You are here

Μειώνονται οι τράπεζες και οι τραπεζίτες

24/05/2018 06:52

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην Ευρώπη παρουσιάζει ο αριθμός των υποκαταστημάτων τραπεζών στην Κύπρο, αντανακλώντας τις ραγδαίες αλλαγές που προέκυψαν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα τα τελευταία χρόνια.

Μικρότερη αλλά σημαντική μείωση παρουσιάζει και ο αριθμός των τραπεζικών υπαλλήλων μετά τα πολλά και πλουσιοπάροχα σχέδια αφυπηρέτησης των τραπεζών.

Νέα στοιχεία της ΕΚΤ καταγράφουν την επίδραση της τραπεζικής κρίσης στο δίκτυο των εγχώριων τραπεζών.  Τα σημεία εξυπηρέτησης των πελατών έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό αλλάζοντας δραστικά την εικόνα των πολλών και αχρείαστων καταστημάτων που υπήρχαν προηγουμένως.

Από το 2012, όταν δηλαδή είχε ήδη ξεκινήσει η κρίση, έφυγαν γύρω στα 390 καταστήματα από το σύστημα, κυρίως λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης των εργασιών του Συνεργατισμού.  Η μείωση των υποκαταστημάτων αντιστοιχεί με 46% και είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Η ίδια τάση συνεχίστηκε με ένταση και πέρσι, αφού ο Συνεργατισμός συνέχισε την προσπάθεια μαζέματος των διάσπαρτων, σχεδόν σε όλες τις αγροτικές περιοχές, εργασιών του.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων μειώθηκε στα 460 το 2017 από 544 το 2016, καταγράφοντας μείωση 15,4%.

Περαιτέρω μείωση των καταστημάτων αναμένεται για το 2018 μετά την ιδιωτικοποίηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Μεγάλες μειώσεις παρουσίασε επίσης το 2017 η Ουγγαρία (-10,2%).

Η μείωση του αριθμού των τραπεζικών καταστημάτων συνεχίζεται στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, κατά μέσο όρο κατά 3,9%.

Μειωμένοι και οι υπάλληλοι

Πέραν του αριθμού των καταστημάτων, μείωση παρουσιάζεται και στον αριθμό των τραπεζικών υπαλλήλων, με αρκετούς να αφυπηρετούν πρόωρα και να φεύγουν από το επάγγελμα.

Από το 2012 ο αριθμός των υπαλλήλων μειώθηκε κατά 17%.

Αν και πέρσι όλες οι μεγάλες τράπεζες κατέγραψαν μεγάλες ζημιές, ο αριθμός των τραπεζικών υπαλλήλων ήταν ο ίδιος, γύρω στους 10600.

Το 2017 η μεγαλύτερη ετήσια μείωση στον αριθμό των υπαλλήλων σημειώθηκε στην Ολλανδία.

Αντίθετα, τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε ο αριθμός των υπαλλήλων στη Σουηδία.

Σε σχέση με το 2012,η μεγαλύτερη μείωση των τραπεζικών υπαλλήλων σημειώθηκε στην Ελλάδα φθάνοντας το 26,8%.

Της Γεωργίας Χαννή