You are here

Μόνο εισηγήσεις μπορεί να κάνει η ΚΤ για χρεώσεις

21/01/2022 17:46

Η υποβολή εισήγησης προς το Υπουργείο Οικονομικών για καθορισμό εύλογων τελών σε Λογαριασμούς Πληρωμών με Βασικά Χαρακτηριστικά είναι η μόνη δυνατότητα που παρέχουν οι νόμοι του κράτους στην ΚΤΚ για παρέμβαση στις χρεώσεις των τραπεζών, επισημαίνει η Κεντρική Τράπεζα.

Στην τρίτη κατά σειρά ανακοίνωσή της για το θέμα των τραπεζικών χρεώσεων, η ΚΤ αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για τη θωράκιση των καταναλωτών σε σχέση με τις χρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, εξέδωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα.

Όπως σημειώνεται, από τον Φεβρουάριο του 2020 η ΚΤ εισηγήθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για τις χρεώσεις που επιβάλλονται σε Λογαριασμούς Πληρωμών με Βασικά Χαρακτηριστικά και η πρόταση υιοθετήθηκε πλήρως με την έκδοση Διαταγμάτων για τον καθορισμό των εύλογων τελών.

Η ΚΤΚ υπενθυμίζει τι προβλέπουν τα Διατάγματα σε σχέση με τις κάρτες πληρωμών και τους Λογαριασμούς Πληρωμών με Βασικά Χαρακτηριστικά:

  1. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα μέσω του Λογαριασμού Πληρωμών με Βασικά Χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν τις πληρωμές μέσω κάρτας πληρωμών.
  2. Τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να παρέχουν χρεωστική κάρτα πληρωμών για την εκτέλεση πράξεων πληρωμής, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών πληρωμών.
  3. Σύμφωνα με τον σχετικό Νόμο (Ν. 64(I)/2017), τα πιστωτικά ιδρύματα δύνανται, αλλά  δεν υποχρεούνται, να προσφέρουν Λογαριασμό Πληρωμών με Βασικά Χαρακτηριστικά που συμπεριλαμβάνει την υπηρεσία της εκτέλεσης πράξεων πληρωμής μέσω πιστωτικής κάρτας.  
  4. Για μια σειρά βασικών υπηρεσιών που καλύπτουν όλες τις συνήθεις τραπεζικές ανάγκες ενός μέσου καταναλωτή, ο Λογαριασμός Πληρωμών με Βασικά Χαρακτηριστικά δεν επιτρέπεται να φέρει συνολικές χρεώσεις πέραν του πλαφόν των 36 ευρώ ετησίως. Το πλαφόν είναι 0 ευρώ για κατόχους Λογαριασμών Πληρωμών με Βασικά Χαρακτηριστικά οι οποίοι είναι λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  5. Οι αναλήψεις μετρητών από Λογαριασμό Πληρωμών με Βασικά Χαρακτηριστικά μέσω ΑΤΜ που ανήκουν σε πιστωτικά ιδρύματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δωρεάν.
  6. Το πλαφόν δεν καλύπτει πράξη πληρωμής που υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ. 
  7. Το πλαφόν καλύπτει απεριόριστο αριθμό πράξεων πληρωμής που πραγματοποιούνται με χρεωστική κάρτα.
  8. Το πλαφόν καλύπτει άμεσες χρεώσεις, πληρωμές με πιστωτική κάρτα και μεταφορές πιστώσεων, συμπεριλαμβανομένων των πάγιων εντολών, μέχρι του ορίου των 100 συναλλαγών ανά έτος.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η ΚΤΚ, στο πλαίσιο των εκ του Νόμου καθοριζόμενων αρμοδιοτήτων της και σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, συνεχίζει να λαμβάνει πρωτοβουλίες για την προστασία των καταναλωτών και τον εκσυγχρονισμό του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.