You are here

Μ. Σκανδάλης: Σημαντική πρόκληση τα ΜΕΔ

20/06/2018 17:59

Η οικονομία της χώρας συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, με προεξάρχουσα αυτή της ομαλοποίησης του τραπεζικού τομέα και της ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΛΚ Μάριος Σκανδάλης.

Επεσήμανε ότι χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις και χρειάζεται να γίνει ένα μεσοπρόθεσμο στρατηγικό πλάνο, το οποίο να περιλαμβάνει παράλληλα και όλες τις απαραίτητες νομοτεχνικές και νομοθετικές ρυθμίσεις.

Μιλώντας στην 57η ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΛΚ σημείωσε ότι «κατά την άποψή μας, όπως αυτή εκφράστηκε ξανά μέσω γραπτού σημειώματος που στάληκε πρόσφατα τόσο στο Υπουργείο Οικονομικών όσο και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, είναι επιβεβλημένη η αναθεώρηση του Πλαισίου Αφερεγγυότητας από τη μια, και η αναθεώρηση της διαδικασίας που ακολουθείται στα δικαστήρια από την άλλη.

Χωρίς την ύπαρξη κατάλληλων εργαλείων, πολύ φοβούμαι ότι θα μείνουμε σε ευχολόγια αποδυναμώνοντας τη δυναμική της οικονομίας μας. Αναντίλεκτα, θα πρέπει να επιδειχθεί η δέουσα ευελιξία και υποστήριξη στους ευάλωτους ιδιοκτήτες κατοικιών, αλλά την ίδια στιγμή έχουν και οι τράπεζας το δικαίωμα και την υποχρέωση να εξασφαλίσουν το λαβείν τους. Ας μην ξεχνούμε ότι ο πολίτης έχει συνεισφέρει με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ από το υστέρημά του για την εξομάλυνση της κρίσης του 2013 και όχι μόνο».

Σε ότι αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη οικονομίας, είπε ότι είναι απαραίτητο να καταρτιστεί ένα μέγα σχέδιο (master plan) στρατηγικού σχεδιασμού σε επίπεδο εθνικής οικονομίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, το οποίο όμως να είναι συνάμα ευέλικτο και εφικτό. «Μόνο μέσα από τέτοιο εθνικό σχεδιασμό θα αποκρυσταλλώσουμε τα δυνατά μας σημεία, τις αδυναμίες μας, τις ευκαιρίες που πιθανόν να προκύψουν και τους ελλοχεύοντες κινδύνους.

Μέσω του σχεδιασμού αυτού θα φανούν όλες οι ανάγκες για την υλοποίηση του, θα διαφανεί η απαραίτητη τεχνολογική εξέλιξη, θα περιοριστούν τα κακώς κείμενα όπως γραφειοκρατία και διαφθορά, θα διορθώνονται οι κατά καιρούς παρεκκλίσεις και θα ενισχυθεί σημαντικά η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Αποτελεί ίσως και το καλύτερο εργαλείο για ουσιαστική αλλαγή νοοτροπίας και προσέγγισης», είπε.

«Μέσα από το σχεδιασμό αυτό, μπορούμε να επιδιώξουμε επέκταση των επιχειρηματικών δράσεων της χώρας, και να αποφύγουμε μονοδιάστατες και υποκείμενες σε κινδύνους αναπτύξεις», πρόσθεσε.

«Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό η Κυβέρνηση και η Βουλή να συνεχίσουν το πρόγραμμα θεσμικών μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, επουλώνοντας παλιές πληγές και θέτοντας πιο υγιείς βάσεις και προοπτικές», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι ο ΣΕΛΚ πιστεύει ακράδαντα ότι χρειάζεται να γίνει σοβαρή επικέντρωση στην επαύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Σύμφωνα με το World economic Forum, η ανταγωνιστικότητα αποτελεί κύριο παράγοντα της ανάπτυξης και της ανθεκτικότητας της οικονομίας.

Αναφέρθηκε ακολούθως σε μια σειρά μέτρων όπως η ανάγκη φορολογικής μεταρρύθμισης, εμπλουτισμό των υπηρεσιών που προσφέρει η Κύπρος, την επικέντρωση στην καινοτομία και τεχνολογία

«Για να μπορέσουμε να μεταβούμε σε πιο προηγμένα συστήματα και μοντέλα λειτουργίας, είναι θεμελιώδες να εφαρμόσουμε αντίστοιχα προηγμένα μοντέλα διακυβέρνησης, τόσο στο δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε.

«Στιβαρή και συμπαγής διακυβέρνηση, μέσα σε ένα σωστό, αξιοκρατικό, ηθικό, διαφανές και ορθολογιστικά δομημένο πλαίσιο, έχει τη δυνατότητα να αποδώσει όλα όσα ανάφερα πριν από λίγο. Η ώρα ωρίμασε αγαπητοί συνάδεφοι να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να ξανασχεδιάσουμε τον τρόπο λειτουργίας, τον τρόπο σκέψης και γενικότερα την κουλτούρα μας, έτσι ώστε να συνάδει με τις επίκαιρες πραγματικότητες και ακολούθως να προχωρήσουμε μπροστά με σταθερά βήματα ανόδου».

Ο ΣΕΛΚ προτείνει συγκεκριμένο πλαίσιο για δημόσια διακυβέρνηση από το 2011, ενώ πρόσφατα συνέδραμε στην ετοιμασία νέου, πιο απλοποιημένου, κώδικα για εφαρμογή από το δημόσιο τομέα.

Στο σημείο αυτό είπε ότι «για να μην κατηγορηθούμε ότι παρακολουθούμε και κρίνουμε μόνο τα αλλότρια, οφείλουμε να έχουμε υπόψη μας και το τι γίνεται στον επαγγελματικό μας χώρο και σε άλλα μέρη του κόσμου. Ένα πολύ σημαντικό πρόσφατο παράδειγμα είναι η κατάρρευση της εταιρείας Carillion στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου φαίνεται να εμπλέκονται πολλοί για το εγκληματικό αυτό αποτέλεσμα».

Οι Βρετανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες οι οποίες εκτείνονται από τη διεύθυνση και τη διοίκηση της εταιρείας, τους ελεγκτές μέχρι και τις ύπατες εποπτικές αρχές, ενώ το συγκεκριμένο συμβάν αποτελεί προσβολή για το επάγγελμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το μήνυμα που επιθυμούμε να στείλουμε με την ευκαιρία αυτή είναι ότι ως ΣΕΛΚ θα λάβουμε κάθε δυνατό μετρό για αποφυγή τέτοιων περιπτώσεων στην Κύπρο, ενώ κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι σε περίπτωση που βιώσουμε τέτοιες συμπεριφορές στην Κύπρο, τότε ελλοχεύει τεράστιος κίνδυνος απώλειας της καλής φήμη και αξιοπιστίας ολόκληρου του επαγγέλματος. Έχοντας υπόψη τις διεθνείς ζυμώσεις για την στενότερη εποπτεία του ελεγκτικού επαγγέλματος, τέτοια φαινόμενα πιθανόν να επηρεάσουν πολύ σημαντικά και ανεπανόρθωτα το μέλλον του επαγγέλματος», σημείωσε.

«Καλούμε λοιπόν όλους του συναδέλφους να επιδεικνύουν τα ύψιστα επαγγελματικά ιδεώδη ηθικής και δεοντολογίας και να εφαρμόζουν τα ανάλογα διεθνή πρότυπα απαράκλητα», κατέληξε.