You are here

Moody’s: Παραμένουν εμπόδια στο πλάνο Ελληνικής Τράπεζας

16/08/2018 11:40

Ως θετικό πιστωτικό γεγονός χαρακτηρίζει ο οίκος Moody’s την ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας για δέσμευση της Emma Alpha Holding Ltd προς αγορά μη εγγεγραμμένων μετοχών αξίας μέχρι €50 εκ. στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, επισημαίνοντας εντούτοις ότι παραμένουν εμπόδια στο πλάνο της τράπεζας.

Σε ειδικό σχόλιο του οίκου αναφορικά με την ανακοινωθείσα συμφωνία, σημειώνεται ότι η δέσμευση της Emma Alpha είναι θετικό πιστωτικό γεγονός για την Ελληνική τράπεζα επειδή σε συνδυασμό με  άλλες συμφωνίες εγγραφής, διασφαλίζει το πλήρες ποσό της προγραμματισμένης για το τέταρτο τρίμηνο αύξησης κεφαλαίου.

Προστίθεται ότι η αύξηση κεφαλαίου θα διευκολύνει την εξαγορά των εργασιών συνολικού ύψους €10,3 δισ. της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική.

Ο οίκος Moody’s αναφέρεται και στην ανάλογη συμφωνία που έγινε με την Δήμητρα Επενδυτική Δημόσια Λτδ για την αγορά δικαιωμάτων ύψους μέχρι €50 εκ. στην Ελληνική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι η αύξηση κεφαλαίου υπόκειται σε όλες τις σχετικές εκκρεμούσες εγκρίσεις και προστίθεται ότι η τράπεζα έχει επίσης, εξασφαλίσει πρόσθετο κεφάλαιο €50 εκ. μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης εκ μέρους της Poppy Sarl που ανήκει στην PIMCO.

Σημαντικά εμπόδια στο πλάνο

Ο οίκος υποστηρίζει εντούτοις ότι το πλάνο της Ελληνικής Τράπεζας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια περιλαμβανομένης της εξασφάλισης της έγκρισης των μετόχων κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της ερχόμενης Τετάρτης, για την αύξηση κεφαλαίου.

Προστίθεται ότι η διοίκηση έχει προς το παρόν δεσμεύσεις από περίπου 66% των μετόχων για να προχωρήσει στην αύξηση κεφαλαίου αλλά, ως προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η εξαγορά, είναι η κεφαλαιακή αύξηση να εγκριθεί από το 75% των παρευρισκομένων στη γενική συνέλευση.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική πρέπει επίσης να συνδυάσει με επιτυχία τον ισολογισμό της ΣΚΤ με τον δικό της χωρίς να πλήξει τις υφιστάμενες εργασίες της και πως η τράπεζα πρέπει να ενσωματώσει με επιτυχία το νεοαποκτηθέν προσωπικό ενώ διατηρεί την νεοαποκτηθείσα πελατειακή της βάση, διασφαλίζοντας ότι οι υφιστάμενες εργασίες της δεν θα υποφέρουν κατά τη διαδικασία ενσωμάτωσης.

Ο οίκος Moody’s αναφέρει ότι ο ισολογισμός της Ελληνικής τράπεζας θα υπερδιπλασιαστεί μετά την απόκτηση της ΣΚΤ, μετατρέποντας την στην δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο ενώ, το μερίδιό της στην αγορά θα ανέλθει γύρω στο 32% στις καταθέσεις καθιστώντας την, τη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού σε ότι αφορά τις λιανικές εργασίες και τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων της θα βελτιωθεί και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ως προς το ακαθάριστο σύνολο δανείων θα μειωθεί στο 25% από 52% το Μάρτιο του 2018.

Οι προβλέψεις για ΜΕΔ αναμένεται να παραμείνουν σε σταθερό επίπεδο στο 62% ενώ εκτιμάται πως η κερδοφορία της  τράπεζας πιθανόν να αυξηθεί σημαντικά.

Επίσης, αναμένεται να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα λόγω συνεργειών εσόδων – κόστους που όπως σημειώνεται θα προκύψουν από την εξυπηρέτηση μιας μεγαλύτερης βάσης ενεργητικού από ένα μικρότερο συνδυασμένο δίκτυο καταστημάτων και προσωπικό, απ’ ότι είχαν οι δύο τράπεζες ξεχωριστά.