You are here

Μεγάλο έλλειμμα αντί πλεόνασμα το 2018

21/01/2019 12:17

Ανατροπή στην φαινομενικά πλεονασματική πορεία που κατέγραφε ο δημόσιος κορβανάς έφερε το λουκέτο του Συνεργατισμού, αλλάζοντας το πρόσημα στο δημοσιονομικό ισοζύγιο, και αναδεικνύοντας τη μεγάλη επιβάρυνση των φορολογούμενων από την συμφωνία του κράτους με την Ελληνική Τράπεζα για πώληση μέρους του ενεργητικού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Οι συζητήσεις των κυπριακών αρχών με τη Eurostat ανέτρεψαν τα δεδομένα που παρουσίαζε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, αλλάζοντας δραματικά τη δημοσιονομική κατάσταση που υπήρχε μέχρι σήμερα.

Η αναδιάρθρωση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και η συμπερίληψη των δύο νέων οντοτήτων που δημιουργήθηκαν (ΣΕΔΙΠΕΣ και ΚΕΔΙΠΕΣ) στη γενική κυβέρνηση ζήμιωσαν, καθώς αποκτήθηκαν περιουσιακά στοιχεία σε τιμές ψηλότερες από τις πραγματικές.

Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα ότι καταγράφεται έλλειμμα €723,1 εκ. στα δημοσιονομικά το εννεάμηνο του 2018 έναντι πλεονάσματος €326,9 εκ. το εξάμηνο του 2018.

Η δημοσιονομική επιβάρυνση για το τρίτο τρίμηνο λόγω της αναδιάρθρωσης και μετεξέλιξης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Λτδ (ΣΚΤ), της πώλησης μέρους των δραστηριοτήτων της ΣΚΤ και τη συμπερίληψη των δύο νέων οντοτήτων που δημιουργήθηκαν (ΣΕΔΙΠΕΣ και ΚΕΔΙΠΕΣ) στη γενική κυβέρνηση ανέρχεται σε €1.493 εκ.

«Μετά από εξέταση της συναλλαγής πώλησης μέρος των δραστηριοτήτων της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας και του νομικού καθεστώτος που διέπει τις δύο οντότητες που δημιουργήθηκαν, Συνεργατική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ) και Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) οι οποίες ανέλαβαν έναντι εμπράγματων εξασφαλίσεων παθητικό ύψους €3,54 δισ., η Στατιστική Υπηρεσία αποφάσισε όπως κατατάξει και τις δύο οντότητες στον τομέα της γενικής κυβέρνησης», αναφέρει σε δήλωσή του ο διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας Σταύρος Καραγιώργης.

Η Eurostat είχε ήδη ανακοινώσει ότι συζητά με τις κυπριακές αρχές το ζήτημα του δημοσιονομικού χειρισμού της πώλησης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και η σημερινή ανακοίνωση φαίνεται να αποτελεί την οριστικοποίηση αυτών των συζητήσεων.

Η δημοσιονομική επιβάρυνση ύψους €1,5 δισ. στα αναθεωρημένα δημοσιονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου προέκυψε από την στατιστική απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που παρέμειναν στην Κυπριακή Συνεργατική Τράπεζα ονομαστικής αξίας €6,97 δισ. κατά 79,6% περιορίζοντας στατιστικά την τρέχουσα αξία τους στα €1,46 δισ.

Με βάση την απομείωση αυτή παρατηρείται και χρεώνεται στα δημοσιονομικά αποτελέσματα αρνητική επένδυση της τάξης των €710 εκ., διαφορά δηλαδή της τιμής απόκτησης (€2,17 δισ.) και της στατιστικής τιμής απομείωσης (€2,17 δισ.-€1,46 δισ.=€710 εκ.).

«Πέραν της αρνητικής επένδυσης των €710 εκ. καταγράφονται πρόσθετα ως δαπάνες μέρος των εξασφαλίσεων που έλαβε το κράτος και αφορούν το πάγιο ενεργητικό της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας (ακίνητα) ύψους €625 εκ. που θεωρούνται ουσιαστικά επενδύσεις, αυξάνοντας ισόποσα την αξία των περιουσιακών στοιχείων του κράτους», εξηγεί ο κ. Καραγιώργης.

Η Στατιστική Υπηρεσία καταγράφει και ως πραγματική δαπάνη την αποτίμηση της εγγύησης (εν δυνάμει δαπάνη) που έλαβε η Ελληνική Τράπεζα ύψους €155 εκ. από το κράτος.

Οικονομική Διάσταση

Με βάση τα όσα καταγράφει και αποτιμά η Στατιστική Υπηρεσία στα δημοσιονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου το ύψος της αρνητικής επένδυσης στατιστικά αποτιμάται στα €710 εκ.

Αυτό σημαίνει ότι το κράτος παρέλαβε μεταξύ άλλων εξασφαλίσεων ΜΕΔ ύψους €6,97 εκ. καταβάλλοντας ουσιαστικά αντίτιμο €1,46 δισ. αντί της πραγματικής τιμής απόκτησης τους €2,17 δισ.

Σημειώνεται ότι τα ΜΕΔ είναι υπερεξασφαλισμένα.

«Επομένως μια σωστή διαχείριση των ΜΕΔ, μάλιστα μέσα σε ένα πολύ ευνοϊκότερο οικονομικό περιβάλλον το οποίο συνεχώς σταθεροποιείται και εξελίσσεται θετικά, θα μπορούσε και έχει το περιθώριο και με μεγάλη ελαστικότητα, κοινωνικά αποδεκτή και συμφέρουσα, να ανατρέψει την αρνητική επένδυση επηρεάζοντας θετικά τα δημόσια έσοδα τα έτη που ακολουθούν ή και να εξασφαλίσει πόρους για τη χρηματοδότηση άλλων συναφών πολιτικών», σημειώνει το υπουργείο οικονομικών.

Την αρνητική επίδαραση της πράξης για το Συνεργατισμό στα δημόσια οικονομικά δείχνουν και στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που ανακοινώθηκαν σήμερα για το δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το δημόσιο χρέος της Κύπρου αυξήθηκε στα €22,6 δισ. ή 110,9% του ΑΕΠ καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ.

Της Γεωργίας Χαννή