You are here

Μαλώνουν για τις ρήτρες τραπεζών

23/08/2021 14:04

Απάντηση στις αναφορές του κυπριακού συνδέσμου καταναλωτών για τις καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών δίνει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, η υπηρεσία εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της και δυνάμει των προνοιών του περί Καταχρηστικών Ρητρών σε Καταναλωτικές Συμβάσεις Νόμου του 1996, Ν. 93(Ι)/1996, έχει ήδη προχωρήσει, μέσω της Νομικής Υπηρεσίας, στην καταχώριση αιτήσεων στα αρμόδια επαρχιακά δικαστήρια για έκδοση απαγορευτικών διαταγμάτων εναντίον τόσο αριθμού εταιρειών ανάπτυξης γης και οικοδομών, όσο και εναντίον όλων των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Σημειώνεται ότι μετά από Αίτηση του Διευθυντή ΥΠΚ ημερομηνίας 16/6/2020 εναντίον της Societe Generale Bank –Cyprus Limited στη βάση εκδοθείσας διοικητικής απόφασης με ημερομηνία 27/11/2017, εκδόθηκε διάταγμα από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, σύμφωνα με το οποίο διατάσσεται η άμεση παύση και/ή μη επανάληψη χρήσης όρων, οι οποίοι περιλαμβάνονται σε έντυπο συμφωνίας στεγαστικού δανείου της καθ’ ης η αίτηση, η οποία και έχει εφεσιβληθεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«O Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών έχει ενημερωθεί γραπτώς για τα πιο πάνω με επιστολή της ΥΠΚ ημερομηνίας 19/5/2021 και προφανώς δεν ευσταθούν οι οποιοιδήποτε ισχυρισμοί περί άρνησης της ΥΠΚ να καταχωρήσει αίτηση στο Δικαστήριο για προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών, ως αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση του ΚΣΚ», τονίζεται.

Όπως ανακοινώθηκε στις 10 Αυγούστου, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών προχώρησε σε καταχώρηση αιτήσεων στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας.

Σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος ανέφερε ότι «με τις αιτήσεις, μεταξύ άλλων, ζητείται από το δικαστήριο όπως διατάξει την επιστροφή όλων των τυχόν παράνομων χρεώσεων στα δάνεια των καταναλωτών λόγω καταχρηστικών ρητρών, ενώ πρόθεση του Συνδέσμου, είναι να καταχωρήσει παρόμοιες αιτήσεις εναντίον και των άλλων τραπεζών».

Όπως τόνισε «δυστυχώς, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και ειδικά η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, αρνείται μέχρι σήμερα να καταθέσει αίτηση στο Δικαστήριο για προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών, ως έχει υποχρέωση να το κάνει, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία».

Επιπρόσθετα, «αρνήθηκε την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της προσπάθειας του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών εναντίον των τραπεζών».

Γ.Χ.