You are here

Μεγάλα funds στην έκδοση κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου

19/04/2021 10:41

Μεγάλα funds με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, επέδειξαν ενδιαφέρον κατά την έκδοση κεφαλαίου €300 εκατ. από την Τράπεζα Κύπρου την περασμένη Παρασκευή.

Η τράπεζα ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκδοση και η τιμολόγηση Ομολόγου Δευτεροβάθμιου Κεφαλαίου μειωμένης εξασφάλισης ύψους €300 εκατ., εντός του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Έκδοσης Μεσοπρόθεσμων Ομολογιακών Δανείων η(EMTN Programme) της.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η έκδοση είχε σημαντική ζήτηση, προσελκύοντας το ενδιαφέρον από περισσότερους από 140 θεσμικούς επενδυτές και το τελικό βιβλίο προσφορών υπερκαλύφθηκε κατά σχεδόν 4 φορές, με την τελική τιμολόγηση να είναι κατά 37.5 μονάδες βάσης χαμηλότερη από την αρχική ένδειξη τιμολόγησης στο 6.625%.

Σύμφωνα με την Τράπεζα, αυτό μεταφράζεται σε σημαντική μείωση κόστους κατά αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Είναι 2.25% χαμηλότερη από την προηγούμενη έκδοση.

Ενώ η τράπεζα «ζήτησε» €250 εκατ., οι προσφορές έφτασαν τα 1.15 δισ. ευρώ.

Η συναλλαγή έκλεισε στα €300 εκατ. που είναι και το μέγιστο που επιτρέπεται με βάση τους σχετικούς κανόνες.

Η Τράπεζα τονίζει ότι το ενδιαφέρον επιδείχθηκε από funds που δεν επιδίδονται σε ταχεία «μεταπώληση» για κέρδος.

«Τα χαρακτηριστικά των επενδυτών, επομένως, δεικνύουν πως «ψηφίζουν» εμπιστοσύνη στην Τράπεζα και στην Κύπρο. Πρόκειται για σοβαρή ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία σε πείσμα της πανδημίας», αναφέρει η Τράπεζα.

«Η διαχείριση της κρίσης, του μορατόριουμ και του αυξημένου κινδύνου εν μέσω πανδημίας, πείθει τους επενδυτές, ενώ σημαντική εξέλιξη ήταν επίσης και η μείωση των ΜΕΔ στο 16%, από 63% που ήταν αρχικά. Η προοπτική να φτάσει η Τράπεζα στο μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΔ εντός του έτους, έχει επίσης πείσει», τονίζεται.

Της Γεωργίας Χαννή