ζήτησαν να επιταχύνουμε τους ρυθμούς επίλυσης των ΜΕΧ. Παρόλα ταύτα, πρόσθεσε, η ΚΤ τότε ανέφερε ότι μετά τον Μάρτιο 2018 θα επανερχόταν για να μας δώσει το πλαίσιο εξυπηρέτησης των ΜΕΧ που θεωρούσε η ίδια ότι έπρεπε να τηρηθεί.

Πρόσθεσε ακόμη ότι στην συγκεκριμένη επιστολή αναφερόταν η Κεντρική Τράπεζα για ορίζοντα τετραετίας, μέχρι το 2022. «Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν με τον τρόπο που εξελίχθηκαν στη συνέχεια», σημείωσε ο μάρτυρας.

Οχήματα διευθυντών

Σε ερώτηση εάν στις αρχές του 2018 η ΣΚΤ αγόρασε 18 αυτοκίνητα πολυτελείας για να παραχωρήσει στα διευθυντικά στελέχη απάντησε ότι δεν γνωρίζει.
Σχετικά με το δικό του όχημα ανέφερε ότι ο ίδιος διατήρησε το ίδιο που είχε από την προηγούμενη του θέση.

Της Ηρώς Ευθυμίου