You are here

Μειωμένες ζημιές για Ancoria Bank

09/09/2020 16:55

Μειωμένες ζημιές ανακοίνωσε για το εξάμηνο το 2020 η Ancoria Bank Ltd.

Οι ζημιές της μειώθηκαν στο €1,1 εκ. έναντι ζημιών €2 εκ. το εξάμηνο του 2019.

Σύμφωνα με την τράπεζα, υπήρξε σημαντική αύξηση του δανεισμού με τα συνολικά ακαθάριστα δάνεια να αγγίζουν τα €229 εκ., σημειώνοντας αύξηση 41% σε ετήσια βάση.

Επίσης, παρουσίασε ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια με τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (TCR) καθώς και τον Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) στο 25%, υπερβαίνοντας σημαντικά τον Δείκτη Συνολικών Κεφαλαιακών Απαιτήσεων του 15,5% συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαιακών απαιτήσεων βάσει του Εποπτικού Ελέγχου και Διαδικασίας Αξιολόγησης (SREP), ο οποίος έχει μειωθεί σε 12,5% για το 2020 ως μέτρο ελάφρυνσης κεφαλαίου λόγω της πανδημίας COVID-19.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η τράπεζα καταγράφει ισχυρή πλεονάζουσα ρευστότητα με τις καταθέσεις να φτάνουν τα €261 εκ., σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 37% σε ετήσια βάση, με τον Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) να ανέρχεται στο 549% υπερβαίνοντας κατά πολύ το ελάχιστο εποπτικό όριο του 100%.

Επιπρόσθετα, η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου παρέμεινε εξαιρετική με τον Δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPE), όπως αυτά ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών προς συνολικά δάνεια, στο 0%.

Εξίσου αποτελεσματική αποτέλεσε η διαχείριση του κόστους λειτουργίας με τον Δείκτη Κόστους προς Έσοδα να συνεχίζει την πτωτική του πορεία και να διαμορφώνεται στο 136% σε σύγκριση με 218% που παρουσίαζε στις 30 Ιουνίου 2019.

«Παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς που προέκυψαν από την πανδημία, η Ancoria Bank συνέχισε τη θετική της ανάπτυξη, παραμένοντας επικεντρωμένη στον στρατηγικό της στόχο να είναι ένας αξιόπιστος και αποτελεσματικός χρηματοοικονομικός εταίρος στους πελάτες της», ααφέρεται.

Για τον σκοπό αυτό, η Ancoria Bank προχώρησε στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου στις 8 Απριλίου 2020 με επιπλέον €10 εκ. μέσω της έκδοσης και διάθεσης 20.000 νέων μετοχών στην Ancoria Investments Plc, 100% μέτοχο της Ancoria Bank.

Γ.Χ.