You are here

Μεγάλες αποζημιώσεις διεκδικούν κάτοχοι αξιογράφων

07/10/2014 11:47
Στα €280 εκ. ενδέχεται να ανέλθουν οι αποζημιώσεις προς τους κατόχους αξιογράφων σε περίπτωση εξώδικης διευθέτησης του προβλήματος.

Οι επηρεαζόμενοι που ενδεχομένως να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το κούρεμα των αξιογράφων τους, είχαν αγοράσει αξιόγραφα πριν από τις αποφάσεις του Eurorgroup από την τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών, οι αποζημιώσεις των €280 εκ. αφορούν το 90% των αγορών αξιογράφων μέχρι €100 χιλ. ενώ το 10% των αγορών έγιναν από θεσμικούς επενδυτές και είναι ύψους €1,1 δισ.

Πάντως οι κάτοχοι αξιογράφων φαίνεται πως βρίσκονται στο περίμενε, αφού κατά τη συζήτηση στην επιτροπή θεσμών, αναφέρθηκε πως η άτυπη επιτροπή που καταρτίστηκε μετά από οδηγίες του προέδρου της Δημοκρατίας στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΚΤ, της Τράπεζας Κύπρου, του υπουργείου οικονομικών και της επιτροπής κεφαλαιαγοράς απλά επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για επίλυση των προβλημάτων των κατόχων αξιογράφων.

Αμφίβολο είναι κατά πόσο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, προθεσμία που έδωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρεθεί η χρυσή τομή για επίλυση του προβλήματος, αφού μέχρι τότε θα σταλούν στο προεδρικό μόνο τα σενάρια της ειδικής επιτροπής.

Οι επηρεαζόμενοι ζητούν εξωδικαστική ρύθμιση του προβλήματος ενώ ο χρηματοοικονομικός επίτροπος ανέφερε πως μπορεί οι κάτοχοι αξιογράφων να δικαιωθούν εάν απευθυνθούν κοντά του όταν πρόκειται για αποζημιώσεις μέχρι €50 χιλ.

Εκ μέρους του υπουργείου οικονομικών σημείωσε πως μετά τη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο άρχισε η μελέτη διαφόρων σεναρίων για επίλυση του προβλήματος.

Είπε, πως αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας περί εξωδικαστικής επίλυσης του θέματος, δεν είναι δεσμεύσεις απλά σενάρια.

Από την πλευρά της ΚΤ ο Μιχάλης Στυλιανού, τόνισε πως μετά τη συνάντηση στο προεδρικό δόθηκαν οδηγίες από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σύσταση άτυπης ειδικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει τις επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά και στην τράπεζα Κύπρου σε περίπτωση εξωδικαστικής επίλυσης του θέματος.

Σημείωσε, παράλληλα πως η ΚΤ αναμένει στοιχεία από την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα, και εξέφρασε την ελπίδα πως μέχρι τις 15 του μήνα να παραδοθεί η έκθεση της επιτροπής στον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, επισήμανε πως γίνονται σκέψεις για εξωδικαστική ρύθμιση του θέματος μετά τη μη δημιουργία του διαιτητικού δικαστηρίου.

Η εκπρόσωπος της τράπεζας Κύπρου Άννα Σωφρονίου, σημείωσε πως η τράπεζα παρέδωσε στοιχεία στην ειδική επιτροπή για την κατανομή των αξιογράφων στην τράπεζα και το δανεισμό των κατόχων αξιογράφων.

Ο χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου, υπογράμμισε πως εάν κάποιος κάτοχος αξιογράφων ιδιώτης που δεν είναι επενδυτής υπέβαλλε παράπονο στον αντίστοιχο θεσμό στην Ιρλανδία, η απόφαση του ιρλανδού χρηματοοικονομικού επιτρόπου θα ήταν υπέρ των κατόχων αξιογράφων,

Είπε, ταυτόχρονα πως ο θεσμός του χρηματοοικονομικού επιτρόπου παρόλο που υπάρχει από το 2010 δεν μπορούσε να λειτουργήσει λόγω της υποστελέχωσης του τμήματος.

Τόνισε, επίσης πως εάν υπήρχε τότε χρηματοοικονομικός επίτροπος το θέμα θα λυνόταν.

