You are here

Μειώνονται σημαντικά οι προβλέψεις των τραπεζών

16/10/2018 07:56

Οι τράπεζες μειώνουν σημαντικά το τελευταίο διάστημα τις προβλέψεις που αναγνωρίζουν στα βιβλία τους, δημιουργώντας προσδοκίες για ουσιαστική βελτίωση των ισολογισμών τους, μετά από περίπου €21 δις προβλέψεων που πέρασαν από το 2011 στους λογαριασμούς τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα, οι προβλέψεις των τραπεζών διαμορφώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2018 σε €120 εκ. αυξάνοντας τις προβλέψεις που αναγνώρισαν το τελευταίο έτος στα €424 εκ.

Τα τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα σχετικά χαμηλών προβλέψεων ενισχύουν την εκτίμηση ότι η δύσκολη περίοδος των μεγάλων προβλέψεων έχει περάσει.

Στο παρελθόν προέκυψαν μεγάλες αλλαγές στη συγκεκριμένη χρέωση μετά από πιέσεις εποπτών.  Α

Αν και οι περισσότερες προβλέψεις προκύπτουν στο τέλος κάθε έτους, το 2017 προέκυψαν στο δεύτερο εξάμηνο, με την απρόσμενη αναγνώριση προβλέψεων €0,5 δις από την Τρ. Κύπρου.

Συνολικά, το 2017 οι τράπεζες πέρασαν στα βιβλία τους προβλέψεις που ανήλθαν στο €1,4 δισ. ή 7% του ΑΕΠ.

Πέραν των προβλέψεων για παλιά δάνεια, οι τράπεζες αναμένεται στο μέλλον ότι θα πρέπει να παίρνουν πιο γρήγορα προβλέψεις για νέα προβληματικά δάνεια μετά τις οδηγίες της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζιτών, αποκλιμάκωση των προβλέψεων θα προκύψει από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που επιχειρείται με πωλήσεις δανείων, με τη μεταφορά δανείων στον φορέα και με το σχέδιο Εστία.

Ο αντιλογισμός στις προβλέψεις, που άρχισε δειλά-δειλά να παρουσιάζεται στους λογαριασμούς αποτελεσμάτων των τραπεζών, επηρεάζει θετικά την κερδοφορία των τραπεζών.  Είναι περιπτώσεις δανείων για τα οποία αναγνωρίστηκαν ζημιές που τελικά μετριάστηκαν, με αποτέλεσμα η διαφορά να μεταφέρεται ως κέρδος στα βιβλία των τραπεζών.

Παρά τη μείωση των προβλέψεων, οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δύσκολο περιβάλλον λόγω των χαμηλών επιτοκίων που διαβρώνουν τα επιτοκιακά τους έσοδα.

Αρνητικά επηρεάζει την κερδοφορία των τραπεζών το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Τα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών μειώθηκαν στα €342,6 εκ. από €394,8 εκ. το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες κατέγραψαν το δεύτερο τρίμηνο του 2018 ζημιές €45,7 εκ. έναντι ζημιών €614,4 εκ. το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Το 2017 οι τράπεζες κατέγραψαν ζημιές €723 εκ. το 2017 έναντι ζημιών €213,8 εκ. το 2016.

Της Γεωργίας Χαννή