You are here

Moody’s: Ανοίγει ο δρόμος για πωλήσεις δανείων

21/05/2018 16:28

Η χορήγηση άδειας στην πρώτη εταιρεία στην Κύπρο για πώληση δανείων, την B2 Kapital, είναι θετική για τις τράπεζες, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Την περασμένη Δευτέρα, η Β2 Κapital Κύπρου Λτδ ανακοίνωσε ότι στις 10 Μαΐου η Κεντρική Τράπεζα της έχει χορηγήσει άδεια να λειτουργεί ως εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων.

Η B2K είναι θυγατρική που ανήκει εξ ολοκλήρου στη Β2 Holding της Νορβηγίας ASA .

Η χορήγηση της άδειας, αναφέρεται στο εβδομαδιαίο σημείωμα του οίκου, είναι πιστωτικά θετική καθώς θα ενισχύσει τη συλλογή χρεών και θα παρέχει στις εγχώριες τράπεζες ένα άλλο μέσο για τη μείωση των ψηλών επιπέδων των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Η Ελληνική Τράπεζα τον Ιανουάριο συμφώνησε να πουλήσει στην B2K χαρτοφυλάκιο δανείων €145 εκ. Η συναλλαγή, αν και μικρή, επισημαίνουν οι Moody’s, ήταν η πρώτη του είδους στην Κύπρο και ανοίγει το δρόμο για τις κυπριακές τράπεζες να διεξάγουν πρόσθετες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Ο οίκος αναμένει ότι ακόμα δυο εταιρείες θα αποκτήσουν άδεια, η APS Debt Servicing Cyprus και η Altamira Asset Management (Cyprus) οι οποίες θα τονώσουν τον ανταγωνισμό και θα αναπτύξουν την αγορά της Κύπρου για εξυπηρέτηση και απόκτηση χρεών. Ωστόσο, εξαιτίας του μεγάλου αποθέματος ΜΕΔ, η διαδικασία απομόχλευσης στον ιδιωτικό τομέα θα είναι μακρά.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύστημα ανήλθαν συνολικά σε € 22 δισ. τον Ιανουάριο του 2018, που ισοδυναμούσε περίπου με το 115% του ονομαστικού ΑΕΠ της χώρας, ύψους €19,2 δισ. τον Δεκέμβριο του 2017.

Οι κυπριακές τράπεζες θεωρούν ως προτεραιότητα τη βελτίωση της χαμηλής ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους.

Αν και κάτω από το ψηλό του Μαΐου του 2016 του 49,8%, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με τα μικτά δάνεια ήταν ψηλότερος στο 45,7% τον Ιανουάριο 2018. Ο δείκτης NPE των τριών μεγαλύτερων εγχώριων τραπεζών, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 64% του συστήματος, ήταν ψηλότερος σε περίπου 52% τον Δεκέμβριο του 2017.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι οι απροσδόκητες ζημιές της Τράπεζας Κύπρου το 2017 λόγω της αύξησης των προβλέψεων και η αποσπασματική πώληση των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων της ΣΚΤ αποδεικνύουν τις προκλήσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Τονίζεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καταναλώνουν σημαντικούς πόρους, αποδυναμώνουν την κερδοφορία των τραπεζών και το κεφάλαιο και δυσχεραίνουν το δανεισμό σε μια περίοδο όπου αναμένεται αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,5% για το 2018.

«Η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα δώσει στις τράπεζες περισσότερες επιλογές για τη διαχείριση των προβληματικών τους εκθέσεων, πέραν των διαθέσιμων εργαλείων των αναδιαρθρώσεων, διαγραφών, εκκαθαρίσεων, ανταλλαγών χρεών με περιουσιακά στοιχεία και, ενδεχομένως, τιτλοποιήσεις δανείων (μετά την επικείμενη εισαγωγή ενός νομικού πλαισίου για τιτλοποιήσεις).

Της Γεωργίας Χαννή