You are here

Μέχρι τον Οκτώβριο η έκδοση κεφαλαίου BOCY

14/07/2014 05:57
Μέχρι τον Οκτώβριο υπολογίζει η Τράπεζα Κύπρου ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης κεφαλαίου, σύμφωνα με το εμπιστευτικό πληροφοριακό δελτίο που διανέμει σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Το έγγραφο 500 και πλέον σελίδων, καταγράφει με λεπτομέρεια την παρούσα οικονομική κατάσταση και τα μελλοντικά πλάνα της Τράπεζας Κύπρου, σταχυολογώντας παράλληλα τα διάφορα βήματα της διαδικασίας έκδοσης κεφαλαίου.

Η Τράπεζα στοχεύει στην άντληση περίπου €1 δισ. νέων κεφαλαίων, αναφέρει το πληροφοριακό δελτίο, με στόχο την αύξηση των βασικών της κεφαλαίων (common equity tier 1) στο 15% από 10,6% που είναι σήμερα.

Αναφέρει στο δελτίο ότι οι νέες μετοχές, όπως και οι μετοχές που προέκυψαν από το bail-in θα εισαχθούν στα χρηματιστήρια Κύπρου και Αθηνών.

Μεσοπρόθεσμα, σημειώνεται, η Τράπεζα θα εξετάσει παράλληλη ένταξη σε μεγάλο χρηματιστήριο της Ευρώπης.

Με βάση το πλάνο της έκδοσης που καταγράφει το πληροφοριακό δελτίο, μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να παραληφθούν οι αιτήσεις ενδιαφέροντος από πιθανούς επενδυτές. Οι αιτήσεις θα παραληφθούν από τους διεθνείς οίκους που ανέλαβαν ως σύμβουλοι της έκδοσης (HSBC, Credit Suisse, Deutsche Bank,VTB), η οποία θα διατηρεί το δικαίωμα να καταρτίσει την τελική λίστα των επενδυτών, το ύψος της επένδυσης και την τιμή.

Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα γίνει δημόσια ανακοίνωση, αναφέρεται, της ανοικτής προσφοράς μετοχών και της έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Θα δημοσιευτούν επίσης λεπτομέρειες στους υφιστάμενους μετόχους, που με βάση το δελτίο, πρέπει να υποβάλουν προσφορές μεγαλύτερες των €100 χιλ. Θα έχουν περιορισμό να ανακτήσουν μέχρι το 20% των μετοχών που θα εκδοθούν.

Η ανοικτή προσφορά μετοχών θα γίνει μεταξύ τέλος Ιουλίου και Αύγουστου και στο τέλος Αυγούστου με Σεπτέμβριο θα γίνει η έκτακτη γενική συνέλευση, που δοθεί ειδοποίηση 21 μέρες πριν.

Η έκτακτη γενική συνέλευση θα πρέπει να εγκρίνει με το 75% των ψήφων, την έκδοση των μετοχών στους ενδιαφερόμενους, την αίτηση στο δικαστήριο για μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών κάτω από το €1 και τη μη εφαρμογή του δικαιώματος πρώτης επιλογής που έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι.

Η δικαστική διαδικασία αναμένεται να γίνει στο τέλος Αυγούστου με Σεπτέμβριο και οι βεβαιώσεις στους νέους μετόχους να σταλούν προς το τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Η έκδοση κεφαλαίου «τουλάχιστον €1 δισ.» αποτελεί απαίτηση της Κεντρικής Τράπεζας, που ζήτησε να επισπευτεί η διαδικασία. Η εντύπωση που είχε δοθεί μετά την παρέμβαση της ΚΤ ήταν ότι η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν εντός Αυγούστου.

Η παράταση της διαδικασίας μέχρι τον Οκτώβριο αυξάνει τις πιθανότητες διαφοροποίησης του θετικού περιβάλλοντος που υπήρχε τους προηγούμενους μήνες στις αγορές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες έσπευσαν να αυξήσουν τα κεφάλαια τους ενόψει των ευρωπαϊκών stress tests που αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο.

Οι εξελίξεις με την δεύτερη μεγαλύτερη πορτογαλική τράπεζα, την Banco Espirito Santo, προκάλεσαν προβληματισμό στις αγορές, αλλάζοντας μερικώς το κλίμα.