Ανέφερε επίσης πως 101 δημόσιοι υπάλληλοι εξέφρασαν γραπτώς ενδιαφέρον και 25 προφορικό ενδιαφέρον για να αποσπαστούν στην υπηρεσία του επιτρόπου.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου σήμερα το τμήμα δημόσιας διοίκησης και προσωπικού θα κάνει εισηγήσεις στον υπουργό οικονομικών για τα πρόσωπα που θα αποσπαστούν στο γραφείο του επιτρόπου ενώ το ΔΣ θα προχωρήσει μέχρι το Δεκέμβριο στην πρόσληψη 5 προσώπων τα οποία στις 18 του μήνα θα παρακαθίσουν σε γραπτές εξετάσεις.

Ο χρηματοοικονομικός επίτροπος, είπε, πως μέχρι τις 27 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί το πότε ο επίτροπος θα αρχίσει να δέχεται παράπονα.

Τόνισε πως ο χρηματοοικονομικός επίτροπος δεν μπορεί να δώσει γενικές λύσεις αλλά μπορεί να εξετάσει παράπονα κατόχων αξιογράφων με ζημιές €170 χιλ. και με αποζημιώσεις μέχρι €50 χιλ.

Υπέδειξε, πως εάν κάποιος είχε ζημιές μέχρι €50 χιλ. μπορεί να πάει στον χρηματοοικονομικό επίτροπο και να δικαιωθεί.

Εκ μέρους της νομικής υπηρεσίας αναφέρθηκε πως εάν υπάρχει εξαπάτηση μεταξύ ιδιωτών δεν υπάρχει ανάγκη αποζημίωσης από το κράτος.

Από πλευράς της ανακριτικής ομάδας της αστυνομίας, εκπρόσωπος της ανέφερε πως οι ανακριτές εξετάζουν το θέμα των αξιογράφων βασιζόμενοι στα πορίσματα της επιτροπής κεφαλαιαγοράς και της ΚΤ.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου κατόχων αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνίωτης, εξέφρασε την απογοήτευση του γιατί οι τεχνοκράτες δεν έχουν δώσει ακόμη λύσεις στα προβλήματα τους.

Όπως είπε, ανάμενε στις 15 του μήνα η ειδική επιτροπή να προχωρούσε στην κατάθεση προτάσεων για εξωδικαστική ρύθμιση του θέματος.

Ο κ. Μαυροβουνίωτης, υποστήριξε πως κατά τη συνάντηση που είχαν με τη διοικητή της ΚΤ για τροποποίηση του διατάγματος της ΚΤ για να μεταφερθούν τα αξιόγραφα της Λαϊκής στην τράπεζα Κύπρου, η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη του ανέφερε πως θα μπορούσε γίνει μια τέτοια κίνηση αν η BOCY θα έμπαινε εκ νέου υπό το καθεστώς εξυγίανσης.

Είπε, επίσης πως ο πρόεδρος του ΔΣ της BOCY Κρίστης Χασάπης, αναγνώρισε πως οι κάτοχοι αξιογράφων εξαπατήθηκαν.

Ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών και βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας δήλωσε πως για την επιτροπή παραμένει ανοικτό το ζήτημα των αξιογράφων, επισημαίνοντας πως θα πρέπει η τράπεζα Κύπρου να απαντήσει κατά πόσο είναι έτοιμη θα αναλάβει το κόστος του εξώδικου συμβιβασμού.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, διερωτήθηκε πως θα υπάρξει συμψηφισμός της αξίας των αξιογράφων με τα δάνεια των κατόχων των επηρεαζόμενων όταν τα αξιόγραφα έχουν μηδενιστεί.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, τόνισε πως το θέμα παραμένει άλυτο, επισημαίνοντας πως οι κάτοχοι αξιογράφων αν κερδίσουν δικαστικές δικές θα δημιουργηθεί πρόβλημα.

Κατηγόρησε την ΚΤ πως δεν υπάρχει ευαισθησία για να προχωρεί σε αναδιαρθρώσεις δανείων των κατόχων αξιογράφων και κάλεσε τους αρμοδίους να εξεύρουν μηχανισμούς για επίλυση του προβλήματος.

Είπε, επίσης πως η επιτροπή θεσμών βασιζόμενη στην έκθεση της θα ανοίξει και πάλι το θέμα των αξιογράφων.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου