You are here

Μακρύς ο δρόμος για το σχέδιο εξόδου 900 υπαλλήλων ΣΚΤ

19/06/2018 18:45

Μακρύς φαίνεται ότι είναι ο δρόμος μεταξύ συνδικαλιστικού κινήματος και ηγεσίας της Συνεργατικής Κυπριακής Τραπεζας στο θέμα του κόστους του σχεδίου εθελούσιας εξόδου.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν συμφωνούν με το ποσό των €100 εκ. που υπολόγισε η ηγεσία της ΣΚΤ ως αποζημίωση των 900 υπαλλήλων που θα κληθούν να υιοθετήσουν το σχέδιο, τονίζοντας ότι το κόστος του σχεδίου είναι πολύ πιο ψηλό.

Όπως ανέφεραν οι συνδικαλιστές μετά τη δεύτερη συνάντηση που είχαν με την ηγεσία της ΣΚΤ, λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος ίσως χρειαστεί να έχουν συνάντηση και με τον υπουργό οικονομικών.

Ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων ΣΕΚ Ελισαίος Μιχαήλ δήλωσε ότι «μέσα από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά το ύψος και το χρόνο αποζημίωσης των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν. Ο διάλογος θα συνεχιστεί τις επόμενες ήμερες» σημείωσε.

Ο κ. Μιχαήλ είπε ότι «η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι ώστε το σχέδιο να είναι δίκαιο λόγω της ανομοιομορφίας που υπάρχει μεταξύ των υπαλλήλων στους μισθούς, στα ωφελήματα και στην ηλικία».

Ο γενικός γραμματέας της ΕΤΥΚ Χρίστος Παναγίδης δήλωσε ότι «το σχέδιο θα πρέπει να είναι ελκυστικό και να απευθύνεται σε όλους τους συναδέλφους, είτε εργάζονται στην τράπεζα είτε στην Altamira, ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε επιζήμιες αντιπαραθέσεις».

Η ΕΤΥΚ, είπε ο κ. Παναγίδης, εκπροσωπεί τους μισούς από τους 2650 υπάλληλους της ΣΚΤ και έστειλε το μήνυμα ότι θα καταβάλλουν το άπαν των δυνάμεων τους ώστε να μην θυματοποιηθεί κανένας εργαζόμενος.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΕΥ – ΠΕΟ Σάββας Τούλουπος δήλωσε ότι «συζητούμε διάφορα και διαφορετικά ποσά γι’ αυτό δεν είμαστε σε θέση να τα ανακοινώσουμε ακόμη».

Η προσπάθεια, σημείωσε, θα συνεχιστεί για να έχουμε το καλύτερο δυνατότερο σχέδιο για όλους τους υπαλλήλους, όλους τους μισθούς, όλες τις ηλικίες και όλες τις κατηγορίες των υπαλλήλων.

Όσον αφορά τους 1100 υπαλλήλους της ΣΚΤ που θα απορροφήσει η Ελληνική Τράπεζα η δέσμευση είναι ότι θα μεταφερθούν με τα ίδια δικαιώματα, ωφελήματα και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων που υπέγραψαν οι συντεχνίες και η ΣΚΤ, επεσήμανε.

Ο ανώτερος μόνιμος γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Ανδρέας Λουκά ανέφερε ότι ο στόχος και η επιδίωξη είναι κοινοί «θέλουμε να εξασφαλίσουμε για τους εργαζομένους ένα ελκυστικό σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης».

Υπογράμμισε ότι πρόκειται για πολύπλοκο θέμα με πολλές παραμέτρους και ίσως χρειαστεί να γίνει και συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ως ο εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη της ΣΚΤ που είναι η κυβέρνηση.

Της Ηρώς Ευθυμίου