You are here

Μένει Κύπρο η Altamira

08/11/2018 11:28

Την ισχυρή της δέσμευση για εκπλήρωση των εργασιών της στην Κύπρο, εκφράζει η ισπανική Altamira που ανέλαβε τη διαχείριση των ΜΕΔ της ΣΚΤ.

Ανώτερο στέλεχος της Altamira δήλωσε στη StockWatch ότι σύμφωνα με τις εκθέσεις αποδοτικότητας οι οποίες έχουν ήδη σταλεί στη ΣΚΤ, η Altamira κατάφερε ν’ ανταποκριθεί με επιτυχία στους στόχους ανακτήσεων που είχαν συμφωνηθεί με την τράπεζα για τους πρώτους οκτώ μήνες εργασιών. Συγκεκριμένα, πέτυχε αύξηση των ανακτήσεων κατά 42% και των πωλήσεων των ακινήτων κατά 254% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης του επιχειρησιακού μοντέλου της Altamira, έχει ήδη βελτιώσει τις δομές και διαδικασίες παρακολούθησης και ανάλυσης, «γεγονός που μας επιτρέπει να παρακολουθούμε καθημερινά τις επιδόσεις της εταιρείας προκειμένου να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε πιθανές αποκλίσεις, να μετριάσουμε τους κινδύνους και να προετοιμάσουμε τις κατάλληλες στρατηγικές ανακτήσεων.

Το στέλεχος της Altamira τόνισε την πλήρη δέσμευση της στις χώρες που δραστηριοποιείται και τον στόχο για μεγιστοποίηση της απόδοσης από τις πωλήσεις ΜΕΔ.

Επεσήμανε ότι συζητήσεις γίνονται και με άλλες τράπεζες αλλά προτεραιότητα τους είναι η διαχείριση των ΜΕΔ του Συνεργατισμού. Παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο για τις τράπεζες να διαχειριστούν αυτά τα ζητήματα. Οι τράπεζες, τόνισε, ήταν απροετοίμαστες να διαχειριστούν τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία πέρασαν στην ιδιοκτησία τους, επισημαίνοντας ότι αυτό το ζήτημα χρειάζεται εξειδίκευση.

Αναφορικά με το συμβόλαιο της, το οποίο είναι δεκαετές, επεσήμανε ότι η Altamira θα συνεχίσει μέχρι και τη λήξη του.

Όσον αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, είπε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση παρά η εφαρμογή των νομοθεσιών. Κληθείς να απαντήσει εάν η κυπριακή νομοθεσία και η δικαιοσύνη συμβάλουν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, επεσήμανε ότι «τα πράγματα δεν είναι εύκολα».

Αναφορικά με τα νοικοκυριά, είπε ότι θα πρέπει να προστατευτούν, στο βαθμό που υπάρχει όντως οικονομικό πρόβλημα, αλλά και συνεργασία με τον πιστωτή και ο τρόπος αντιμετώπισης θα είναι διαφορετικός.

Για το σχέδιο Εστία, σημείωσε ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ΜΕΔ θεωρώντας ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη. Επεσήμανε ωστόσο ότι η Altamira διαχειρίζεται το πρόβλημα, αλλά δεν αποφασίζει προτείνοντας πιθανές λύσεις.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε ότι το πρόβλημα των ΜΕΔ στην Κύπρο θα χρειαστεί χρόνια για να επιλυθεί.

Η Altamira Asset Management εγκαινίασε πρόσφατα μία νέα ιστοσελίδα μέσα από την οποία ακίνητα σε κάθε τοποθεσία της Κύπρου θα διατίθενται αποκλειστικά προς πώληση.

Μέσω της πλατφόρμας, η Altamira επιδιώκει την ενίσχυση της ψηφιακής της παρουσίας, επιδιώκοντας να καταστεί η πρώτη επιλογή κάθε υποψήφιου επενδυτή.

Με την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας πέραν των 400 ακινήτων διατέθηκαν προς πώληση άμεσα, ενώ ευκαιρίες αγοράς θα προστίθενται σε εβδομαδιαία βάση από το υπό διαχείριση της χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά τα 3000 ακίνητα.

Η Altamira Asset Management αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα διαχείρισης δανείων και ακινήτων στην Ευρώπη, διαθέτοντας πάνω από €60 δισ. υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία καθώς και ακίνητα πέραν των €35 δισ. Το πελατολόγιο της περιλαμβάνει τράπεζες, εθνικά και διεθνή ιδρύματα και επενδυτικά ταμεία όπως ο ισπανικός τραπεζικός όμιλος BBVA, ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός Bain Capital και οι τράπεζες Banco Santander, Deutsche Bank και Bank of America.

Παράλληλα είναι ο διαχειριστής του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων της SAREB, της «κακής τράπεζας» της Ισπανίας και της πορτογαλικής OITANTE.

Της Γεωργίας Χαννή