You are here

Moody's: Μέτρια πιθανότητα κρατικής στήριξης ΣΚΤ

05/01/2018 16:59

Μέτρια πιθανότητα στήριξης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας σε περίπτωση που κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο, βλέπει ο οίκος αξιολόγησης Moody's σε ειδική έκθεση για το Συνεργατισμό που εκδόθηκε στις 4 Ιανουαρίου.

Οι Moody's αναφέρουν ότι η αξιολόγηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στο Caa2 σε ότι αφορά τη μακροπρόθεσμη διαβάθμιση των καταθέσεων, αντικατοπτρίζει τρία σημεία.

Όπως διευκρινίζεται, αυτά είναι η βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) της τράπεζας στο Caa2, το μικρό σύνολο υποχρεώσεων απορρόφησης ζημιών που οδηγεί μια βαθμίδα χαμηλότερα στο Caa3 την προκαταρκτική εκτίμηση αξιολόγησης (PRA) και η αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα στο Ba3 με θετικό ορίζοντα βάσει της άποψης του οίκου ότι υπάρχει μέτρια πιθανότητα στήριξης από την κυβέρνηση, σε περίπτωση ανάγκης.

«Η υπόθεσή μας για στήριξη, αντανακλά την παρουσία της ΣΚΤ ως μια τράπεζα κυρίως εμπορική, με μερίδιο αγοράς 32% στις εγχώριες καταθέσεις, καθώς και το ιστορικό κρατικής ενίσχυσης για την τράπεζα» επισημαίνει ο οίκος.

Χαμηλά η κάλυψη των NPLs, ψηλά η κεφαλαιακή επάρκεια               

Σημειώνεται ότι η βασική πιστοληπτική αξιολόγηση του Συνεργατισμού στο Caa2 αντανακλά την χαμηλή ποιότητα ενεργητικού που αντισταθμίζεται από τα σχετικά ψηλά επίπεδα κεφαλαιακών αποθεμάτων.

Σύμφωνα με τους Moody's, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (μη εξυπηρετούμενα πέραν των 90 ημερών και δάνεια με απομείωση), έναντι του συνόλου των δανείων, έχει βελτιωθεί στο 54,9% το Σεπτέμβριο του 2017, από το ψηλότερο σημείο όπου έφτασε το Δεκέμβριο του 2016 (57,8%).

Εντούτοις επισημαίνεται ότι ο δείκτης εξακολουθεί να παραμένει σε ψηλό επίπεδο ενώ, σε ότι αφορά το δείκτη κάλυψης, σημειώνεται ότι παρέμεινε χαμηλά στο 45%.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) ήταν, όπως αναφέρεται, σχετικά ψηλά, στο 15,2% το Σεπτέμβριο του 2017.

Οι Moody's αναφέρουν ότι η βασική πιστοληπτική αξιολόγηση του Συνεργατισμού στο Caa2 αντικατοπτρίζει επίσης, την ψηλή ρευστότητα και την δομή χρηματοδότησης στη βάση των καταθέσεων.

Ο οίκος δίνει σταθερό ορίζοντα στην αξιολόγηση του Συνεργατισμού.

 

Μ.Χ.