You are here

Με αργούς ρυθμούς η μείωση ΜΕΔ

09/08/2018 16:41

Μείωση ύψους μόλις €2 εκ. κατέγραψαν οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις τον Απρίλιο, παραμένοντας ουσιαστικά στο ίδια ψηλά επίπεδα, όπως καταδεικνύουν στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα.

Οι συνολικές μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις έπεσαν στα €19916 εκ. τον Απρίλιο από €19918 εκ. τον προηγούμενο μήνα καταγράφοντας μικρή μείωση έναντι μείωσης €2,1 δισ. που παρουσίασαν τον Μάρτιο.

Επί των συνολικών χορηγήσεων, το ποσοστό των ΜΕΔ μειώθηκε στο 42,9% από 43 % τον προηγούμενο μήνα.

Στα νοικοκυριά τα ΜΕΔ διαμορφώθηκαν στα €10,8 δισ. και στις επιχειρήσεις στα €8,9 δισ.

Οι συνολικές χορηγήσεις αυξήθηκαν από €46.332 εκ. στο τέλος Μαρτίου 2018 στα €46.386 εκ. στο τέλος Απριλίου 2018.

Ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΔ με προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 48,5% στο τέλος Απριλίου 2018, σε σύγκριση με 48,6% τον Μάρτιο.

Οι συνολικές χορηγήσεις που αναδιαρθρώθηκαν μέχρι το τέλος Απριλίου 2018 ανέρχονταν στα €11283 εκ. σε σχέση με €11396 εκ. τον Μάρτιο από τα οποία €8273 εκ. εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις εν μέρει λόγω του ορισμού των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων που έχει υιοθετήσει η ευρωπαϊκή αρχή τραπεζών.

Το ποσοστό των συνολικών χορηγήσεων που αναδιαρθρώθηκαν ανέρχεται στο 24,3% των συνολικών χορηγήσεων.

Το 2017 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύστημα παρουσίασαν μείωση €3,2 δισ.

Τον Ιανουάριο του 2018 τα ΜΕΔ είχαν αυξηθεί κατά €122 εκ. λόγω της εφαρμογής του νέου Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) 9 από 1 Ιανουαρίου 2018.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, από την εφαρμογή του IFRS 9 αρκετές τράπεζες θα πρέπει να κάνουν πρόσθετες προβλέψεις για επισφάλειες υπολογίζοντας μελλοντικές ζημιές στα δάνεια.

Η ΕΚΤ έχει δώσει περιθώριο δύο χρόνων στις τράπεζες για να καλύψουν το 100% της αξίας των νέων δανείων που έχουν ταξινομηθεί ως μη εξυπηρετούμενα και τα οποία δεν έχουν εξασφαλίσεις και οκτώ χρόνια για να καλύψουν τα μη εξυπηρετούμενα που έχουν εξασφαλίσεις. Οι προηγούμενες κατευθύνσεις της ΕΚΤ ήταν για κάλυψη στα επτά χρόνια των εξασφαλισμένων ΜΕΔ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε παράλληλα, περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο της εποπτικής της προσέγγισης για τη διαχείριση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στη ζώνη του ευρώ γεγονός βάσει του οποίου κάθε τράπεζα της ευρωζώνης θα λάβει ξεκάθαρους και φιλόδοξους στόχους για τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις της αντιπροέδρου του Ενιαίου Εποπτικού Συμβουλίου Σαμπίνε Λάουτενσλάγκερ.

Ήδη η ΕΚΤ έχει καθορίσει τον τρόπο χειρισμού για τα νέα ΜΕΔ που σχηματίζονται μετά τον Μάρτιο του 2018, ενώ αναφορικά με το απόθεμα των παλαιότερων ΜΕΔ θα καθορίζονται εποπτικές προσδοκίες για κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Η Κύπρος διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ΜΕΔ στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.

Της Μαρίας Χαμπή