You are here

Moody’s: Η HB ανοίγει το δρόμο για πωλήσεις δανείων

08/01/2018 10:07

Η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Ελληνική Τράπεζα είναι πιστωτικά θετική, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σημειώνοντας ότι η κίνηση της τράπεζας ανοίγει το δρόμο για πωλήσεις δανείων και από άλλες τράπεζες.

Την περασμένη Τρίτη, η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνήσει να πουλήσει ένα χαρτοφυλάκιο €145 εκ.  μη εξυπηρετούμενων δανείων στην επενδυτική εταιρεία Κ2Kapital Cyprus, θυγατρική της νορβηγικής B2Holding ΑSA, μιας εταιρείας με ηγετική θέση στην Ευρώπη στην αγορά δανείων και της παροχής λύσεων διαχείρισης χρέους.

Η εταιρεία αναμένει ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο.

Όπως τονίζει ο οίκος, η πώληση είναι θετική για την Ελληνική Τράπεζα, καθώς μειώνει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα  (NPEs)  με βάση τα στοιχεία Σεπτεμβρίου του 2017 κατά 6,2%, βοηθώντας την τράπεζα να επιτύχει τους στόχους μείωσης τους χωρίς να επηρεάσει αρνητικά την κερδοφορία και το εποπτικό της κεφάλαιο.

Όπως αναφέρεται, η συναλλαγή αν και είναι μικρή ανοίγει το δρόμο για πώληση δανείων και από άλλες τράπεζες που επιβαρύνονται με μεγάλα ποσά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Για το μεγαλύτερο μέρος των δανείων, έχουν ολοκληρωθεί ή έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες. Ως εκ τούτου, αν και η τιμή πώλησης δεν δημοσιοποιήθηκε, ο οίκος εκτιμά ότι για τα δάνεια είχαν ήδη υπολογιστεί ψηλές προβλέψεις, πιθανότατα πάνω από το ποσοστό κάλυψης 61% της τράπεζας.

«Δεδομένου ότι το μέσο ακαθάριστο υπόλοιπο ανά δάνειο είναι χαμηλό και ανέρχεται στις €73.000, πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των δανείων είναι σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», αναφέρεται.

Ο οίκος σημειώνει ότι η αρνητική ροή νέων NPLs στην Ελληνική Τράπεζα, που ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2015, θα συνεχιστεί και εκτιμά πως, λαμβάνοντας υπόψη την πώληση δανείων στην B2Kapital, το ποσοστό των NPLs  υποχωρεί στο 47% και των ΜΕΧ (με βάση την ερμηνεία Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών) θα μειωθεί στο 54% των συνολικών δανείων σε σύγκριση με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2017.
 
Σύμφωνα με τον οίκο, η συμφωνία αντιστοιχεί στο 82% της συνολικής μείωσης των NPLs της τράπεζας για το εννεάμηνο του 2017.
 
O οίκος επισημαίνει πως η βελτίωση της αδύναμης ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων αποτελεί προτεραιότητα για τις κυπριακές τράπεζες. Το μεγάλο απόθεμα των NPLs απορροφά μεγάλους πόρους και επιβαρύνει την κερδοφορία και το κεφάλαιο των τραπεζών, περιορίζοντας τη δυνατότητα δανειοδότησης της οικονομίας, η οποία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2% το 2018.
 
«Η πώληση ΜΕΔ θα δώσει στις τράπεζες περισσότερες επιλογές στη διαχείριση προβληματικών χορηγήσεων, πέραν από τα διαθέσιμα εργαλεία των αναδιαρθρώσεων, των διαγραφών και της ανταλλαγής ακινήτων έναντι χρέους», καταλήγει ο οίκος.

Της Γεωργίας Χαννή