You are here

Μεγάλες προσδοκίες τραπεζών για εκποιήσεις

19/11/2019 06:43

Προσδοκίες για ταχύτερες και αποτελεσματικότερες διαδικασίες εκποιήσεων δημιουργεί στις τράπεζες η πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που έθεσαν σε εφαρμογή από χθες, ενισχύοντας παράλληλα τις προοπτικές πώλησης δανείων σε εταιρείες αγοράς δανείων.

Με τη νέα πλατφόρμα, οι τράπεζες ευελπιστούν να συγκεντρώσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα ακίνητα που εκποιούν, να βελτιώσουν τις τιμές πώλησης και, εκεί που είναι απαραίτητο, να μετριάσουν τις κινητοποιήσεις που προκαλούν ακόμα και εξόφθαλμες περιπτώσεις εκποίησης ακινήτων στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ελπίζουν επίσης ότι τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού που διαθέτουν σε τρίτους θα είναι πιο ελκυστικά, καθώς υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος διάθεσης τους από τους αγοραστές τους.

Η χθεσινή πρώτη μέρα λειτουργίας του νέου συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, e-auction, κύλησε ομαλά με αρκετούς προσφοροδότες να εγγράφονται εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους.

Οι πρώτοι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν στις 18 Δεκεμβρίου η ώρα 10:00 από την Gordian Holdings και αφορούν κυρίως αγροτεμάχια στη Λευκωσία, Λάρνακα, Αμμόχωστο και Πάφο αλλά και οικόπεδα στη Λευκωσία, Πάφο και Λεμεσό.

Μέχρι στιγμής έχουν αναρτηθεί 17 περιπτώσεις ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι σήμερα εκποιήθηκαν κάποιες εκατοντάδες ακίνητα από τις χιλιάδες που ξεκίνησαν τη διαδικασία εκποίησης.  Συγκεκριμένα, εκποιήθηκαν μόλις 444 ακίνητα ή 4,8% από τα 9221 ακίνητα ενυπόθηκων οφειλετών που έλαβαν ειδοποίηση για έναρξη της διαδικασίας εκποίησης των ακινήτων τους. 

Αν και ο ρυθμός των εκποιήσεων αυξήθηκε σημαντικά το τελευταίο διάστημα, οι τράπεζες ευελπιστούν ότι με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα είναι σε καλύτερη θέση να εισπράξουν το λαβείν τους.

Τραπεζίτες αναμένουν επίσης περισσότερη επιτυχία με το ηλεκτρονικό σύστημα καθώς δεν είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία, κάτι που κάνει πιο αποτελεσματικό το σύστημα βοηθώντας στην πώληση των ΜΕΔ, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Το ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμού αναπτύχθηκε από την ACB E-Auctions Ltd, θυγατρική εταιρεία του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου. Ως διαχειριστής του συστήματος η ACB E-Auctions Ltd είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση, τον έλεγχο και την αξιόπιστη λειτουργία του.

Μέσω του συστήματος τίθενται σε πλειοδοσία ενυπόθηκα ακίνητα στις περιπτώσεις που ο ενυπόθηκος δανειστής επιλέγει, βάσει του δικαιώματος που του δίνει ο νόμος, τη διενέργεια πλειστηριασμού με ηλεκτρονικά μέσα.

Με τη λειτουργία του, δίδεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων από όπου και αν βρίσκονται χωρίς τη φυσική τους παρουσία, με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Δικαίωμα εγγραφής στο σύστημα και συνεπώς συμμετοχής στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ως προσφοροδότες έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με το σύνδεσμο τραπεζών, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τη συμμετοχή ενδιαφερομένων αγοραστών, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ανάκτηση μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων δανείων. Σημειώνεται ότι οι φυσικοί πλειστηριασμοί θα συνεχιστούν παράλληλα, εφόσον ο εκάστοτε ενυπόθηκος δανειστής έχει το δικαίωμα να επιλέξει μια από τις δυο διαδικασίες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα ΜΕΔ στο σύστημα ανέρχονται τέλος Ιουνίου 2019 σε €9,7 δισ. και οι τράπεζες έχουν εποπτική πίεση να τα μειώσουν σημαντικά το επόμενο διάστημα.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, ο εγχώριος επόπτης δεν έχει ανακοινώσει τους στόχους που έχουν τεθεί για μείωση των ΜΕΔ.

Της Γεωργίας Χαννή