You are here

Μετ’ εμποδίων η επιστροφή BOCY στο ΧΑΚ

26/09/2014 10:00
Σε δύο πρόσφατες εξελίξεις φαίνεται να σκοντάφτει η αναμενόμενη, από πολλούς, επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο κυπριακό χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή της διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προς το ΔΣ της BOCY στην οποία μεταξύ άλλων απαγορεύει στα μέλη της διοίκησης να λάβουν οποιεσδήποτε αποφάσεις στρατηγικής σημασίας, ενδέχεται να προκαλέσει πρόβλημα στην ομαλή διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της μετοχής στο ΧΑΚ, που προγραμματιζόταν για τα τέλη Οκτωβρίου.

Για την επάνοδο της BOCY στο κυπριακό χρηματιστήριο θα πρέπει να εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο από την ΕΚ και να υπογραφεί από το ΔΣ της τράπεζας.

Η επιστολή Γιωρκάτζη δεν συγκεκριμενοποιεί τις στρατηγικές αποφάσεις που το νυν ΔΣ επιτρέπεται ή όχι να λάβει.

Αυτό αναμένεται να διευκρινιστεί μεταξύ των δύο ανεξάρτητων εποπτικών οργάνων, δηλαδή της ΚΤ και της ΕΚ.

Ένα άλλο κώλυμα που έχει εμφανιστεί είναι και η απόφαση για σύγκληση της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Τράπεζας Κύπρου για τις 20 Νοεμβρίου.

Στην ετήσια γενική συνέλευση θα υπάρξουν αλλαγές στη δομή του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, καθώς θα διεκδικήσουν συμμετοχή και οι νέοι μεγαλομέτοχοι της τράπεζας.

Ενδέχεται η ΚΤ να θέλει να δώσει αυτό το δικαίωμα υπογραφής του ενημερωτικού δελτίου, όπως αυτό θα εγκριθεί από την ΕΚ, στο νέο ΔΣ της BOCY που ΘΑ διαμορφωθεί κατά την επικείμενη ετήσια γενική συνέλευση. των υφιστάμενων μετόχων.

Εκτός της Λαϊκής που κατέχει 9,624%, στην Τράπεζα συμμετέχει ο ρωσικός όμιλος Renova Group με 5,455%, η εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων TD Asset Management με 5,232% και η EBRD με 5,021%.

Η πρόεδρος της ΕΚ Δήμητρα Καλογήρου, δήλωσε στη StockWatch ότι η ΕΚ αναμένει να ξεκαθαρίσουν τα δύο αυτά ζητήματα για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξέταση του ενημερωτικού δελτίου.

Σημείωσε ότι με την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου και την υπογραφή του από το σημερινό ή το νέο ΔΣ θα ανοίξει κατάλογος για τη διάθεση επιπρόσθετων 100 εκ. μετοχών, που εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης απόφασης της τράπεζας για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς είχε ανακοινώσει τον περασμένη Ιούλιο ότι η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της BOCY θα συνεχιζόταν μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η ΕΚ έλαβε την εν λόγω απόφαση βάσει του χρονοδιαγράμματος που είχε δοθεί στην εταιρεία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου και τη δημοσίευση του ενημερωτικού δελτίου το οποίο θα αφορά την εισαγωγή όλων των μετοχών της στο ΧΑΚ.

Η Τράπεζα βρίσκεται εκτός χρηματιστηρίου από τα μέσα Μαρτίου 2013.