You are here

Μεγάλο αγκάθι €14 δισ. στα ταμεία των τραπεζών

02/09/2019 06:20

Από αρκετά διαφορετική θέση ξεκινούν οι προσπάθειες των τραπεζιτών να διαχειριστούν το πρόβλημα της υπερβάλλουσας ρευστότητας που έχουν στα ταμεία τους, το οποίο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ξεπερνά τα €14 δισ.

Στοιχεία από τα ετήσια αποτελέσματα των τραπεζών που επεξεργάστηκε η StockWatch δείχνουν ότι οι εγχώριες τράπεζες έχουν ολοένα και μεγαλύτερα καταθετικά αποθέματα, χωρίς προς το παρόν, να είναι σε θέση να τα διαθέσουν. 

Μέρος του προβλήματος είναι η σχετικά περιορισμένη ζήτηση δανείων από φερέγγυους επίδοξους δανειολήπτες.  Με τα μισά νοικοκυριά και επιχειρήσεις να έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι δυνατότητες διάθεσης των δανείων στην εγχώρια αγορά είναι περιορισμένες.

Άλλο μέρος των προβλήματος είναι η πώληση δανείων, που αλλάζει δραματικά τους ισολογισμούς των τραπεζών, όπως έγινε στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου.

Οι τραπεζίτες προσπαθούν να διαθέσουν τα αποθέματα τους ξεκινώντας όμως από διαφορετική κατάσταση ρευστότητας.  Ως πρώτο βήμα προσπαθούν να εντοπίσουν δανειολήπτες εντός και εκτός του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος.  Πρόσθετο βήμα είναι η μείωση των καταθετικών επιτοκίων, ώστε να περιοριστεί το υψηλό, μέχρι στιγμής, κόστος διακράτησης της υπερβάλλουσας ρευστότητας.

Όπως διαφαίνεται με έτος αναφοράς το 2018, το μεγαλύτερο απόθεμα ρευστότητας έχει η Ελληνική Τράπεζα (€7073 εκ.) και ο δείκτης καταθέσεων προς δάνεια ανέρχεται στο 193%. Η τράπεζα επωφελήθηκε σημαντικά από την απορρόφηση τω εργασιών του Συνεργατισμού αλλά αντιμετωπίζει σήμερα ακόμα πιο μεγάλο πρόβλημα από αυτό που δεν κατάφερε να λύσει τα προηγούμενα χρόνια, πριν διογκωθεί ο ισολογισμός της, δηλαδή να διαθέσει τη ρευστότητα της.

Ακολουθεί η Τράπεζα Κύπρου με καταθετικό απόθεμα €3696 εκ. και δείκτη 128% που αυξήθηκε αισθητά το τελευταίο διάστημα λόγω της μαζικής πώλησης δανείων.

Η Eurobank έχει €2690 εκ. περισσότερες καταθέσεις από ότι δάνεια και διαχρονικά τηρεί σχετικά ψηλό απόθεμα ρευστότητας, χωρίς να το διαθέτει παρά μόνο σε επιλεγμένες περιπτώσεις στην εγχώρια αγοράς μέσω δανείων.  Ο δείκτης καταθέσεων προς δάνεια φτάνει το 225%.

Καταθετικό απόθεμα έχουν οι πλείστες τράπεζες.

Όσον αφορά την RCB, όπως αναφέρθηκε στη StockWatch αντλεί χρηματοδότηση για την παραχώρηση δανειοδοτικών διευκολύνσεων από πολλαπλές πηγές. Η τράπεζα χρησιμοποιεί τόσο κεφάλαια από πελάτες, όσο και πόρους από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Στο τέλος του 2018 το αποθεματικό ρευστότητας υπερέβαινε το €1 δισ.

Η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει το 2019 καθώς το πρόβλημα μάλλον διογκώνεται από τη μερική επιβράδυνση της οικονομίας αλλά και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια μείωσης των δανειστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών μέσω πωλήσεων δανείων.

Την πλεονάζουσα ρευστότητα των τραπεζών καταδεικνύουν και τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τον Ιούλιο οι καταθέσεις του συστήματος υπερτερούσαν των δανείων κατά €14,4 δισ. έναντι €14,2 δισ. τον Ιούνιο.

Το καταθετικό απόθεμα, δηλαδή η διαφορά δανείων και καταθέσεων, είναι το μεγαλύτερο που καταγράφεται από τον Απρίλιο του 2008, αν και οι λόγοι δημιουργίας του διαφέρουν.

Της Γεωργίας Χαννή