You are here

Α. Μιχαηλίδης: Μη σοβαρή η διαδικασία για Συνεργατισμό

19/06/2018 12:00

Μη σοβαρή ή και επικίνδυνη είναι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την πώληση του Συνεργατισμού, αναφέρει ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Imperial College Business School Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, τονίζοντας ότι πολλά από τα προβλήματα χρονολογούνται ενώ άλλα προέκυψαν μετά το 2013.

«Ελπίζω να μην γίνονται όλες οι διαπραγματεύσεις με αυτό τον τρόπο από πλευράς κυβέρνησης», αναφέρει σε συνέντευξή του στην StockWatch, κακίζοντας τον τρόπο χειρισμού της διαδικασίας πώλησης του Συνεργατισμού.

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών, που είχε προειδοποιήσει αρκετές φορές στο παρελθόν για την κατάσταση στον Συνεργατισμό, αφήνει αιχμές για τη σιωπή της Κεντρικής Τράπεζας στην όλη διαδικασία αλλά και για τους αριθμούς που ανακοίνωνε πριν την κατάρρευση του ο Συνεργατισμός.

Τον Νοέμβριο του 2017, όπως ανακοινώθηκε, τα κεφάλαια της ΣΚΤ ανέρχονταν στο 15%, και ο κ. Μιχαηλίδης διερωτάται αν τα στοιχεία αυτά είχαν εγκριθεί από την εποπτική αρχή.

Ο κ. Μιχαηλίδης σταχυολογεί στη συνέντευξη τα λάθη που έγιναν πριν και μετά το 2013 ενώ αφήνει αιχμές για τα άτομα που διορίστηκαν στη διοίκηση της ΣΚΤ μετά την παραίτηση του Μάριου Κληρίδη.

Κάποιες από τις τράπεζες, αναφέρει, βρήκαν λύσεις σε παρόμοια προβλήματα σε αντίθεση με τον Συνεργατισμό. «Με εκπλήττει μερικώς που ακόμη δεν έχει παραιτηθεί οικειοθελώς κανένας από την ηγεσία του Συνεργατισμού αλλά και από τον κύριο μέτοχο, το κράτος», αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης με νόημα που προφανώς έχει αποδέκτες εντός και εκτός Συνεργατισμού.

Σε σχέση με τη συγκεκριμένη πράξη, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει ότι όχι μόνο δίνονται risk free assets στην Ελληνική αλλά κάποια από αυτά έχουν και εισοδήματα, όπως τα ομόλογα.

Της Γεωργίας Χαννή