You are here

Μουσκάλλης: Από μετόχους μειοψηφίας η εισήγηση για Χατζηγιάννη

13/09/2018 12:02

Σε παραπληροφόρηση της ερευνητικής επιτροπής απέδωσε τα όσα λέχθηκαν ότι σύστησε το διορισμό του Νικόλα Χατζηγιάννη ως γενικού διευθυντή της ΣΚΤ, ο πρόεδρος της Συνεργατικής Κεντρικής Εταιρείας Συμμετοχών Λτδ Ανδρέας Μουσκάλλης.

Στη μαρτυρία του ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού αφού ανέφερε ότι έχει τέσσερις ιδιότητες εξήγησε ότι «ο Χατζηγιάννης ούτε φίλος μου είναι, ούτε συγγενής μου, ούτε φοιτήσαμε στο ίδιο σχολείο ή στο ίδιο πανεπιστήμιο, ούτε και γείτονας μου».

Οι τέσσερις ιδιότητες του κ. Μουσκάλλη είναι όπως είπε ο ίδιος: Πρόεδρος παγκύπριας συνομοσπονδίας, πρόεδρος της ΣΥΚΕΣΥ, πρόεδρος επιτροπείας Αμμοχώστου και μέλος επαρχιακής επιτροπής συνεργατικής περιοχής Λάρνακας.

Διευκρίνισε ότι «γνωριστήκαμε μαζί με τον κ. Χατζηγιάννη ως στελέχη και υπάλληλοι και κάναμε μια έρευνα και είπαμε ότι αυτός ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να μπει γενικός διευθυντής επειδή γνωρίζει το Συνεργατισμό εδώ και δύο χρόνια και μπορεί να αντεπεξέλθει των δυσκολιών και του όγκου εργασίας. Συναποφασίστηκε ως μέτοχοι μειοψηφίας να εισηγηθούμε το διορισμό του».

Χείμαρρος στην κατάθεση του ο κ. Μουσκάλλης παραδέχθηκε ότι υπήρχαν βασίλεια στα ΣΠΙ.

Ανέφερε ότι υπήρχαν φαινόμενα ευνοιοκρατίας και νεοποτισμού στα ΣΠΙ λέγοντας ότι «διόριζαν τα παιδιά τους, ο Συνεργατισμός επηρεαζότανε από τα κόμματα. Θεωρώ ότι επενέβαιναν τα κόμματα στις επιτροπείες. Εκτός από εμένα. Εγώ έβαζα το συνεργατισμό πάνω και από την ίδια την οικογένεια μου».

Ο κ. Μουσκάλλης, ο οποίος δήλωσε ότι είναι εθελοντής συνεργατιστής από το 1983, τόνισε ότι η τραπεζοποίηση του Συνεργατισμού ήταν λάθος.

«Τα ΣΠΙ ήταν τα καλύτερα γιατί είχαν άμεση επαφή με τα μέλη τους, είχαμε πλεονεκτήματα που τα ζήλευαν οι μεγάλες τράπεζες, ευέλικτες και εύκολες διαδικασίες».

Παραδέχθηκε επίσης ότι «χάσαμε τον προσανατολισμό μας και δυστυχώς το αντιληφθήκαμε πολύ αργά» και έκανε λόγο για έπαρση και υπερβολή στο Συνεργατισμό. 

«Έπρεπε ο Συνεργατισμός να παραμείνει σε λογικά όρια ανάλογα με τις δυνατότητες του. Θεωρώ ναι, ήταν λάθος η ενασχόληση μας με μεγάλους οργανισμούς», ανέφερε. 
 

Είπε επίσης ότι «φανήκαμε κατώτεροι τον περιστάσεων και δεν προνοήσαμε για να εκσυγχρονιστούμε» κάτι που χαρακτήρισε ως ένα «μεγάλο λάθος».

Όσον αφορά τα ΜΕΔ είπε ότι έχασαν δύο χρόνια.

«Οι οργανωμένοι συνεργατιστές είχαμε την άποψη ότι έπρεπε να γίνονται ταχύρυθμες αναδιαρθρώσεις δηλαδή να έρθει ένας άνεργος και να πει εγώ μπορώ να πληρώνω €10 το μήνα, η πολιτική ήταν όχι να πληρώνεις €500. Καταστράφηκε ο κόσμος πως ήταν δυνατόν να ξεπληρωθούν αυτά τα δάνεια. Εμείς τους λέγαμε να μην βγάζουν τον κόσμο έξω από το Συνεργατισμό γιατί θα τους χάσουμε».

Καθημερινό  μπούλινγκ  στο Συνεργατισμό

Στην ερώτηση του μέλους της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιου Γεωργίου τι ευθύνεται μετά το 2013 και κατέρρευσε ο ΣΚΤ ο κ. Μουσκάλλης είπε:

«Μετά το 2013 πιστεύω ότι οι πολιτικές καθυστέρησαν στην αντιμετώπιση των ΜΕΔ, δεύτερο υπήρχε ένα καθημερινό μπούλινγκ του Συνεργατισμού κάθε σαββατοκύριακο γινόταν λόγος για κούρεμα . Αφαίμαξαν το Συνεργατισμό κάθε Σαββατοκύριακο ήμασταν πάνω στον πάγκο κοντά στον κόσμο. Μετά οι νομοθεσίες ενθάρρυναν τους κακοπληρωτές το είδα ως βουλευτής, επίσης να σας πω ότι τα επαρχιακά κτηματολόγια δεν έκαναν τη δουλειά τους. Δεν έκαναν τους πλειστηριασμούς όχι για την πρώτη κατοικία άλλα ακίνητα, έστειλα και επιστολή το 2012 στο διευθυντή του κτηματολογίου γι’ αυτό το θέμα».

Διερωτήθηκε υπήρχε ή όχι στρέβλωση, όλα τα ΣΠΙ. είχαν το ίδιο πρόβλημα.

Της Ηρώς Ευθυμίου