You are here

Μεγάλος ρυθμιστής στα ακίνητα η Τρ. Κύπρου

27/11/2018 07:25

Στο μεγαλύτερο ρυθμιστή των τιμών ακινήτων μετατρέπεται η Τρ. Κύπρου με την απόκτηση και κατακράτηση ακινήτων που πλησιάζουν το €1,6 δις στον ισολογισμό της.

Με την εξειδικευμένη μονάδα διαχείρισης ακινήτων REMU η Τράπεζα έχει μετατραπεί στον μεγαλύτερο μεσίτη ακινήτων στην Κύπρο με πράξεις εκατοντάδες εκατομμυρίων ετησίως, που – λόγω μεγεθών και όγκου – καθορίζουν την πορεία των τιμών στην αγορά.

Τα νέα στοιχεία που έδωσε αργά ψες στη δημοσιότητα η Τράπεζα, μαζί με την ανακοίνωση συνεχιζόμενων ζημιών για το 9μηνο αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο που άρχισε να διαδραματίζει στην αγορά ακινήτων, με τον μεγάλο όγκο ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κατοχή της με τις γνωστές ανταλλαγές χρεών με ακίνητα.

Η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας από ένα σημείο του ισολογισμού (δάνεια) σε άλλο (ακίνητα) έχει ήδη εντοπιστεί ως πιθανός κίνδυνος από τους επόπτες, αλλά η Τράπεζα φαίνεται να προχωρεί απερίσπαστα και σταδιακά στη διάθεση σημαντικού μέρους των ακινήτων χωρίς να επηρεάζονται οι τιμές τους.

Η REMU διαχειριζόταν τέλος Σεπτεμβρίου 2018 ακίνητα με λογιστική αξία €1558 εκ. έναντι €1641 εκ. το εννεάμηνο του 2017. Δηλαδή κατάφερε να διαθέσει γύρω στα €80 εκ. περισσότερα από όσα απέκτησε κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2018.

Συνολικά η Τράπεζα πώλησε φέτος ακίνητα αξίας €154 εκ. ενώ την ίδια περίοδο απέκτησε νέα ακίνητα αξίας €311 εκ.

Μέρος των προσπαθειών διάθεσης των ακινήτων είναι και η μεταφορά τους σε επενδυτικά οχήματα, κάτι που έγινε με ακίνητα αξίας €166 εκ. Πρόσφατα η Τράπεζα πώλησε αριθμό σημαντικών ακινήτων στην ελληνική εταιρεία Πανγαία.

Η διεύθυνση ακινήτων της τράπεζας που δημιουργήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2015 στο πλαίσιο της προσπάθειας του συγκροτήματος να παρέχει λύσεις προς τους επισφαλείς δανειολήπτες.

Η τράπεζα προχώρησε σε συμφωνίες €410 εκ. φέτος περιλαμβανομένης της συμφωνίας για πώληση του επενδυτικού ταμείου ακινήτων (CYREIT) με ζημιά €14 εκ.

Τα κέρδη που προέκυψαν για φέτος από τη συγκεκριμένη μονάδα ανέρχονται στα €10 εκ. αφού σε γενικές γραμμές οι πωλήσεις γίνονται σε τιμές κοντά ή πάνω από τη λογιστική αξία των ακινήτων.

Τα περισσότερα ακίνητα που κατέχει η τράπεζα στην Κύπρο είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια γραφεία και άλλα εμπορικά ακίνητα  ενώ διαχειρίζεται και οικιστικά ακίνητα.

Στο μεγάλο απόθεμα ακινήτων της Τράπεζας περιλαμβάνονται 3 τεμάχια γηπέδων γκολφ που αξίζουν €265 εκ., 163 οικιστικά ακίνητα αξίας €557 εκ. και 226 εμπορικά τεμάχια αξίας €221εκ.

Τα €1,6 δις ακινήτων που κατέχει η Τρ. Κύπρου αντιστοιχούν με περίπου 3 χιλ. τεμάχια, 600 εκ των οποίων βρίσκονται στην Ελλάδα και στη Ρουμανία (αξίας €128 εκ.).

Της Γεωργίας Χαννή