You are here

Μέτωπο κατά των τραπεζών και στο βάθος η JCC

13/11/2019 07:02

Μέτωπο κατά των τραπεζών άνοιξε το κυβερνών κόμμα που διαρρέει ότι αν δεν αναθεωρήσουν τα πλάνα τους για αύξηση των χρεώσεων σε ιδιώτες πελάτες θα προχωρήσει σε αμφισβήτηση του σχεδόν μονοπωλιακού καθεστώτος που έχει η εταιρεία πιστωτικών καρτών JCC στην αγορά.

Το κυβερνών κόμμα ακολούθησαν και τα υπόλοιπα κόμματα, στήνοντας στον τοίχο τις τράπεζες, για τις σταδιακές αυξήσεις των χρεώσεων που επιβάλλουν για συναλλαγές στα ταμεία, στο πλαίσιο των προσπαθειών για ενθάρρυνση των πελατών να χρησιμοποιούν ψηφιακά κανάλια συναλλαγών.

Η στάση του κυβερνώντος κόμματος έναντι των τραπεζών προκύπτει εν μέσω των έντονων πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση για το θέμα των πολιτογραφήσεων αλλά και για τη διαχρονική στήριξη που δίνει στις τράπεζες, με την ψήφιση διαφόρων μέτρων στήριξης των τραπεζών είτε στο θέμα των εκποιήσεων, είτε όπως έγινε το 2018 μέσω φορο-απαλλαγών που ενίσχυσαν τα κεφάλαια τους.

Είναι ακόμη νωπή η παρέμβαση του τέως διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν όταν από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων είχε δώσει εύσημα στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, για την υπεύθυνη στάση, όπως είπε, που τηρεί το κυβερνών κόμμα και ο ίδιος ο κ. Νεοφύτου για τη στήριξη που παρέχουν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.  Ο κ. Νεοφύτου είχε παρέμβει τον Δεκέμβριο του 2018 για ψήφιση με συνοπτικές διαδικασίες νομοθεσιών που έδωσαν λογιστικά κέρδη στην Τράπεζα Κύπρου, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο κεφαλαιακής της ενίσχυσης με έκδοση κεφαλαίου σε υφιστάμενους και νέους μετόχους.

Τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει από την περασμένη Παρασκευή όταν ο κ. Νεοφύτου αποφάσισε να κατακεραυνώσει τις τράπεζες σε σχέση με τις επίμαχες χρεώσεις, κάνοντας ασυνήθιστα έντονη παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Η Πινδάρου φαίνεται ότι δεν θα μείνει στα λόγια και, διαμηνύει ότι δεν θα περιοριστεί στις χρεώσεις, αλλά θα εγείρει και θέμα μονοπωλίου της JCC.

Παρά το γεγονός ότι χθες ο κ. Νεοφύτου ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι η συζήτηση στη συνάντηση με το σύνδεσμο τραπεζών περιορίστηκε μόνο σε θέματα της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, εντούτοις, οι πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι οι χρεώσεις δεν έμειναν εκτός του μενού της συνάντησης.

Ο κ. Νεοφύτου ήταν σαφής και κατηγορηματικός όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους τι θα πράξει το κόμμα του, αν οι επηρεαζόμενες τράπεζες δεν αποσύρουν την απόφαση τους για επιβολή νέων αυξήσεων στις χρεώσεις.

«Δεν μπορούν να εφαρμοστούν τέτοιες χρεώσεις», τόνισε.

Αξιοσημείωτη αναφοράς είναι και η υπόδειξη που έκανε προς στις τράπεζες ότι «δεν γνωρίζουν καλά τον νομοθέτη», εννοώντας τη δύναμη που έχει η βουλή στο να απορρίπτει ή να τροποποιεί νομοσχέδια που έχουν σχέση με τις τράπεζες.

Δεν θέλησε όμως να επεκταθεί, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν είναι εξ εκείνων που χρησιμοποιούν τη δύναμη του νομοθέτη για να εκβιάσει.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του συνδέσμου τραπεζών Ιωάννης Μάτσης και ο ΓΔ του συνδέσμου Μιχάλης Καμμάς εξήλθαν των κεντρικών γραφείων του ΔΗΣΥ χωρίς να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση.

Οι τράπεζες τηρούν στο παρόν στάδιο σιγήν ιχθύος, ωστόσο διαρρέουν ότι ο ΔΗΣΥ και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις φαίνεται να μην έχουν ενδιατρίψει επαρκώς στην τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών, με αποτέλεσμα να μην έχουν κατανοήσει τη μεταρρυθμιστική διάσταση της ψηφιοποίησης, μέσω αντικινήτρων για πράξεις στα ταμεία. 

Ο ΔΗΣΥ έδωσε στο πιάτο ότι ήθελαν οι τράπεζες

Λίγο μετά την κριτική του ΔΗΣΥ κατά των τραπεζών, το ΑΚΕΛ, δια του εκπροσώπου του κόμματος Στέφανου Στεφάνου επέκρινε έντονα το κυβερνών κόμμα και ειδικότερα τον κ. Νεοφύτου.

«Οι κυβερνώντες έδωσαν στο πιάτο ότι ήθελαν οι τράπεζες. Τάισαν τον δράκο των τραπεζών και σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κάνει τον Άη Γιώρκη», υποστήριξε ο κ. Στεφάνου ο οποίος απηύθυνε και αυστηρή προειδοποίηση προς τις τράπεζες.

«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο εντός και εκτός της βουλής για να μην προχωρήσουν οι τράπεζες σε αυτή την απαράδεκτη ενέργεια της αύξησης των χρεώσεων», σημείωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Στο χαράκωμα των πολιτικών δυνάμεων που επικρίνουν τη στάση των τραπεζών σε ότι αφορά τις χρεώσεις είναι όλα σχεδόν τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Το ΔΗΚΟ επανέλαβε τη θέση όπως οι τράπεζες κάνουν δεύτερες σκέψεις καθώς, όπως επισημαίνει, οι νέες τραπεζικές χρεώσεις αποτελούν πλήγμα κατά των ομάδων του λαού που αδυνατούν να εκτελέσουν ηλεκτρονικά ή μέσω αυτόματων ταμειακών μηχανών τις τραπεζικές τους συναλλαγές.

Η ΕΔΕΚ, κάλεσε το κράτος και τους θεσμούς της ΚΤ, της ΕΚ και ειδικότερα την επιτροπή προστασίας ανταγωνισμού (ΕΠΑ) να είχαν ήδη παρέμβει αυτεπαγγέλτως για να ρυθμίσουν, όπως σημειώνει, κάποια εξόφθαλμα ζητήματα καταχρηστικής συμπεριφοράς.

Κατά του «μονοπωλίου» της JCC

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch φέρουν τον ΔΗΣΥ να απειλεί ότι θα εγείρει προσεχώς και θέμα μονοπωλίου της JCC η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στις εγχώριες τράπεζες.

Η Τράπεζα Κύπρου ελέγχει το ΔΣ ενώ μέτοχοι της είναι επίσης η Ελληνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η AstroBank και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας Κύπρου.

Το κυβερνών κόμμα θεωρεί ότι η αγορά θα πρέπει να ανοίξει και να εισέλθουν στον τομέα αυτό και νέοι παίκτες και προς τον σκοπό αυτό δεν αποκλείεται να κληθεί να παρέμβει η επιτροπή προστασίας του ανταγωνισμού.

Του Λεύκου Χρίστου