You are here

Μεγάλη ζημιά από δημοσιοποίηση εκροών

08/05/2014 14:39
Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι με τη δημοσιοποίηση της λίστας εκροών έχει προκληθεί μεγάλη ζημιά στην προσπάθεια αποκάλυψης του σοβαρού σκανδάλου των ύποπτων εκροών, αφού οι όποιες λίστες που θα αφορούν υπαρκτές ύποπτες εκροές θα τυγχάνουν πλέον της αμφισβήτησης των πολιτών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Λουκαϊδης, σε δηλώσεις στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι υπήρξε διαπόμπευση όσων ακόμη και από λάθος βρέθηκαν στη λίστα, χωρίς να είχαν βγάλει ποτέ λεφτά στο εξωτερικό και επιπρόσθετα, συνειδητά ή ασυνείδητα όσοι τάχα τάσσονταν υπέρ της διαφάνειας με τη δημοσιοποίηση χωρίς καμιά επεξεργασία των 30.000 συναλλαγών, αφήνοντας μάλιστα με ανήθικο τρόπο σκιές στο ΑΚΕΛ. Τελικά αυτό που στην πράξη πέτυχαν είναι να συσκοτίσουν για τις ύποπτες εκροές και να συμβάλουν στην προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου, όπως το ΑΚΕΛ έγκαιρα προειδοποιούσε.

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι για μια ακόμα φορά έχει αποδειχτεί ότι θα πρέπει να πάψει να ενοχοποιείται και να λοιδορείται η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα που διακρίνει τις ενέργειες του ΑΚΕΛ και από την άλλη να επιδοκιμάζεται ο λαϊκισμός και οι σκοπιμότητες ορισμένων, που άκριτα και χωρίς καμιά απολύτως στοιχειοθέτηση προχωρούν στη δημοσιοποίηση πληροφοριών.

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, το ΑΚΕΛ δεν θα ανεχθεί τη συγκάλυψη κανενός σκανδάλου που συνέβαλε στην οικονομική καταστροφή, ούτε αυτού των εκροών καταθέσεων, συνεχίζοντας με την ίδια σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια να εργάζεται για την αποκάλυψη και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των ενόχων για την τραγωδία που έπληξε τον τόπο μας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τί πρέπει να γίνει από δω και μπρος μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με την επεξεργασία όλων των δεδομένων και πληροφοριών που υπάρχουν γύρω από το κεφάλαιο και τις εκροές, ώστε στη δημοσιότητα να μπορέσουμε να δώσουμε τις ύποπτες εκροές που υπήρξαν την περίοδο του Μαρτίου του 2013 και με αυτό το τρόπο, όσοι ενδεχομένως προχώρησαν σε ηθικά ή νομικά ύποπτες εκροές να δώσουν εξηγήσεις.

«Αυτό ήταν που επιμέναμε να γίνει από την αρχή, σε αυτή την κατεύθυνση είχαμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις όπως να μας δοθούν τα στοιχεία για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες που κρύβονται πίσω από νομικά πρόσωπα, από εταιρείες δηλαδή», είπε ο κ. Λουκαϊδης, αναφερόμενος συγκεκριμένα στη λίστα που περιλαμβάνει όσους έχουν πάρει δάνεια με χαμηλό προνομιακό επιτόκιο και χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις.

«Αυτά τα στοιχεία είναι επεξεργασμένα, όπως έχουν παραχωρηθεί από τις τράπεζες, αυτή η λίστα δεν έχει δει ποτέ το φως της δημοσιότητας, ενώ έχει τύχει επεξεργασίας, δηλαδή ακόμη μια ζημιά που έχει προκληθεί σε σχέση με τον τρόπο που γίνεται η δημοσιοποίηση στοιχείων είναι ότι άλλες σοβαρές πτυχές που έχει εξετάσει η επιτροπή θεσμών έχουν υποβαθμιστεί, αλλά ακόμη και εκεί που υπάρχουν στοιχεία με λίστες δεν έχουν καθόλου εντοπιστεί και παρουσιαστεί και εκεί αναφερόμαστε σε στοιχεία που έχουν τύχει επεξεργασίας», ανέφερε.

Ομόλογο €100 εκ.

Στη δήλωση του ο κ. Λουκαϊδης κάλεσε την κυβέρνηση «να τερματίσει την ύποπτη σιωπή της και να απαντήσει στα σοβαρά ερωτήματα που τέθηκαν από το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων, μαζί και βουλευτών του κυβερνώντος Συναγερμού, για την έκδοση ομολόγου €100 εκ. με επαχθέστατους όρους για την κυπριακή Δημοκρατία.

Η κυβέρνηση καλείται ιδιαίτερα να απαντήσει ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτό τον οργανισμό που δάνεισε την κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να ξέρουν οι φορολογούμενοι, οι άνεργοι, όσοι προσφεύγουν στα κοινωνικά παντοπωλεία, όσοι βλέπουν τους μισθούς ή τα επιδόματα τους να κουρεύονται, σε ποιους τελικά κατέληξαν τα εκατομμύρια που φορτώθηκαν στον κυπριακό λαό για να υλοποιηθεί αυτό το δαπανηρό προεκλογικό πυροτέχνημα της κυβέρνησης», κατέληξε.