You are here

Μακρύς ο δρόμος τραπεζών για εξορθολογισμό

12/06/2019 07:40

Τον μακρύ δρόμο που έχουν να διανύσουν οι τράπεζες για εξορθολογισμό και ψηφιοποίηση των εργασιών τους καταδεικνύουν συγκριτικά στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch για τις χώρες της ΕΕ.

Με βάση τα στοιχεία, οι υπάλληλοι και τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών εξυπηρετούν πολύ λίγους πελάτες σε σχέση με τους συναδέλφους τους και αντίστοιχα υποκαταστήματα στην Ευρώπη.

Παρά τη συρρίκνωση του δικτύου και τις πρόωρες αφυπηρετήσεις υπαλλήλων, στις κυπριακές τράπεζες συνεχίζει να υπάρχει σχετικά ψηλός αριθμός υπαλλήλων και μεγάλος αριθμός σημείων εξυπηρέτησης σε σχέση με τα όσα ισχύουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μέσος τραπεζικός υπάλληλος στην Κύπρο εξυπηρετεί μόλις 95 κατοίκους, δηλαδή το ένα τρίτο των κατοίκων που εξυπηρετεί ο μέσος τραπεζικός υπάλληλος στην Ισπανία ή στην Ελλάδα.  Στη Γερμανία αντιστοιχεί ένας υπάλληλος για κάθε 147 κατοίκους και στη Γαλλία ένας για κάθε 164 κατοίκους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα στοιχεία έχουν κάποια σχέση με το μέγεθος των χωρών, καθώς στη Μάλτα και στο Λουξεμβούργου, οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι μικρότεροι από ότι στην Κύπρο.

Σε άλλες μικρές χώρες, όμως, όπως η Εσθονία, η Λιθουανία ή η Σλοβενία, η ψηφιοποίηση των τραπεζών επιτρέπει την εξυπηρέτηση σχεδόν διπλάσιου αριθμού κατοίκων ανά υπάλληλων από ότι στην Κύπρο.

Τραπεζίτες σημειώνουν ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι τράπεζες είναι πίσω στην τεχνολογία τονίζοντας επιπρόσθετα ότι οι τράπεζες δεν έχουν την ευχέρεια να διαχειριστούν το εργατικό δυναμικό ανάλογα με τις περιστάσεις τόσο εύκολα όσο στην ΕΕ λόγω των συντεχνιών.

Υποστηρίζουν επίσης ότι οι εγχώριες τράπεζες δίνουν έμφαση στην προσωπική επαφή σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που μπορεί να εξυπηρετηθείς πιο απρόσωπα.

Παρά τη δραματική συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων των τραπεζών τα τελευταία χρόνια, παρόμοια εικόνα υπάρχει και στα υποκαταστήματα τους.

Το μέσο υποκατάστημα τράπεζας στην Κύπρο αντιστοιχεί με 2202 κατοίκους.

Αυτός είναι ο χαμηλότερος αριθμός κατοίκων ανά υποκατάστημα στην Ευρώπη.  Σε άλλες μικρές χώρες, όπως η Μάλτα και το Λουξεμβούργο, αντιστοιχούν 4700 και 2800 κάτοικοι ανά κατάστημα.  Δηλαδή, το κάθε υποκατάστημα, εξυπηρετεί πολύ περισσότερο κόσμο.

Τα στοιχεία αναδεικνύουν και τα μεγάλα ψηφιακά άλματα που έχουν κάνει χώρες όπως η Ολλανδία, όπου το μέσο κατάστημα τράπεζας, αντιστοιχεί με 11,5 χιλ. κάτοικους, αφού οι πλείστοι κάνουν τις πράξεις τους ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Κύπρο ο αριθμός των τραπεζικών υπαλλήλων μειώθηκε το 2018 στις 8.946 από 10.632 το 2017 και 10.956 το 2014.

Ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων στην Κύπρο μειώθηκε στα 386 το 2018 από 460 το 2017, καταγράφοντας μείωση 16,1%.

 

Της Γεωργίας Χαννή